OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Festen

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Kronprinsbryllupet > Festen

Oppdatert 03.09.2001 08:55

Bryllupet
Send inn din hilsen
Brudeparet
Monogram 100
 
 SEND DIN HILSEN KONKURRANSER DEBATT

Blomsterdekor under bryllupet

Publisert 27.08.2001 11:09

Slottet, Domkirken, Stortinget og NRKs studio er alle dekorert med blomster.

Formuttrykket, materialene og fargene i blomsterdekoren ved bryllupet er styrt ut i fra designhåndboken som er laget til bryllupet. Ønsket har vært å lage et grafisk og moderne uttrykk bygd på norske materialer, tradisjoner og teknikker. Materialbruken bekrefter tiden vi lever i, mens formuttrykket og valg av blomster representerer det tidløse.

Det er brukt teknikker som lafting, veving og taklegging av blader. Dekoratørene har ikke bare vært opptatt av gamle norske håndverksteknikker fra blomster dekorering, men også teknikker som finnes i annet håndverk og i arkitektur

Dekoren på Slottet

H. M. Dronning Sonja har tatt del i planleggingen av dekoren på Det Kongelige Slott. Dekoren er utført av Slottsgartneriet i samarbeid med Kreativ Flora. Designhåndboken for Det Kongelige Bryllup er lagt til grunn for dekoren. Totalt dekorerer ca. 5 500 roser Slottet.

Dekor på Slottsplassen

To ringer av hvit bjørk og blå lobelia er plassert på trappen ved statuen av Karl Johan. Den største er ca 2,2 m i diameter og er en gave fra Interflora.

Ringene skal understreke samhold og de flettete gressmattene skal vise at de er på vei. Arbeidet er delvis utført av blomsterdekoratørlærlinger i Oslo og Akershus.

Dekor på Slottets balkong og portal

70 m girlander og store kuler av eik og annet grønt fra Kongsgården på Bygdøy dekorerer balkongen. Det klassiske uttrykket i dekoren understreker Slottets verdighet. Hvite ”Bianca” roser og hvit hortensia står for det blomstrende innslaget.

Dekor på Stortinget

På Stortinget er veveteknikken av botaniske materialer representert.
Røsslyngvasene er en vevd konstruksjon i et sveiset underlag. Røsslyngen er Norges nasjonalblomst.

Dette arbeidet er tidkrevende og det ville tatt et menneske seks uker å veve disse formene. For å få dette til har det vært flere som har arbeidet sammen.

Veggteppene består kun av norske botaniske materialer, og her finner man et materiale som minner svært om Østens bambus, men som vokser i Norge.

Domkirken

Blomsterdekoren i Oslo domkirke inneholder et hovedmateriale som er bladene fra hestehoven (Tussilago farfara).

Dette er en plante som de fleste forbinder med ugress, men som har blader med en fantastisk grå/grønn fargetone. I kirken er baksiden av bladene benyttet fordi fremsiden opptrer mye grønnere. Baksiden på disse bladene får læraktig uttrykk. Segl, kremmerhus, kuleformer, flak og spir er taklagt med hestehovblader.

De utvendige flatene av domkirken er vevd av norske naturmaterialer. Kuleformene som er brukt på denne arenaen er for å bevisst få et rolig og dekorativt uttrykk. Dekoratørene har også tatt i bruk underbyggende materialer som hortensia, cellosia og hengeamaranthus.

Dekor i NRK-studioet

Studioet i fjernsynshuset på Marienlyst er dekorert i samsvar med designprogrammet. I studioet er det tatt i bruk en knytteteknikk av polygonum, som er dekorert med naturmaterialer og roser i alle stadier.


Konkurranse Gratulasjon Bakgrunn

Tegnekonkurranse

Kle deg ut

Vær med på hele Norges gratulasjon til Haakon og Mette-Marit. Send inn din hilsen i dag.

Oppdaterte nyheter

Brudeparet

Monarkiet


 
 
SØK

Kjøp bryllupsvideo/DVD
Feiring i utlandet
Danseskolen
Diskuter kronprinsbryllupet
Spør Anne
Tegnekonkurransen
10 SISTE FESTEN
03.09.2001 08:55
200 nordmenn i Brisbane
26.08.2001 19:20
Biskopens tale
26.08.2001 15:33
Folkefesten i bilder
25.08.2001 22:14
Kronprins Haakons tale
25.08.2001 22:07
Kong Haralds tale
25.08.2001 21:44
- Jeg elsker deg

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:17