skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Omstridte norske kuler

De amerikanske styrkene som står klare til å angripe Irak, har den omstridte norske ammunisjonen MK-211 Raufoss i sin standardutrustning.

Publisert 28.01.2003 06:23.
Prosjektilene har samme effekt som dumdumkuler, skriver
Nationen. Kulene har blyspiss eller hakk i spissen, prosjektilet sprer seg når det treffer og forvolder dermed store skader. Disse kulene er forbudt etter Haagkonvensjonen.

MK-211-ammunisjonen, som er utviklet for å trenge gjennom
pansrede kjøretøyer, produseres av Nammo, tidligere Raufoss
Ammunisjonsfabrik.

Johs Norheim, sjef for business development i Nammo, bekrefter overfor Nationen at selskapet har solgt MK-211 til det amerikanske forsvaret, men han vil ikke gå i detaljer om hvor mye ammunisjon amerikanerne har kjøpt.

Våpensmie for USA

Amerikanske soldater bruker norske kuler.
Ifølge dokumenter fra det amerikanske Forsvarsdepartementet har den amerikanske hæren de siste seks årene budsjettert med innkjøp av MK-211-ammunisjon for om lag 70 millioner kroner.

Forsker Jonas Uchermann ved Institutt for Fredsforskning, PRIO, har lenge vært oppmerksom på denne ammunisjonstypen.

- Det er ingen tvil om at Norge er en våpensmie for USA og på mange måter bidrar til den amerikanske militærinnsatsen i Golf-regionen. Personlig synes jeg det er dobbeltmoral hvis norske myndigheter tar avstand fra krig, men fortsetter å gi norsk industri tillatelse til å levere våpen til USA, sier Uchermann.

Ifølge den amerikanske organisasjonen Violence Policy Center (VPC) skal ammunisjonen ha blitt brukt med svært god effekt i Golfkrigen i 1991. Ifølge VPC kan ammunisjonen trenge gjennom 20 centimeter armert betong fra 800 meters hold og fremdeles drepe et menneske.

I strid med folkeretten

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ba i 2001 alle land om å forhindre produksjon, bruk og utveksling av denne typen ammunisjon. ICRC mener Norge, som er markedsledende på denne typen ammunisjon, er i en folkerettslig gråsone.

Problemet med denne ammunisjonen er at den er så egnet for
rifler, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors, som i en femårsperiode har arbeidet for å få Norge til å inndra eksportlisensen for 12,7 mm-ammunisjonen MK-211

- Det er klart i strid med folkeretten å bruke denne
ammunisjonen på folk, og det internasjonale Røde Kors har flere rapporter på at ammunisjonen er brukt mot folk, sier Egeland til Nationen.

Han legger til at norsk våpenindustri med unntak for Nammos 12,7 mm-produksjon driver i henhold til internasjonale lover og konvensjoner. (NTB)

Bakgrunn: Interaktive kart over Irak (29.01.2003)
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no