OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Værer stemningsskifte

Publisert 11.08.2001 17:11 - Oppdatert 13.08.2001 14:43

Senterpartileder Odd Roger Enoksen værer et stemningsskifte i valgkampen, bort fra bare skatter og avgifter.

Sp-leder Odd Roger Enoksen på vei opp til talerstolen lørdag. (Foto: NRK)
Da han åpnet partiets offisielle valgkamp i kjerneområdet for Sp-velgere i Hell i Nord-Trøndelag lørdag, var budskapet klart:

Sp skal vinne velgere på en aktiv distriktspolitikk og motstand mot EU og byråkratene i Brussel. Målsettingen er å gjenta resultatet fra sist valg med 8,5 prosent.

- Vi vil komme tilbake med en større stortingsgruppe enn dagens 11. Det er realistisk. Nå kan det bare gå en vei, sa Enoksen til NTB før han sparket i gang Sps valgkamp.

Som tegn på at noe er i ferd med å skje, trakk han fram flere positive lokale meningsmålinger den siste uka, blant annet i Midt-Norge og Oppland.

Distriktskontrakt

- Vi står ved et veiskille i distriktspolitikken, sa Sp-lederen. (Foto: NRK)
- Vi står ved et veiskille i distriktspolitikken. Sp vil derfor utstede en kontrakt med distrikts-Norge de neste fire årene, sa Enoksen i sin tale.

Han trakk opp dystert bilde dersom det ikke ble en endring i distriktspolitikken.

- Store deler av landet vil i løpet av noen tiår være ubebodd dersom vi skal la markedsliberalistene styre utviklingen, spådde han.

Derfor lanserte han et 11-punktsprogram som Sp skal være forpliktet å arbeide for i neste stortingsperiode.

Programmet inneholder stort sett kjente Sp-standpunkt. Partiet vil blant arbeide for å snu flyttestrømmen, sikre alle likeverdige tjenester uansett bosted, flytte ut og desentralisere minst 6.000 statlige arbeidsplasser i løpet av fire år, opprettholdelse av grendeskoler, nei til tvangssammenslutning av kommuner og utbygging av veinettet.

Almestad konge

(Foto: NRK)
Sp-lederen tok et kraftig oppgjør med dem som sier at EU-saken ikke har noe i den norske valgkampen å gjøre.

Selv mente han at vi står foran et meget viktig valg i forhold til EU, fordi han regner det som meget sannsynlig at det kan ligge en medlemskapssøknad på bordet i løpet av den neste stortingsperioden.

- Ja-siden har bestemt seg. Norge skal bli EU-medlem. Nei-siden og flertallet i befolkningen skal overkjøres. Gjennom lirking og snikinnmelding skal stemningen i befolkningen snus, sa han.

I samme slengen utnevnte han lederen for ESA (EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen), Knut Almestad, til Norges mektigste mann, utenfor enhver norsk demokratisk kontroll.

- Han sitter på sitt kontor i Brussel og dikterer hvordan politikken i Norge skal utformes. Almestad er ikke valgt av det norske folk. Almestad kan ikke kastes fra sin plass 10. september, sa Enoksen, og betegnet det som et stort demokratisk problem.

Sp et alternativ

Han betegnet Sp som alternativet til alle som ikke ønsket et samfunn som det Arbeiderpartiet og Høyre står for.

- Høstens valg står til de grader om et valg mellom sammholds-Norge eller markeds-Norge, sa Enoksen.

Sp-lederen sa at uenigheten mellom Ap og Høyre om skatt ikke var reell, men taktisk betinget fordi de to partiene ville skjule at de i realiteten står for mye av den samme politikken.

- Denne situasjonen hvor de såkalte hovedmotanderne er meningsfeller i nær sagt alt utenom skatt og skole, stiller oss overfor store utfordringer. Vi må synliggjøre hvilke skillelinjer som faktisk finnes i norsk politikk. Vi kan ikke finne oss i at EU, distriktspolitikk og miljøpolitikk drukner fordi det ikke passer inn i Aps og Høyres fiendebilde av hverandre, sa han.

Han sa også at det ikke er mulig å komme tilbake til den gamle todeling i norsk politikk, fordi sentrum også denne gang var et alternativ.

- Vår ambisjon er å få tilbake regjeringsmakt for å endre kurs i viktige politiske spørsmål. Vårt mål er at sentrumspartiene samlet skal bli like store som enten Høyre eller Ap i oppslutning, og være et realistisk alternativ i regjering, sa Odd Roger Enoksen til langvarig stående applaus.

(NTB)


 
 
SØK

10 SISTE NYHETER

Connection time-out
HØYDEPUNKTER

LOKALE VALGSIDER

Stortingsvalet i lomma
Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 09:02