skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59
 

Zidane senket Portugal

Rivardo klarer ikke å redde straffen til Zidane. (Foto: AP/ SCANPIX)
Rivardo klarer ikke å redde straffen til Zidane. (Foto: AP/ SCANPIX)
Med høyre gullsko skjøt Zinedine Zidane sitt Frankrike til seier og sørget for at han får avslutte sin strålende karriere med VM-finale.

Publisert 05.07.2006 23:19.

KAMPFAKTA: FRANKRIKE - PORTUGAL


Se: Bildegalleri fra Frankrike - Portugal

Zidanes straffespark i det 33. minutt ble eneste scoring i VM-semifinalen mot Portugal. Som i kvartfinalen mot Brasil samarbeidet han og Thierry Henry om dødballmålet som avgjorde.

Denne gang skaffet Henry straffe, og kapteinen scoret.

Portugal var vel så gode som Frankrike, og anført av en sprudlende opplagt Cristiano Ronaldo skapte laget sjanser nok til å score både en, to og tre ganger. Men det ville seg ikke for nasjonen som ennå aldri har vært i VM-finale.

Zidane setter den avgjørende straffen. (Foto: REUTERS/ SCANPIX)
I det 78. minutt skremte Ronaldos superdupper av et frispark fra 25 meter Fabien Barthez i den grad at keeperen panikkartet slo ballen rett opp i lufta, men Luis Figo nikket returen rett over åpent mål.

På overtid i tilleggstiden ble Ronaldo for ivrig og løp såvidt i offside da en fransk feil ga dem en siste, gyllen mulighet. Dermed var det gjort.

Etter å ha påført Luiz Felipe Scolari hans aller første nederlag i en VM-sluttspillkamp (etter 11 strake seirer og en uavgjort), værer Frankrike sin første tittel siden Zidane førte de regjerende verdensmestere til EM-gull i 2000. Da ble Spania slått i første cuprunde, Portugal i semifinalen (etter et straffespark av Zidane) og Italia i finalen. Det kan bli ønskereprise i Berlin søndag.

10 av de 22 spillerne som startet hadde fått gult kort i cupspillet og ville miste finalen med en advarsel onsdag. Innbytter Louis Saha var alene om å lide den skjebnen, takket være det gule han fikk rett før slutt. Ricardo Carvalho må stå over bronsekampen.

Pep forgjeves

Henry og Zidane. (Foto: REUTERS/ SCANPIX)
Cristiano Ronaldo ble pepet ut hver gang han hadde ballen, uten at det hindret ham i å briljere. Innimellom virket det umulig å ta ballen fra ham. Portugals tilhengere svarte med å pipe mot Zidane, uten at det hjalp noe som helst. Han avgjorde kampen.

I det 32. minutt skaffet Henry straffespark med en vending som lurte Ricardo Carvalho. Chelsea-stopperen bommet med taklingsforsøket og sparket vekk Arsenal-spissens standbein.

Carvalho, som noen minutter tidligere kjeftet på Zidane for det han mente var filming, la bedende hendene sammen, til ingen nytte. Klar straffe!

Zizou tok bare ett skritts tilløp før han gjorde det bare en av fire engelskmenn greide i kvartfinalen: Overliste Ricardo på straffespark. Keeperen gjettet riktig igjen, men nådde ikke fram til ballen. Fra kapteinens gullsko føk den inn til fransk 1-0-ledelse.

Et raskt håndslag til Henry, og så kommanderte Zidane sine spillere i posisjon igjen. Portugal hadde allerede vist seg som en farligere motstander enn Brasil var i forrige kamp, og skulle gjøre det igjen.

Uten målteft

Allerede hadde Deco, Luis Figo og Maniche med skuddføttene truet Frankrikes mål. Figo og særlig Cristiano Ronaldo herjet med motspillerne på kantene, og flere ganger manglet Portugal bare litt målteft inne i feltet.

I det 37. minutt prøvde Ronaldo seg med lureri i stedet. Alle Portugals spillere og reserver ropte på straffe da han tilsynelatende ble dyttet på Figos innlegg, men TV-reprisene viste at unggutten kastet seg.

Frankrike hadde få sjanser i første omgang, men innledet annen halvdel med en svær en. Henry plukket opp en portugisisk feilpasning, satte fart og utfordret Fernando Meira. Skuddet traff Ricardos arm og trillet 20 centimeter utenfor stolpen. Ballen kunne like gjerne gått inn.

Rett etter måtte Ricardo strekke seg for å redde Frank Riberys skudd.

Men siden var det Portugal som angrep, Frankrike som forsvarte seg. Det gjorde laget godt nok til å sikre finaleplassen, og franskmennene kunne feire med sine supportere mens portugiserne etter fattig evne prøvde å trøste hverandre.

(NTB)

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FRANKRIKE
Siste saker:
Flere saker: ALT OM PORTUGAL

 

Fotball-VM 2006 Fotball-VM 2006

Finale Finale
Tid Lag Res
Flere resultater
09.07 20:00 Italia 1 - 1
Frankrike
08.07 21:00 Tyskland 3 - 1
Portugal

Tabeller

Gruppe A Tabeller for  , gruppe A
  Nr Lag P
Alt om gruppe A
  1 Tyskland 9
  2 Ecuador 6
  3 Polen 3
  4 Costa Rica 0
Gruppe B Tabeller for  , gruppe B
  Nr Lag P
Alt om gruppe B
  1 England 7
  2 Sverige 5
  3 Paraguay 3
  4 Trinidad/Tobago 1
Gruppe C Tabeller for  , gruppe C
  Nr Lag P
Alt om gruppe C
  1 Argentina 7
  2 Nederland 7
  3 Elfenbenskysten 3
  4 Serbia 0
Gruppe D Tabeller for  , gruppe D
  Nr Lag P
Alt om gruppe D
  1 Portugal 9
  2 Mexico 4
  3 Angola 2
  4 Iran 1
Gruppe E Tabeller for  , gruppe E
  Nr Lag P
Alt om gruppe E
  1 Italia 7
  2 Ghana 6
  3 Tsjekkia 3
  4 USA 1
Gruppe F Tabeller for  , gruppe F
  Nr Lag P
Alt om gruppe F
  1 Brasil 9
  2 Australia 4
  3 Kroatia 2
  4 Japan 1
Gruppe G Tabeller for  , gruppe G
  Nr Lag P
Alt om gruppe G
  1 Sveits 7
  2 Frankrike 5
  3 Sør-Korea 4
  4 Togo 0
Gruppe H Tabeller for  , gruppe H
  Nr Lag P
Alt om gruppe H
  1 Spania 9
  2 Ukraina 6
  3 Tunisia 1
  4 Saudi-Arabia 1

Lister

Toppscorer Toppscorere for
Nr Spiller A
Hele oversikten
1 5
2 3
  3
  3
  3
  Ronaldo 3
  3
  3
  3
10 Adriano 2
Gule kort Gule kort for
Nr Spiller A
Hele oversikten
1 3
  3
  3
  3
  3
Røde kort Røde kort for
Nr Spiller A
Hele oversikten
1 1
  1
  Costinha 1
  1
  1
10 SISTE SPORT
10 SISTE FOTBALL-VM
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no