Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Bare uavgjort for Frankrike

En skuffet Thierry Henry etter kampen mot Sør-Korea. (Foto: AFP / SCANPIX)
Frankrike fikk en drømmeåpning da Thierry Henry lagde et tidlig mål. Ti minutter før full tid utlignet Sør-Korea.

Publisert 18.06.2006 22:52. Oppdatert 18.06.2006 23:16.

Kampfakta

Bildegalleri fra kampen

Frankrike hadde kontroll på Sør-Korea i 80 minutter takket være bunnsolid forsvarsspill. Så sprakk det, og nok en ubeleilig uavgjort ble fasiten.

Dermed kan en dommertabbe koste Les Bleus dyrt. Benito Archundia og hans linjemann fikk nemlig ikke med seg at Patrick Vieiras nikk på stillingen 1-0 var over streken før den ble slått ut.

Ji-Sung Park scoret Sør-Koreas utligningsmål ti minutter før full tid. (Foto: AFP / SCANPIX)
Thierry Henry fikk slutt på den franske måltørken med en sikker avslutning allerede etter ni minutters spill på Zentralstadion i Leipzig. Det var Frankrikes første mål i VM-sluttspill siden Emmanuel Petit gjorde 3-0 i finalen mot Brasil for åtte år siden.

Sylvain Wiltords skuddforsøk ble blokkert, men ballen spratt rett i beina på en umarkert Henry, som sendte den kaldt forbi keeper fra 10 meter. Dermed var det slutt på 369 minutters fransk måltørke.

Sør-Korea produserte ingen store sjanser og hadde ikke et eneste skudd på mål før det var spilt 81 minutter, noe det franske forsvaret kunne ta æren for. Bunnsolid var dekkende, helt til Manchester United-yndlingen Park Ji-sung lurte Fabien Barthez med en lobb. William Gallas sto på feil bein og greide ikke å klarere før ballen var i mål til 1-1.

Marginene var ikke på fransk side, for fem minutter før slutt ble Henry lekkert frispilt av Zinedine Zidane, men Arsenal-spissen fikk ikke løftet ballen over en utrusende keeper.

Zidane ute

Bortsett fra et relativt friskt åpningskvarter, slet de franske spillerne med samhandlingen offensivt. Mye skal innom Zidane, som tross brukbar form ikke er like bevegelig og rask i pasningsspillet som i glansdagene.

Real Madrid-pensjonisten må i tillegg stå over den avgjørende gruppespillkampen mot Togo fredag, på sin egen 34-årsdag, etter å ha pådratt seg sitt andre gule kort i frustrasjon etter Henrys miss mot slutten.

Frankrike må av samme årsak også klare seg uten forsvarsklippen Eric Abidal i kampen de må vinne med to mål for å være sikre på å gå videre.

Zinedine Zidane ble byttet ut. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

Feil, dommer!

Situasjonen som vil bli diskutert lenge kom etter en snau halvtimes spill. Da burde Frankrike fått godkjent en scoring av Patrick Vieira. Juventus-proffen headet godt etter en corner, og Sør-Koreas keeper Lee Won-jae reddet innenfor streken.

Verken dommer eller linjemenn fikk med seg at ballen var inne, og for Frankrike ble situasjonen avgjørende i form av to meget viktige, tapte poeng.

Hadde FIFA gått videre med sitt prosjekt om en mikrochip i ballen, kunne situasjonen vært avklart på riktig måte. Det internasjonale fotballforbundet sa imidlertid nei til nyvinningen i forkant av mesterskapet.

Thierry Henry jublet etter å ha gitt Frankrike ledelsen. (Foto: AFP / SCANPIX)