OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Festen

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Kronprinsbryllupet > Festen

Oppdatert 03.09.2001 08:55

Bryllupet
Send inn din hilsen
Brudeparet
Monogram 100
 
 SEND DIN HILSEN KONKURRANSER DEBATT

Biskopens tale

Publisert 26.08.2001 19:20

Her kan du lese og se hele talen biskopen holdt under seremonien i Oslo Domkirke.

Lyd og video-ikon nytt
 • video video Biskop Gunnar Stålsetts tale til kronprinsparet (45 kbps Real Video). [Real]  
 • video video Kronprins Haakon og Mette-Marit vies av Biskop Gunnar Stålsett (40 kbps Real Audio). [Real]  


 • Kjære brudepar, kjære Haakon og Mette-Marit,

  Så blir de stående disse tre, tro, håp og kjærlighet og størst blant dem er kjærligheten (l. Korinterbrev 13,13).

  I dag er de deres, disse vakre ordene fra Bibelen. Sjelden har de hatt en sterkere klang! De gir retning for det liv dere skal leve sammen et liv båret av tro og håp og kjærlighet. Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant.

  I dag bekreftes det for all verden: Kjærligheten er størst, større enn selv tro og håp. Dere har gitt mange mot mange som lengter etter en kjærlighet som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Dere har tro på hverandre og møter fremtiden med tillit. Dere lar oss ane noe av kjærlighetens skaperkraft.

  Domkoret har hilst dere med Bibelens sterke hyllest til kjærligheten. De sang: For kjærligheten er sterk som døden, lidenskapen mektig som dødsriket! Lidenskap hører menneskelivet til. Den kan rive ned og bygge opp. Også lidenskap kan være guddommelig en fysisk opplevelse av evighet. Den er en gave fra Gud. Gud som på den sjette dag skapte mennesket i sitt bilde. Hold derfor levende den lidenskap som forener og fornyer. Guds ord minner oss om at kjærlighet og troskap søker hverandre. Kjærligheten sier ikke jeg elsker deg til i morgen eller til neste år men livet ut. Løftet om å elske og ære hverandre er derfor ikke kjærligheten fremmed. Et løfte overfor Gud og for all verden om vilje til troskap i onde og gode dager sier noe om kjærlighetens kår i verden. Derfor står dere for Guds alter i dag.

  Den som er født til å være konge vet hva skjebne er. Den som er tron-arving bærer en krevende arv. Det er bare kjærligheten som kan forvandle skjebne til kall. Bare kjærlighet kan gjøre plikten til en gave. Med den du er glad i ved din side, kjære kronprins Haakon, blir ansvaret lettere å bære. I møtet med folkets kjærlighet- slik din oldefar, bestefar og far har opplevd slik vil også du få kraft og glede til en gang å bære det store ansvar som Norges konge.

  Guds veier er uransakelige. Kjærlighetens veier er underfulle. Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du begynner et nytt kapittel med blanke ark. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte alle som bærer på smerte for sine liv. Jesus sier: Den som får lite tilgitt, elsker lite (Lukas 7, 47).

  Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn. Profeten Jesaja sammenligner slik morskjærlighet med Guds egen kjærlighet når han sier: Kan en kvinne glemme sitt diende barn og ikke ha ømhet for sønnen hun fødte? For selv om en mor kan glemme, så vil ikke jeg glemme deg. Jeg har tegnet deg i begge mine hender (Jesaja 49, 15f). Du har ikke glemt og du vil ikke glemme. Og du vil heller aldri være glemt av Gud.Kjære brudepar! Bibelen bruker det sterke uttrykk at som ektefolk skal dere være ett. Det betyr ikke selvutslettelse.

  Ekteskapet er heller en livslang øvelse i å være henvendt mot hverandre. Det betyr å være åpne for hverandres blikk slik dere har vist oss i vakre glimt. Det betyr å ta vare på den andre ved å ta vare på seg selv.

  Vær hverandres beste venn sa Kofi Annan til dere nylig, og lot meg få lov å minne dere om det i dag. Når vennskap får prege ekteskapet, blir det ikke truende, men trygt å underordne seg hverandre, slik vi leste fra Bibelen.

  Kjærlighet og ekteskap er ikke bare privat. Den livslange og forpliktende kjærlighet hører hjemme i samfunnet. Ikke alltid er det så tydelig som når dere to i dag inngår ekteskap. Der de fleste har nok med to familier, skal dere forholde dere til et helt folk et folk med mange og sterke meninger. Gled dere over de mange som omgir dere med forbønn og gode ønsker! Gled dere over de mange som venter på dere i by og bygd!

  Dere har selv valgt salmer og tekster med budskap om sannhet, rettferdighet og nestekjærlighet. Det er verdier som har sterk klang i vårt folk. Det er verdier som også kirken vil holde levende.

  For hva er kirkens oppgave om ikke å gi mennesker livsmot og håp, hvor de enn er i verden? Hva er kirkens kall om ikke å vise en himmel over hvert menneskes liv? Det er også den dypeste grunn til at vi er her i Domkirken i dag sammen med dere. Vi er her for å be for dere og for å be sammen med dere.

  Vi ber om at dere alltid får leve sammen i kjærlighet.
  Vi ber for det hjem dere skal bygge.
  Vi ber for det kall dere skal dele.
  Vi ber om at dere får hjelpe hverandre fram mot det evige liv.
  Fra Guds hus skal velsignelsen, i Jesu navn, lyse over dere,over Marius,over alle andre som dere med dere i hjertet.

  Dette, dette er det gåtefulle dette er troens hemmelighet det Bibelen kaller nåde. Vi skal alle få leve under Guds velsignelse. Den omfavner alt og hele vårt liv, fra fødsel til død. Nåden er det lim som holder våre liv sammen. Også våre valg kan bæres av Guds nåde om vi bare våger.

  Det er dette den gamle generalen i Karen Blixens fortelling om Babettes gjestebud har sett når han holder sin takketale, og sier:

  Vi mennesker er kortsynte. I vår menneskelige kortsynthet tenker vi oss til og med den guddommelige nåde som endelig at den kommer til kort. Derfor skjelver vi før vi treffer våre valg i livet. Og når vi har truffet det, gruer vi fordi vi kanskje ikke har truffet det rette, sier han.

  Men det øyeblikket kommer, fortsetter han det øyeblikket kommer da våre øyne blir åpnet, og vi skjønner at nåden er uendelig. Den krever ikke annet av oss enn at vi skal vente på den i tillit og ta imot den i takknemlighet. Se, det vi har valgt blir skjenket oss.

  Kjære brudepar:
  Når våre øyne blir åpnet, skjønner vi at Guds nåde er uendelig.
  Dette er det øyeblikk dere har ventet på i tillit.
  Dette er det øyeblikk dere kan ta imot i takknemlighet.

  Kjære Haakon:
  Den du har valgt blir skjenket deg!
  Kjære Mette-Marit:
  Den du har valgt blir gitt deg som gave!

  Amen.


  LENKER
 • Kronprins Haakons tale til Mette-Marit 
 • Kong Harald tale til brudeparet  • Oslo Domkirke
  Hektiske forberedelser i kirken (24.08.2001)
  Aldri har så mange fulgt et ja (24.08.2001)
  Dagen derpå i domkirken (20.08.2001)
  Tollere og syndere i prinsebryllup (11.08.2001)
  Nabo pyntet til bryllup (11.08.2001)
  Opp kirkegulvet sammen (28.07.2001)
  Populær domkyrkje (15.07.2001)
  Program for feiringen (14.07.2001)
  Nyhetsarkiv (09.07.2001)


  Konkurranse Gratulasjon Bakgrunn

  Tegnekonkurranse

  Kle deg ut

  Vær med på hele Norges gratulasjon til Haakon og Mette-Marit. Send inn din hilsen i dag.

  Oppdaterte nyheter

  Brudeparet

  Monarkiet


   
   
  SØK

  Kjøp bryllupsvideo/DVD
  Feiring i utlandet
  Danseskolen
  Diskuter kronprinsbryllupet
  Spør Anne
  Tegnekonkurransen
  10 SISTE FESTEN
  03.09.2001 08:55
  200 nordmenn i Brisbane
  26.08.2001 19:20
  Biskopens tale
  26.08.2001 15:33
  Folkefesten i bilder
  25.08.2001 22:14
  Kronprins Haakons tale
  25.08.2001 22:07
  Kong Haralds tale
  25.08.2001 21:44
  - Jeg elsker deg

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:21