OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Mediene politiske aktører?

Publisert 27.08.2001 18:37 - Oppdatert 28.08.2001 19:08

Medieforsker Sigurd Allern stiller i sin nye bok Flokkdyr på Løvebakken spørsmål om nyhetsmediene er blitt politiske aktører.

Han mener det kanskje er på tide at redaksjonene og journalistene tar en debatt om nyhetsmedienes rolle i det politiske liv etter at avisene kuttet båndene til de politiske partiene.

Allern frykter at dagens utvikling kan være med på å undergrave det politiske demokratiet.

TV-aktører

- I valgkampen har NRK og TV 2 etablert seg som autoritative aktører. TV-selskapene bestemmer temaene i de politiske debattene og avgjør hvem som skal få være med. Styrken på meningsmålingene er avgjørende for hvem som får delta. Når fargerike personer som Steinar Bastesen i Kystpartiet og RVs Aslak Sira Myhre ikke får delta i de store debattene i NRK, kan det stilles spørsmål ved det journalistiske skjønn som utøves, sier Allern.

- Det kan faktisk være slik at marginale partier som RV og Kystpartiet kan være med på å avgjøre regjeringsdannelsen og dermed hvilken politikk som skal føres i fremtiden. Kanskje vil de to partienes valgresultat få langsiktig betydning, sier medieforsker Allern.

Pressens rolle

- Debatten internt i pressen er uunngåelig. Det er behov for en gjennomdrøfting av medienes samfunnsrolle, og hva medienes valg innebærer, sier han.

Mediene har stor innflytelse på hva velgerne er opptatt av. Nyhetsmediene gir alternative beskrivelser av virkeligheten og tvinger leserne til å tenke innenfor disse rammene.

Men Allern mener det i altfor liten grad drives folkeopplysning. Han beklager at mediene sjelden oppsøker kilder som har andre syn enn flertallet. Altfor ofte møtes medienes kilder i samstemmighet. Han utfordrer dermed journalistene til trekke flere synspunkter inn i bildet.

Ikke alltid i flokk

Allern beskriver flokkmentaliteten blant de politiske journalistene i Stortingets presselosje, den tidligere lukka herreklubben med høy promille som han kaller det.

En stor del av dem har bakgrunn fra politiske partier. Men Allerns gjennomgang av det han kaller Jaglands fall viser at det var spredning mellom avisenes syn på og omtale av Ap-lederen.

VG og Dagsavisen skrev at han måtte gå, mens andre aviser, som for eksempel Bergens Tidende, hadde andre innfallsvinkler på det som skjedde i Arbeiderpartiet.

Kritisk

Allern er kritisk til de politiske journalistene som først og fremst prioriterer maktspillet mellom politiske partier og partienes ledere.

De andre blir tapere og dyttes ut av sollyset og inn i skyggenes dal. At de politiske journalistene hovedsakelig oppholder seg i Oslo-gryta og på Løvebakken, gjør at få av dem forstår hva som skjer ute i landet.

- Selvfølgelig skal journalistene dekke maktspillet, men dekningen blir kanskje litt ensidig og kontakten med andre miljøer blir for liten, sier Allern.

Han etterlyser andre forskere som kan se på mistilliten i Arbeiderpartiets velgersjikt, for å forstå hva som skjer der ute.

- Men kanskje er det ikke avgjørende hva som skjer på TV. For Arbeiderpartiet har det ikke løst et eneste problem at partiet har fått en TV-flink statsminister som gjør det godt i TV-ruta, sier Sigurd Allern.

(NTB)


 
 
SØK

10 SISTE NYHETER

Connection time-out
HØYDEPUNKTER

LOKALE VALGSIDER

Stortingsvalet i lomma
Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:31