OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Fete politiløfter

Publisert 04.09.2001 17:40 - Oppdatert 04.09.2001 17:40

Høyere lønn til politifolk, nye helikoptre, skuddsikre vester og ny skytebane. Det manglet ikke løfter da stortingspolitikerne møttes til debatt på Politihuset i Oslo.

- Dette er som å si at jorda er flat. Helt urealistisk, lød en sidebemerkning fra en av politifolkene under spørsmålsrunden på valgmøtet, som var arrangert av Oslo Politiforening.

Da hadde et samlet panel av til dels tunge justispolitikere gjort så godt de kunne for å tekkes forsamlingen:

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), leder av justiskomiteen Kristin Krohn Devold (H), Frp-leder Carl I. Hagen, statssekretær Øystein Mæland (Ap), stortingsrepresentant Lars Rise (KrF), RV-leder Aslak Sira Myhre og stortingskandidat Heidi Sørensen (SV).

Applaus til RV

Aslak Sira Myhre åpnet med følgende replikk:

- Takk for sist, en del av dere.

Han fikk mest applaus i debatten, paradoksalt nok, ettersom han har hatt flere ublide møter med Oslo-politiet.

RV-lederen kom også med klar kritikk av politiets opptreden overfor demonstranter, taggere og mørkhudede innvandrere. Men det fikk han ikke applaus for.

Forsamlingen klappet da han stilte et motspørsmål til en som spurte hva politikerne ville gjøre for at politifolk skulle føle seg trygge på jobb:

- Hvor mye tjener du? For de pengene du tjener, ville ikke jeg funnet meg i å gå på en jobb hvor jeg risikerte å bli skutt, sa Sira Myhre.

Han sammenlignet politifolk med sykepleiere, lærere og andre i offentlig sektor, og oppfordret dem til å kjempe om ressursene:

- Dere må stille krav om at stortingsvedtak følges opp med nok ressurser til at dere kan gjøre en skikkelig jobb og ikke blir utslitt, sa RV-politikeren.

Bevæpning

Foruten politifolks lønninger, som de fleste av politikerne sa seg villige til å heve, ble det en debatt om væpning av politiet.

I dag må politifolk innhente tillatelse før de tar fram våpenet. I gjennomsnitt væpner Oslo-politiet seg en gang om dagen.

Statssekretær Mæland vil videreføre dagens regler, med en del justeringer, mens både Carl I. Hagen og Kristin Krohn Devold tok til orde for en oppmyking av reglene.

Alle var enige om at politiet må få mer ressurser til våpentrening, deriblant en skytebane i Oslo. Aslak Sira Myhre advarte:

- Jeg opplevde væpnet politi i Gõteborg, og et skudd som ble løsnet helt unødvendig. Hadde ikke pistolen vært der, ville dette blitt taklet på en annen måte, sa han.

En av politifolkene bemerket at opptøyene på EU-toppmøtet i Gõteborg medførte 400 yrkesskader for politifolk.

(NTB)


 
 
SØK

10 SISTE NYHETER

Connection time-out
HØYDEPUNKTER

LOKALE VALGSIDER

Stortingsvalet i lomma
Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 12:30