GAZA:
Nour og hennes to barn er på flukt i Gaza. De vet ikke om de overlever.

ISRAEL:
Orits sønn er tatt som gissel av Hamas. Hun vet ikke om han lever.

Velg historien du vil lese først

På hver sin side av grensen

Nours historie

Det er lørdag morgen. Nour Swirki (35) hjelper datteren med å ta på skoleuniformen og gjøre seg klar for dagen. Det er skole i Gaza by på lørdager.

De bor i et nabolag med høye trær og vakre fontener. Rundt hjørnet ligger en rekke kafeer. Med ett smeller det høyt, flere ganger.

Lørdag 7. oktober kl. 06:25

- Vi hørte rakettene og skvatt. Vi ante ikke hvor de kom fra, om de kom mot oss eller hva som skjedde. Det pleier å være Israel som starter, sier tobarnsmor Nour på en hakkete telefonlinje fra Gaza by.

Men denne gangen var det Hamas .

Lørdag morgen sendte de tusenvis raketter fra Gaza mot Israel. Hamas-soldater rykket samtidig inn. De dreper for fote. De voldsomme angrepene kom svært overraskende på Israel. Men de kom også helt uventet på Nour og familien i Gaza.

Bildet viser raketter fra Gaza på vei mot Israel.

– Det var et sjokk å høre om Hamas-angrepene. Mange her var glade. Ikke jeg. Jeg tenkte, hva vil skje nå?

Nour er ambisiøs, har alltid jobbet mye. Tidligere var hun journalist. Nå er hun menneskerettighetsaktivist i Gaza by. Hun og mannen har en sønn på 10 år og en datter på 13.

Da det først smalt lørdag morgen brukte hun noen sekunder på å summe seg. Siden har alt handlet om å overleve.

– Jeg fryktet det ville bli en stor krig og blokade. Jeg fortet meg til markedet og kjøpte mat til familien.

Nour får rett. Israel erklærer krig.

Nå er markedet bombet. Flere av naboene til Nour ble drept i angrepet.

14:12

Heidi:Kan du sende noen bilder fra der du er?
Nour:Vi har akkurat evakuert. Vårt nabolag er ødelagt. Søk på Rimal på google. Alt er ødelagt.
Heidi:Ja, jeg ser det. Det ser forferdelig ut.
Nour:💔

Vi googler Rimal. Bilder og videoer viser et nabolag nærmest jevnet med jorden.

Et nabolag fullt av skadede bygninger sett fra luften. Alle bygningene er grå, lufta er fult av støv, stemningen er dyster.

Nabolaget Rimal i Gaza by.

Foto: X/Twitter

Nabolaget Rimal i Gaza by.

Foto: X/Twitter


Rimal er et nabolag i hjertet av Gaza by. Her var universiteter, kafeer, butikker og moskeer. Et yrende folkeliv der lukten av falafel og ivrige studenter preger gatelivet. Nå er store deler jevnet med jorda. Alt er ødelagt, forteller Nour.

Israel sier de kun går etter militære mål, men mener Hamas skjuler seg i sivile områder.

Tekst: Rimal med arabiske skrifttegn
En by med hvite bygninger. Foran bygningene er det et stort torg med grønne trær og en fontene.

Rimal før 7. oktober.

Foto: Stefanie Glinski / Reuters Foundation

Rimal før 7. oktober.

Foto: Stefanie Glinski / Reuters Foundation


Hjemmet til familien står igjen.

Det er knapt med strøm. Nour svarer ofte med talemeldinger – det går raskere og tar mindre mobilbatteri enn tekst. Hun sender ikke bilder. Men hun synes det er viktig å fortelle om virkeligheten i Gaza.

– Vi er sivile. Vi er ikke involvert i dette. Vi vil ikke dø, sier Nour.

Hun gjentar det ofte når vi snakker sammen: At hun vil leve, at hun er redd for barna, for familien. Situasjonen er intens, frustrerende. De mangler alt. De savner det gamle livet sitt.

– Før pleide sønnen min å late som han var syk for å slippe å gå på skolen. Nå er det eneste han vil å få lov til å gå på skolen han var så lei av.

Mandag 9. oktober ca kl. 11:30

Det er full blokade: «Ingen elektrisitet, ingen mat, ikke noe vann, ikke noe bensin. Alt er stengt», sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant. Til vanlig er det Israel som kontrollerer om befolkningen i Gaza får rent vann og strøm. Egypt som bestemmer om de får medisiner ut av den egyptiske grenseposten. Nå får de ingenting. Og ingen slipper ut.

Et høyt gjerde på 65 kilometer stenger over to millioner mennesker inne. Om natta er det helt mørkt.

Kart som viser et utsnitt av Israel. Gazastripen er et lite område sør i Israel, som grenser til Middelhavet og Egypt. Nours hjem er markert ved Gaza by på Gazastripen.

Nour og familien bor i nærheten av Gaza by, den største byen på Gazastripen. Hele Gaza er omtrent like stort som Hamar kommune. Det bor 2,4 millioner mennesker her.

Nour og familien bor i nærheten av Gaza by, den største byen på Gazastripen. Hele Gaza er omtrent like stort som Hamar kommune. Det bor 2,4 millioner mennesker her.

– Før jeg snakket med deg, forsøkte jeg å få tak i vann, sier Nour fortvilet.

Vi legger på, så hun kan fortsette jakten på drikkevann til familien.

Natt til tirsdag 10. oktober

Israel bomber Nours nabolag gjennom hele natta.

Nour:Det er et mirakel at vi er i live. Vi bare sitter og venter på skjebnen. Om vi skal leve eller dø. Det er det vi gjør nå. Vi sitter og venter

Befolkningen i Gaza har opplevd israelske angrep før. Men denne gangen er alt verre, sier hun. Bombe­angrepene er mer intense. Tonen fra Israel hardere. Blokaden total. Også dødstallene er høyere.

De første seks dagene etter Hamas-angrepet slapp Israel flere enn 6000 bomber over Gaza. Over 2000 mennesker ble drept. Flertallet kvinner og barn.

Portrett av kvinne med svart hijab. Hun ser alvorlig ut.

Nour og mannen gjør alt de kan for å holde barna sine trygge. Dette bildet tok hun av seg selv og sendte NRK rett etter at krigen brøt ut.

Nour og mannen gjør alt de kan for å holde barna sine trygge. Dette bildet tok hun av seg selv og sendte NRK rett etter at krigen brøt ut.

– Barna mine er vettskremte, sier Nour.

Hun vil ikke dele bilder av dem nå. Hun må spare på batteriet. Og holde kontakt med familie og venner på flukt.

Mannen Salem jobber som journalist og dekker krigen fra Gaza. Flere journalister er drept i israelske luftangrep. Nour kjente to av dem godt.

– Hver dag sender jeg melding til mannen min og spør: Lever du? Ja, svarer han.

Etter de første bombene holder familien seg hjemme. Redde familiemedlemmer flytter inn. Det er 41 mennesker samlet hos Nour. Den yngste er en fire uker gammel baby.

Matlagrene minker dag for dag. Grønnsakene hun kjøpte på markedet før det ble bombet, har råtnet. De kan ikke bake brød uten strøm. Men de deler på alt de har.

- Barna er så redde at de uansett har mistet matlysten, forteller Nour.

Onsdag 11. oktober kl 18:00

Nour og familien får beskjed om at Israel vil angripe i nærheten. De tør ikke lenger å bli hjemme. Men hvor skal de dra?

Det finnes ingen bomberom i Gaza. Under tidligere angrep har både sykehus og FN-skoler blitt angrepet. Den lille stripen beskrives som hermetisk lukket for omverdenen.

Hun og barna flytter til noen slektninger i nærheten. Nour er fortvilet. Hun ville ikke forlate hjemmet sitt.

– Jeg vil bare ta vare på barna mine. Men hvordan skal jeg ta vare på dem, sier hun fortvilet i en talemelding.

Israel bomber hver natt.

Nour og familien er ressurssterke. Hun snakker godt engelsk. I motsetning til de fleste i Gaza har hun pass og har reist ut av Gazastripen flere ganger. Hun hadde aldri trodd hun skulle måtte flykte.

Hun lader telefonen ved hjelp av solcellelader. Andre har en generator. Men det er snart tomt for drivstoff. Hun forteller om sykehus uten strøm og medisiner. Flere tusen skadde barn og voksne får ikke hjelp.

– Det er en katastrofe på sykehusene. Det er for mange behov og for lite av alt, sier Nour.

Fredag 13. oktober kl 06:28

En nyhetsmelding tikker inn til hele verdens mobiltelefoner:

Nyhetsvarsel med NRK-logo, der det står: "Nyhetsvarsel: Israel ber 1,1 millioner palestinere flykte til sør på Gaza – FN fraråder"


Israelsk militære forbereder en bakkeinvasjon. Nour og familien er blant de 1,1 millionene som blir beordret sørover. Det daler flyveblader over Gaza by.

Internett er nede. De har ikke strøm. Men den israelske hæren håper tusenvis av flyveblader når innbyggerne i Gaza.

«Kjære innbyggere i Gaza», begynner beskjeden fra Israel.

Del av papirlapp med tekst på arabisk. På papiret er det et omriss av Gaza med piler i retningen innbyggerne bes flytte seg.

Deler av et flygeblad den israelske hæren har sluppet over Gaza. «Terroristorganisasjoner har startet en krig mot Israel, og Gaza by har blitt en kampsone. Du må evakuere fra hjemmet ditt øyeblikkelig». «For deres egen sikkerhet», skriver den israelske hæren i oppfordringen.

Deler av et flygeblad den israelske hæren har sluppet over Gaza. «Terroristorganisasjoner har startet en krig mot Israel, og Gaza by har blitt en kampsone. Du må evakuere fra hjemmet ditt øyeblikkelig». «For deres egen sikkerhet», skriver den israelske hæren i oppfordringen.

En forflytning på 1,1 millioner er så godt som umulig. Likevel flykter flere hundre tusener redde palestinere sørover etter advarselen.

Det er stille fra Nour dette døgnet.

Kart som viser Gaza. Den nordlige delen av området må forlates. Det er to grenseoverganger til Israel, i tillegg til en overgang til Egypt i sør.

Alle innbyggerne har fått beskjed om å forlate de nordlige områdene. Det finnes vanligvis tre grenseoverganger mellom Gaza og omverdenen, to til Israel og en til Egypt. Alle er stengt.

Alle innbyggerne har fått beskjed om å forlate de nordlige områdene. Det finnes vanligvis tre grenseoverganger mellom Gaza og omverdenen, to til Israel og en til Egypt. Alle er stengt.

08:02

Heidi: Hei kjære Nour, hvordan har du det? Skal dere evakuere?

Det tar 22 timer før hun svarer.

Nour sender en kort tale­melding. Stemmen er lav. Hun høres redd og sliten ut.

– Vi er sammen med 12.000 andre mennesker som også har flyktet. Du kan ikke forestille deg situasjonen, sier hun.

Den lille familien venter i frykt. De rasjonerer drikkevann, og har en halv liter hver per døgn, forteller Nour. De forsøker å varme boksemat på bål. De venter. Men de vet ikke helt på hva.

Israel forbereder en storstilt bakkeinvasjon av Gaza. Rundt hele Gaza-grensen står israelske tanks og 300.000 soldater parate.

– Det er en krigsforbrytelse det som skjer nå. Vi er sivile, sier hun.

På den andre siden av grensen sørger tusenvis av israelere over sine døde.

Om Hamas’ angrep i Israel, sier Nour at palestinerne må kjempe for frihet. At de må slåss for å få landet sitt tilbake, og at de ikke visste noe om angrepene til Hamas. Hun sier konflikten handler om Israels okkupasjon.

– Hva tenker du om de mange sivile israelerne som er drept, blant dem flere barn?

Nour blir stille.

– Alle sivile skal skjermes for vold, det er en av reglene i krig. Ingen sivile skal lide, sier hun.

– Vi er bare mennesker. Jeg vil bare at dette skal ta slutt og at ingen flere skal dø.

Orits historie

Orit Meir er hjemme i leiligheten sin like utenfor Tel Aviv. Det er fredag kveld og hun ser sin 21-årige sønn gjøre seg klar for fest.

Almog Meir Jan skal ut og feire. Han har nettopp fått ny jobb, skal starte der om to dager og gleder seg. Han tar på seg en hvit t-skjorte og et halskjede han fikk av den siste kjæresten sin. Han er opprømt og glad.

En ung mann står foran palmetrær med en drink i hånda. Han har på lyse klær. Han ser glad ut.

Almog smiler mye og liker å danse. Bildet er tatt ved en annen anledning. Fra Almogs Instagram.

Almog smiler mye og liker å danse. Bildet er tatt ved en annen anledning. Fra Almogs Instagram.

Moren spør ham hvor festen er. Han svarer at det er i Kibbutz Reim, noen kilometer fra grensen med Gazastripen. Orit blir bekymret.

– Er det ikke farlig der? spør hun.

Hun frykter rakett­angrep fra området som Hamas kontrollerer. Der rave-festen Supernova arrangeres, er rakett­angrep så vanlig at selv skurene på buss­holde­plassene bygd for å kunne beskytte mot innkommende ild.

Kart over sentrale deler av Israel. Supernova-festivalen ligger like ved grensen til Gaza.

Supernova-festivalen ligger 6-7 kilometer fra Gazastripen.

Supernova-festivalen ligger 6-7 kilometer fra Gazastripen.

Almog svarer at arrangøren av festen har fått polititillatelse, slik som er vanlig for større arrangementer i Israel.

– Med politiets tillatelse er det vel ok, sier han.

Moren slår seg til ro med det. Minutter senere ser hun sønnen gå ut døren sammen med en kamerat. Det er sent, festen starter ikke før etter midnatt, den skal vare til ettermiddagen neste dag. Flere tusen unge mennesker skal danse og drikke. Feire livet.

– Mamma, jeg ser deg i morgen, sier han.

Det siste hun sier før han kjører vekk fra henne i kameratens bil, i retning Gazastripen, er:

«Ha det gøy på fest!»

Lørdag 7. oktober kl 06:25

Hamas starter sitt største terrorangrep på Israel noensinne. Blant stedene som rammes: Supernova-festivalen. Videoer som er spredd i sosiale medier viser glade unge mennesker som danser til teknomusikk i ørkenen, uvitende om det som straks skal skje.

Så ser noen opp. Det er noe på himmelen, små flekker av grå røyk i det blå. Noen slutter å danse, peker.

De grå flekkene er spor av raketter avfyrt av Hamas. Bare to uker tidligere har Almog avsluttet sin obligatoriske militærtjeneste i den israelske hæren. Han jobbet da i rakettforsvarssystemet Iron Dome, og har dermed inngående kjennskap til hvordan raketter avfyrt fra Gaza ser ut.

Bildet viser mennesker på Supernova festivalen. På himmelen sees det flere røykskyer.

Moren Orit vet likevel ikke om sønnen ser opp mot himmelen der i ørken­morgenen, og skjønner hva som foregår. De grå flekkene i den blå morgen­himmelen er det første tegnet på det som er i ferd med å skje.

Like etterpå, ifølge øyenvitner, høres lyden av skudd. Videoer viser unge mennesker i panikk, de løper, de blir skutt etter av militante Hamas-krigere, de faller.

Lørdag 7. oktober kl. 07:45

I Or Yehuda utenfor Tel Aviv våkner Orit hjemme i sengen sin av at telefonen ringer. Hun ser sønnens navn på skjermen.

Den velkjente stemmen i den andre enden. Den lyder helt normal, men ordene sønnen sier er fryktelige å høre på.

Grafikk av en mobiltelefon med svart skjerm.

– Mamma, de har stengt festen. Det er skyting overalt. Jeg gjemmer meg. Jeg vet ikke hva som vil skje. Mamma, jeg elsker deg. Jeg skal forsøke å ringe deg hver halvtime for å holde deg oppdatert.

– Det var det siste jeg hørte fra ham, sier hun.

Over 260 mennesker blir drept i angrepet på Supernova-festivalen. Mange da de forsøkte å flykte, andre da skjulestedene deres ble oppdaget. Veien ut av festivalområdet er fylt av biler ødelagte av maskingevær og raketter.

Bildet av en vei full av ødelagte og forlatte biler.

Lørdag formiddag, etter den siste telefonsamtalen med moren, sprer Almogs storesøster bilder av ham i sosiale medier. Hun spør:

«Vet noen hva som har skjedd med broren min?»

På israelsk TV denne formiddagen vises bilder fra terrorangrepet. Nettavisene kommer med løpende oppdateringer. Hamas skyter over 3000 raketter inn mot Israel og har tatt seg inn i landet en rekke steder. De har kommet seg ut gjennom en grense som er blitt omtalt som hermetisk lukket. Videoer viser pick-up-trucker med bevæpnede Hamas-krigere i israelske småbyer nær grensen.

– Det var vanskelig å tro. Vi ante ikke hva som foregikk. Vi trodde det var terrorister over hele Israel, sier Orit.

Grafikk som viser Or Yehuda skrevet på hebraisk

Rakettalarmen går stadig også i Or Yehuda utenfor Tel Aviv denne dagen. Orit har et bomberom i leiligheten sin, hun går inn og ut av det hele formiddagen.

Samtidig, andre steder i Israel, massakreres sivile. Senere, når de drepte telles, blir det klart at over 1400 israelere har mistet livet totalt. Lørdag 7. oktober er den blodigste enkeltdagen i Israels historie.

– Ikke siden Holocaust er flere jøder blitt myrdet på en enkelt dag, sier Israels president Isaac Herzog.

Lørdag 7. oktober, like før kl. 13

Angrepet pågår ennå da en venn av Almog tar kontakt med Orit. Vennen har gjenkjent ansiktet til Almog i en video i sosiale medier.

Det er en propagandavideo fra Hamas som viser livredde unge menn på et nakent betonggulv. En av mennene skjuler ansiktet sitt med hendene. Moren kjenner ham likevel igjen med én gang. Den hvite t-skjorten. Halskjedet fra eks-kjæresten. Øynene.

Bilde av Almog som er kidnappet. Han holder hendene opp forran hodet.

Bildet er hentet fra en video NRK har fått tilsendt av Orit.

Bildet er hentet fra en video NRK har fått tilsendt av Orit.

Hun skriker. Hun faller sammen og klamrer seg til kjæresten sin. Hun skriker mer.

– Da skjønte vi at han var der på Gazastripen. At han var kidnappet, sier Orit.

– Det er som en vond drøm jeg ikke klarer å våkne fra.

Hun forteller om sønnen, yngst av to barn. Som liten var han nysgjerrig, aktiv, han likte å ta på ting, gjøre ting, hele tiden. Gå til ytterpunktene. Som voksen smiler han mye, har god humor, mange venner, liker å danse. Mye energi.

– Jeg tror han lider voldsomt nå, sier hun.

Mandag 9. oktober kl. 09

– Hver gang Israel rammer sivile som er trygge i deres hjem i Gaza uten advarsel, vil vi dessverre svare ved å henrette vår fiendes sivile gisler, sier Abu Obeida, talsmann for Qassam-brigaden, Hamas’ militære gren.

I en uttalelse sier han at det har vært intense israelske luftangrep på Gazastripen, og at det kan gå hardt utover de israelske gislene.

Han sier henrettelsene vil bli kringkastet med «lyd og bilde.»

Almog er en av 199 israelske gisler på Gazastripen, ifølge den israelske hæren. Hamas selv sier de har mellom 200 og 250 gisler. Ingen vet hvor de holdes, men angivelig er de spredd litt rundt i ulike deler av det lille, tettbefolkede området.

Foreløpig er det få tegn på at Hamas faktisk har henrettet gisler, selv om det har vært svært høye sivile tapstall etter israelske luftangrep på Gazastripen.

Et nabolag fullt av skadede bygninger sett fra luften. Alle bygningene er grå, lufta er fult av støv, stemningen er dyster.

Nabolaget Rimal i Gaza by.

Foto: X/Twitter

Nabolaget Rimal i Gaza by.

Foto: X/Twitter

Truslene til tross: Gislene er antakelig svært verdifulle for Hamas. Et av gruppens mål med det brutale angrepet lørdag morgen, var å frigjøre palestinske fanger i israelske fengsler.

Slike fangeutvekslinger har skjedd tidligere. For 17 år siden ble den israelske soldaten Gilad Shalit kidnappet av Hamas og andre palestinske militante grupper. Fem år senere ble 1027 palestinske fanger løslatt i bytte for hans frihet.

Soldaten Gilad Shalit møter foreldrene sine, etter at han ble sluppet fri, 18. oktober 2011.

Soldaten Gilad Shalit møter foreldrene sine, etter at han ble sluppet fri av Hamas, 18. oktober 2011.

Foto: AFP

Soldaten Gilad Shalit møter foreldrene sine, etter at han ble sluppet fri av Hamas, 18. oktober 2011.

Foto: AFP

Også nå rapporteres det om hemmelige forhandlinger mellom Israel og Hamas, via Egypt og Qatar, for å løslate gislene. Men flere analytikere mener at det nå vil være vanskeligere for Israel å gå med på en «bytte­handel» lignende det de gjorde i Shalit-saken.

Den israelske analytikeren og fredsaktivisten Gershon Baskin forhandlet med Hamas i fem år for å få frigitt Shalit.

– Hvert gissel er et pressmiddel. Hvis én soldat kan frigjøre 1027 fanger, tenk på hva 150 gisler kan gjøre for dem. Det er slik de ser det, sier han til NRK.

Men han tror Israel har andre prioriteringer nå, og at gislene risikerer å bli ofret i den militære kampen mot Hamas. Når den ventede israelske bakke­invasjonen av Gazastripen starter, vil det dessuten bli vanskeligere å løslate gislene, mener han.

– Vi har et veldig lite vindu til kanskje å få kvinner, barn, eldre og syke ut.

Onsdag 11. oktober kl. 14:20

Kvinner, barn, eldre og syke.

Det inkluderer ikke Orits sønn. En ung mann. Som attpåtil nettopp har tatt del i den israelske hæren. Det kan gjøre ham enda mer utsatt i fangenskap.

– Han ser redd ut, slik jeg ville ha vært, sier Almogs onkel, Aviram Meir, til NRK, om gisselvideoen.

– Vi vet ingenting om hvordan han har det, om han får mat, om han sover, om han er skadet.

- Hva mener du israelske myndigheter skal gjøre for å få ham tilbake?

– Vi krever Almog trygt tilbake. Vi ønsker å se ham i kveld. Finn en måte. Søsteren min har vært i sjokk siden lørdag, sier onkelen.

Bilde av Orit og Almog som koser seg på café.
Foto: Privat
Foto: Privat

Orit har gått ned i vekt. Hun får ikke til å sove, eller spise.

- Hele tiden venter jeg. Jeg spør venner og familie om å klemme meg. Jeg er aldri alene, hele tiden har jeg folk rundt meg. Det er det som gir meg styrke til å kjempe for sønnen min, sier Orit.

Fredag 13. oktober kl. 09.

Samme dag som israelske myndigheter ber 1,1 millioner palestinere på Gazastripen om å flykte sørover, kommer Qassam-brigaden med en ny uttalelse:

13 gisler er drept i israelske luftangrep det siste døgnet

Den israelske hæren sier de ikke kan bekrefte eller avkrefte uttalelsen.

Orit sin er telefon har fullt batteri, men den er stille.

Grafikk av en mobiltelefon med svart skjerm.

NRK har snakket med flere familier av gislene som holdes i Gaza. Flere av dem har lite tillit til at israelske myndigheter vil gjøre alt de kan for å få deres kjære hjem. Derfor går de til pressen: de gir intervjuer til medier i Israel og i utlandet, og håper at det å holde navn og ansikt til sine kjære i offentlig­heten, skal gi en beskyttelse.

Skjermbilde av Almogs instagram. Postene viser  bilder av Almog og ulike medieoppslag som handler om at Orit ønsker sønnen tilbake.

Familien bruker instagram aktivt.

Familien bruker instagram aktivt.

– Noen sa til meg: Alle gisler ønsker at ansiktet deres skal bli kjent. Det er det vi gjør, sier onkel Aviram Meir, som i helgen møtte statsminister Benjamin Netanyahu på vegne av familien.

– Han hadde ikke noe nytt å komme med. Men jeg vet ikke om han fortale meg alt han visste.

Tirsdag 17. oktober kl. 10:20.

Det er 11 dager siden Almog ble tatt som gissel. 11 dager siden den siste telefonsamtalen med moren, like lenge siden gissel­videoen.

– Det er ikke noe nytt, sier hun.

Ikke noe nytt er både bra og dårlig. Ikke noe nytt betyr at hun ikke aner om sønnen er i live, eller noe om hvordan han har det. Ikke noe nytt betyr at han i det minste ikke er bekreftet død.

På Gazastripen har minst 2800 palestinere mistet livet de siste 11 dagene.

- Hva tenker du om den ventede bakkeinvasjonen, og hva den vil gjøre med Almogs situasjon?

– Jeg kan ikke svare på det spørsmålet. Det er sensitivt og veldig komplisert. Men jeg må si at jeg er redd.

– Hva tenker du om sivile i Gaza, om mødre der som frykter for barna sine?

– Jeg kan ikke svare på det. Jeg beklager.

Hun har en melding til sønnen sin, hvis han et sted der inne på Gazastripen skulle kunne høre henne.

– Almog, jeg elsker deg. Jeg klemmer deg. Og jeg sender deg styrke og vil at du skal vite at jeg gjør alt jeg kan for å få deg tilbake, sier hun.

Stemmen brister, hun begynner å gråte.

– Almog, vær sterk.