OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

- Handler ikke som vi mener

Publisert 26.08.2001 13:13 - Oppdatert 27.08.2001 11:44

Mening og handling er ikke det samme, sier valgforsker Frank Aarebrot når han skal forklare hvorfor statsminister-kandidat Bondevik er langt mer populær enn partiet sitt.

- Når folk svarer på hva de vil stemme, gir de uttrykk for en handling. Når de svarer på hvem de vil ha som statsminister, gir de uttrykk for en mening, sier Aarebrot.

Hans kollega Bernt Aardal sier at det er tydelig at velgere i noen partier ikke har særlig tro på sin egen leders handlekraft, og trekker fram Høyre som eksempel.

- Høyres framgang er på en måte frikoblet Jan Petersens egen popularitet. Mange Høyre-velgere ser på Bondevik som en mer naturlig statsminister enn deres egen leder, sier Aardal til NTB.

- Velgerne forstår

Aarebrot sier at spriket mellom meningsmålinger om partiers oppslutning og hvem man ønsker som statsminister, ikke er et uttrykk for at velgerne ikke forstår det politiske systemet, snarere tvert om.

- Velgerne vet at de stemmer på politiske partier og deres programmer. Folk flest er klar over at vi ikke har noe amerikansk valgsystem i Norge. Folk oppfatter spørsmål om popularitet som en mening, mens spørsmål om hva de vil stemme oppfattes mer som en handling. Det trenger nødvendigvis ikke være samsvar mellom handling og mening, lyder Aarebrots teori.

Som eksempler på at dette er tilfelle, trekker han fram Gro Harlem Brundtlands popularitet mot slutten av 1980-tallet, som ikke førte Ap særlig oppover, og Jaglands tilsvarende dårlige personlige oppslutning før forrige valg, hvor partiet likevel fikk 35 prosent av stemmene.

- Lurer seg selv

Aarebrot spør også om ikke mange velgere er blitt så smarte at de er i ferd med å lure seg selv. Han synes å se at folk som egentlig vil ha Bondevik som statsminister, stemmer Høyre fordi et sterkt Høyre kan få Bondevik og KrF til å samarbeide til høyre.

På samme måte kan folk som egentlig vil ha Høyre i regjeringsposisjon, finne på å stemme Frp av tilsvarende taktiske hensyn.

- Dersom man ønsker Bondevik som statsminister, er det eneste sikre å stemme på Bondevik, ellers kan man lure seg selv, sier han.

Bernt Aardal trekker også fram en del personlige sider ved Bondevik som kan være en årsak til hans sterke stilling. Ifølge Aardal har Bondevik gjort det til noe av en spesialitet å reise problemstillinger som står over den daglige politiske striden. Dermed hever han seg på sett og vis over hverdagspolitikken, og står fram som en slags statsmann.

(NTB)


 
 
SØK

10 SISTE NYHETER

Connection time-out
HØYDEPUNKTER

LOKALE VALGSIDER

Stortingsvalet i lomma
Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 11:20