OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

- Vi kan bli størst

Publisert 15.08.2001 15:13 - Oppdatert 15.08.2001 19:38

De tre sentrumspartiene, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, ser nå muligheten for at de kan bli størst på valgdagen og dermed få muligheten til å danne ny regjering.

Lyd og video-ikon nytt
  • video video KrFs Kjell Magne Bondevik, Valgjerd Svarstad Haugland og Venstres Lars Sponheim angep Høyre på pressekonferansen. Reporter: Geir Rommetveit. (40 kbps Real Audio) [Real]  
  • video video Sentrumspartiene la frem sin regjeringserklæring i dag. Reporter: Jon Berg. (45 kbps Real Video) [Real]  


  • Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet la onsdag fram en erklæring Sentrum tar ansvar igjen, der de gir sine grunner for en ny sentrumsregjering.

    Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik sa da erklæringen ble lagt fram, at de tre partiene ønsker å endre hovedfokus i valgkampen over på miljø, EU, kultur, distriktsutbygging, familiepolitikk og bistand og internasjonal solidaritet.

    - Jeg tror at folk etter hvert vil bli lei av kranglingen om kroner og øre, og vil se etter et alternativ som vektlegger også andre saker enn de rent materialistiske, sa Kjell Magne Bondevik.

    De tre sentrumspartiene la fram en tilsvarende erklæring før stortingsvalget i 1997 som dannet grunnlaget for regjeringserklæringen. Kjell Magne Bondevik advarer mot å avskrive sentrum, slik en del politiske kommentatorer gjorde før valget i 1997.

    Forskjellen skrumper

    - Da valgkampen startet var det en forskjell på 10 prosent på galluptallene til Høyre og de tre sentrumspartiene samlet. Enkelte meningsmålinger, og særlig noen regionale målinger, kan tyde på at denne forskjellen er i ferd med å skrumpe, sier Bondevik.

    Den håpefulle statsministerkandidaten mener at dersom Høyre går tilbake 5-6 prosent og de tre sentrumspartiene går tilsvarende fram, kan sentrum fort bli det største regjeringsalternativ ved valget.

    - Hvis valget fører til at Arbeiderpartiet går så sterkt tilbake at regjeringen kaster kortene, vil da sjansen være størst for at sentrum først får oppdraget med å danne ny regjering, sier Bondevik.

    Men han mener at sentrum også kan få spørsmålet om å danne regjering selv om denne blokken ikke blir størst.

    - Det kan da bli en vurdering av hvilket alternativ som lettest kan bli akseptert av de andre partiene. Siden vi er i sentrum kan det bli lettere for oss å hente vekslende støtte fra høyre- og venstresiden i de ulike saker, sier Bondevik.

    Høy strømpris

    KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sier at partiene er opptatt av å holde strømprisen på et høyt nivå for å kunne stimulere til energisparende tiltak.

    Venstre-leder Lars Sponheim ser gjerne at vedfyring med moderne ovner blir mer vanlig, og at det blir laget en politikk slik at flere bli vedhoggere.

    SP-leder Odd Roger Enoksen sier at forskjellen i folks levekår har økt i Norge på hele 1990-tallet.

    - Høyres politikk vil føre til en forsterkning av denne forskjellen, sier han.

    Til hjertene

    I erklæringen som ble lagt fram onsdag tar de tre partiene til orde for en politikk som taler til folks hjerter heller enn til folks lommebøker.

    De vil forsvare folkets nei til EU-medlemskap, og erklærer at det er utelukket å ta initiativ til å søke medlemskap i EU i neste stortingsperiode.

    Sentrumspartiene vil skape et enklere Norge både for innbyggerne og næringslivet. De vil videreføre kontantstøtten og sørge for flere og rimeligere barnehageplasser.

    De tre partiene vil øke bistanden til verdens fattige land til 1 prosent av brutto nasjonalprodukt. De sier nei til bygging av forurensende gasskraftverk og ja til økt satsing på energisparing.

    (NTB)


    LENKER
  • Sentrumsalternativet.no Dokumentet "Sentrum tar ansvar igjen".
  • Kristelig Folkeparti 
  • Venstre 
  • Senterpartiet 


  •  
     
    SØK

    10 SISTE NYHETER

    Connection time-out
    HØYDEPUNKTER

    LOKALE VALGSIDER

    Stortingsvalet i lomma
    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 10:07