skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Italia vant fotball-VM

Fabio Grosso jubler etter å ha satt den femte straffen for Italia. (Foto: REUTERS/ SCANPIX)
Italias hardt prøvede fotballspillere er verdensmestere etter at de omsider lyktes i en straffesparkkonkurranse. Frankrike ble slått 5-3 etter en uavgjort finale.

Publisert 09.07.2006 23:01.

KAMPFAKTA: ITALIA - FRANKRIKE

I tre av de fire foregående VM-sluttspill ble Italias gulldrøm knust i strafferulett, og italienerne frykter slike avgjørelser så mye at de i semifinalen mot Tyskland kastet alle mann i angrep for å avgjøre selv.

Det lyktes da, søndag var det ingen vei utenom etter 1-1 mot Frankrike.

Italia scorer. (foto: SCANPIX)
Italienerne har brukt skandaler og tragedier på hjemmebane som motivasjon. Søndag kom de tidlig under på en tvilsom straffe, og de ble ufortjent pepet ut av et publikum som ikke forsto hvorfor Zinedine Zidane ble utvist, men de holdt nervene under kontroll og scoret på alle sine straffer.

Andrea Pirlo, Marco Materazzi, Daniele De Rossi, Alessandro Del Piero og Fabio Grosso gjorde Italia til VM-vinner. David Trezeguets ene skudd i tverrliggeren ble fatalt for Frankrike.

Frankrike scorer. (Foto: SCANPIX)
Trezeguet ble matchvinner da Frankrike slo Italia i EM-finalen for seks år siden, søndag var det tid for italiensk revansj i Berlin.

Zidane utvist

For Zinedine Zidane ble det ingen verdig avskjedskamp, tross scoring. Han ble utvist i det 110. minutt for en stygg nedskalling av kampens andre målscorer Marco Materazzi.

Mens ballen var et annet sted, stanget Zidane italieneren i brystet. Materazzi falt om, men ingen i dommertrioen så hendelsen. Buffon og Fabio Grosso raste mot linjemannen, og da Materazzi kom på beina igjen gjorde han det samme. Først da fikk dommeren informasjon fra fjerdedommer, gikk bort til Zidane og viste rødt kort.

Zidane ga Frankrike ledelsen på et tidlig og billig straffespark, men Materazzi utlignet i det 19. minutt da han stanget inn Andrea Pirlos corner. Flere mål ble det ikke i VM-finalen.

Frankrike hadde Italia på gaffelen tidlig i annen omgang, men det glapp da Patrick Vieira måtte ut med skade. Etter 80 minutter skadet Zidane skulderen, men lagkapteinen spilte videre med redusert bevegelighet. I annen ekstraomgang ble også banens beste Thierry Henry byttet ut, og det var et redusert Frankrike som avsluttet kampen.

Kjempesjanse

I det 104. minutt hadde Zidane likevel en kjempesjanse til å avgjøre, da han dyttet ballen ut til Willy Sagnol og møtte innlegget helt alene. Nikken var bra, men Gianluigi Buffons redning enda bedre.

Men så fikk han rødt kort, uforståelig for publikum som ikke hadde sett TV-reprisen, og det ble pepet mot Italia resten av kampen.

Finalen holdt på å starte katastrofalt for Frankrike da Henry ble slått ør i kollisjon med Fabio Cannavaro etter et halvt minutt, men han kom til seg selv, og så fikk laget en drømmestart i stedet.

Etter fem minutter brøt Florent Malouda gjennom, og Materazzi gikk klønete inn i duell. En billig straffe, og dermed fikk Zidane akkurat som i semifinalen sjansen til å sende laget sitt i ledelse fra 11-meteren.

Zizou tok straffen arrogant, på grensen til det nonchalante, og det gikk så vidt bra. Han sendte Buffon til det ene hjørnet og vippet ballen mot motsatt kryss. Der traff den tverrliggeren og falt ned ti centimeter bak streken før den spratt ut igjen.

Slo tilbake

Det var nok, og Frankrike ledet VM-finalen etter bare seks minutter. Men søndag var ikke Zidane den gamle mesteren. I stedet var det Andrea Pirlo som tok kommandoen på midtbanen, og Italia som koblet grep om kampen. I det 19. minutt gjorde Materazzi opp for seg. På Pirlos hjørnespark fra høyre vant
midtstopperen i lufta mot Vieira og stanget inn 1-1.

Det ble farlig hver gang Pirlo tok corner, og i det 36. minutt holdt det på å resultere i italiensk ledelse. Luca Toni vant duellen med Lilian Thuram og nikket i tverrliggeren og over.

Italia hadde overtaket før pause, uten å skape sjanser annet enn på dødball. I annen omgang var det Frankrike som tok kommandoen, og da fulgte sjansene tett. Henry spilte hovedrollen i de fleste. Han skar gjennom Italias tidligere så ugjennomtrengelige forsvar som varm kniv i smør, men avslutningen eller sistepasningen gikk feil, og italienerne slapp unna med skrekken.

Italia var ute å kjøre, men så måtte midtbaneankeret Vieira ut med strekk. Dermed mistet Frankrike grepet, og kampen jevnet seg ut. Sjansestrømmen ble til en bekk, men i ekstraomgangene ble det iallfall dramatikk nok. Så fulgte strafferuletten.