Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Portugal slo ut England fra VM

David Beckham sitter på benken og depper. (Foto: AFP / SCANPIX)
Portgual er klare for VMs semifinale etter å ha slått ut England på straffesparkkonkurranse. Wayne Rooney ble utvist i kampen som endte 0-0.

Publisert 01.07.2006 19:47.

Kampfakta

Se bildegalleri fra England - Portugal

David Beckham ut med skade, Wayne Rooney ut med rødt kort og England ut av VM etter straffesparkkonkurranse. Det vil seg ikke for fotballens fødeland.

Big Phil, Luiz Felipe Scolari, sendte England hjem fra et nytt mesterskap. (Foto: AFP / SCANPIX)
England har ikke vunnet et mesterskap siden VM på hjemmebane i 1966, og etter et ynkelig forsøk i straffesparkkonkurransen mot Portugal i kvartfinalen lørdag kan øyboerne ta fram returbillettene.

- Jeg synes ikke vi fortjente å tape. Vi tapte på straffer, og jeg beklager det virkelig. Gutta hadde fortjent bedre i dag. Vi er ute av mesterskapet, og det gjør vondt, det er veldig vondt, sa landslagssjef Sven-Göran Eriksson.

Nok en gang stupte engelskmennene ut av et mesterskap på straffer. Som i EM for to år siden buttet det mot Portugal og deres reaksjonssterke målvakt Ricardo.

Ricardo reddet tre av fire engelske straffer og ble den store helten da Luiz Felipe Scolari fullførte sitt hat-trick mot Sven-Göran Eriksson. Både i VM-2002 og EM-2004 sendte Scolari de tre løvene ut. Først med Brasil, så med Portugal.

Svennis ferdig

Og med lørdagens nederlag for sin evige overmann er Svennis ferdig som engelsk landslagssjef. Skandalene ble for mange og resultatene for dårlig. Da Cristiano Ronaldo satte inn 3-1 i straffesparkkonkurransene jublet de vinrøde hemningsløst.

- Jeg var full av selvtillit og skjøt sikkert. Jeg er veldig glad fordi Portugal er klar for semifinalen, alle er glade, sa Ronaldo.

Tilbake satt gråtende engelske storstjerner. Tårene rant. Rio Ferdinand & co. var utslått på alle måter. Etter 120 målløse minutter måtte lagene gjennom en nervepirrende straffesparkkonkurranse. Der sviktet England fullstendig.

- Vi har trent så mye på straffer at jeg ikke vet hva mer vi kunne gjort, mente Svennis resignert.

Cristiano Ronaldo fikk gleden av å sette den siste straffen. (Foto: AFP / SCANPIX)
Bare Owen Hargreaves scoret. Ricardo reddet enkelt forsøkene fra Frank Lampard, Steven Gerrard og Jamie Carragher. Portugal fikk sin store helt, England bare nye syndebukker.

Simao Sabrosa, Helder Postiga og Cristiano Ronaldo nettet for Portugal. Da kunne både Hugo Viana og Petit koste på seg straffebommer.

Rooney utvist

Selve kampen var ingen stor affære med to lag som ikke maktet skape all verden i Gelsenkirchen. Etter en jevnspilt første time begynte det virkelig å koke etter 62 minutters spill.

Wayne Rooney ble utvist for å ha stemplet Portugals forsvarer Ricardo Carvalho. Utvisningen var korrekt og med ti mann var det nærmest bare snakk om å kjempe seg til straffespark for Englands del.

Stjerneikonet David Beckham var allerede forsvunnet. Seks minutter inn i 2. omgang ble dødballeksperten tatt av banen med skade. Det var signalet om at heller ikke dette skulle bli Englands mesterskap. På benken satt Real Madrid-stjernen og gråt.

En drøy time senere gråt hele England. Etter nok en straffefiasko.