OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Kristendom, religion og livssyn

Oppdatert 17.04.2002 15:13

 

LAVA læring

Jødedommen: Kostholdsreglene

Publisert 29.03.2001 13:46 - Oppdatert 29.03.2001 15:46

Jødisk kosthold er bestemt av "kasjroet" kostholdsregler. De forteller hva som er tillatt (kosher) og hva som er forbudt (terefah). Reglene er svært omfattende. Kortfattet kan en si at seks punkter er viktige.



1) Av pattedyrene kan er bare spise dem som er drøvtyggere og har spaltede klover.
2) Av fuglene kan en ikke spise rovfugler.
3) Av fiskene kan en bare spise dem som har finner og skjell.
4) Skalldyr og bløtdyr skal en ikke spise.
5) Pattedyr og fugl skal avlives med et snitt i halsen (schächtesnittet) som dreper øyeblikkelig og som gjør at alt blod renner ut. (Blod og blodmat skal ikke spises) For å være sikker på at blodet er ute av kjøttet skal kjøttstykkene vannes ut en halv time og ligge saltet i en time og så skylles.
6) Enhver blanding av kjøtt med smør og melkeprodukter er forbudt.

Dette betyr altså i praksis at kjøtt av sau, geit og kveg kan spises, men ikke kjøtt av svin og hest. Det er heller ikke tillatt å spise noen form for rovdyr og ikke skalldyr.
Kanin og hare kan heller ikke spises.


Ikke alle jøder følger kostholdsreglene like strengt, det har utviklet seg noe forskjellig etter hvor i verden man bor.


___________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til dette opplegget er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no

SE OGSÅ:
  • Jødedommen: Høytidene Om feiringen før og nå
  • Jødedommen: Sabbaten Om helgen og feiringen av den


  • LENKER
  • Jewish cooking Om kasjroet og kosher


  •  
     
    SØK

    JØDEDOMMEN

    ISLAM

    10 SISTE KRISTENDOM, RELIGION OG LIVSSYN
    15.04.2002 09:33
    Ekteskap og bryllup
    03.04.2001 15:23
    Islam: Fasten
    03.04.2001 15:12
    Islam: Profeten
    03.04.2001 13:07
    Islam
    29.03.2001 11:00
    Jødedommen

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 00:07