Små gode kjøttboller er en typisk form for tapas i Spania. Veldig anvendelige, de kan spises enten en og en, på spyd med grønnsaker, eller, noe som jeg synes er veldig godt i et smørbrød. I Mexico lage de til og med suppe ut av dem.
Oppskriften varierer voldsomt fra sted til sted, så det finnes ingen fasit, men løk, persille, chili, brød og egg dukker opp i de fleste varianter. Hva slags kjøtt man bruker er også veldig variabelt. I Spania brukes det oftest en 50/50 blanding av svinekjøtt og oksekjøtt, mens her hjemme på Hotel Havana bruker vi en 50/50 blanding av lammekjøtt og oksekjøtt. Det går bra med 100% oksekjøtt eller lammekjøtt også. Kanskje best med lammekjøtt, som er veldig billig på Halal/invandrer butikker, ofte ned i 69 Kroner kiloen.
Som du sikkert forstår kan du velge selv, etter egen smak.
Spansk fingermat
Tapas er spansk fingermat, servert på bar. Det sies at tapas opprinnelig kom fra Jerez. «Taper» betyr «å dekke» på spansk, og at det ble en vane å sette et lokk over de små Sherryglassene med en skive spekepølse for å holde fluene unna vinen. Klart, man blir tørst av saltpølse og det ble til at man drakk litt mer, fikk litt mer saltpølse, ble litt tørst, også videre. Spaniolene spiser alltid når de drikker, en veldig fornuftig skikk spør du meg. Å være synlig beruset anses som svært lite mandig eller «feo» (styggt).
Man kan drikke veldig mye forskjellig til tapas, det mest korrekte kanskje er tørr Sherry (Sherry 'Fino'), men det går like bra med rødvin, helst en spansk en, Tempranillo foreksempel hvitvin, en knusktørr italiener eller pilsnerøl.
Ok, over til oppskriften............. kokken Sid må ta mye av æren for denne, han er fra Hellas, og der bruker de masse mynte!
Her er oppskriften:
500g malt oksekjøtt.
500g malt lammekjøtt.
en god neve grovhakket bladpersille.
et par små chillier, finhakkede.
En middels stor løk, finhakket.
Tre fedd hvitløk, knust, most og finhakket.
En liten neve fersk mynte, finhakket.
En tredjedels loff, revet i små stykker, uten skorpe.
To hele egg.
En teskje malt spiskummin.
En spiseskje fersk, grovmalt sort pepper.
To teskjeer salt.
Bland alt godt sammen med hendene, her gjelder det å ikke være pinglete. Form de som små boller, på størrelse med en stor klinkekule foreksempel. Hvis du har masse kaldt vann på hendene er det ikke så klissent.
Når alle boller er ferdigrullet er det bare å steke dem i en jernpanne/stekepanne hvor oljen er varmet godt opp på forhånd. Her bruker vi solsikkeolje.
Tips: Har du laget bollene skikkelig runde, trenger du ikke en stekespade..... bare rist på panna og de triller rundt og blir stekt jevnt overalt.
Kan spises som snacks, en og en. (Litt farlig dette, plutselig har man satt to kilo til livs.......)
Kan tres på spyd med grønnsaker og varmes opp i ovnen i 4-5 minutter, 180 grader. Kirsebær tomater fungerer veldig bra, de er på samme størrelse.
Kan puttes i et smørbrød med litt sennep og salat, dette er matpakke for viderekomne.
Kan serveres som en hovedrett oppi en bolle med en tykk tomatsaus på.
Lykke til!
Hilsen, Jan