OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

– Nei til materialisme-kappløp

Publisert 11.08.2001 14:51 - Oppdatert 13.08.2001 14:48

Med et rungende Nei til kappløp i materialisme dro Kjell Magne Bondevik i gang Kristelig Folkepartis valgkamp lørdag.

Lyd og video-ikon nytt
  • video video Dagsrevyen 11.08.2001. Reporter: Wenche Dager. (45 kbps Real Video) [Real]  


  • KrFs Kjell Magne Bondevik ville slåss for andre ting enn skattelettelser på valgkampåpningen. (Foto: NRK)
    På Domkirkeplassen i Stavanger klappet partiutsendinger og noen hundre frammøtte iherdig da sentrums statsministerkandidat slo fast at KrF vil slåss for andre saker enn skatte- og avgiftslettelser.

    - Alt snakket om skatter og avgifter kan føre til at en materialistisk holdning brer seg blant folk. Men jeg vet at velgerne ikke er slik at ett eller to øre på el-avgiften eller litt lavere bensinpris er avgjørende. KrF vil satse på det som er virkelig viktig. Vi er familiepartiet framfor noen, og vil ikke delta i et kappløp i materialisme, sa Bondevik.

    (Foto: NRK)
    Partiet ble velsignet med varmt og vakkert vær under sitt timelange show, som lett og ledig ble styrt av tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt.

    Fengende latinjazz av Kvam Henriksens kvintett skape musikalske pusterom mellom appellene fra partiets rikskjendiser og lokale størrelser, alle kledd i gule valgkampvester med partiets logo i rødt.

    Fotball

    Fotballgale Kjell Magne Bondevik måtte selvfølgelig sparke i gang valgkampen. (Foto: NRK)
    Litt publikumsfrieri skulle det selvsagt også være.

    Etter en straffesparkkonkurranse med Thorstvedt i mål, som den habile fotballspiller Bondevik programmessig vant, framførte statsministerkandidaten Viking-sangen, til stor jubel blant tilhørerne.

    Under en pressekonferanse i forkant av seansen på Domkirkeplassen sa Bondevik at han allerede ser på tegn på at folk begynner å gå trøtt av konfrontasjonen mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

    Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt voktet trygt målet. (Foto: NRK)
    - Derfor føler jeg meg sikker på at det vil åpne seg et rom for Kristelig Folkeparti og sentrum.

    - Vi vil kjøre fram temaer som familie, miljø og skole, saker som virkelig betyr noe for folks livskvalitet. Velgerne blir lei hakking mellom Ap og Høyre. Men disse to partiene elsker å lage skremmebilder av hverandre, og det passer dem begge at fokus er på skatter og avgifter, sa Bondevik.

    Sentrum farligst

    (Foto: NRK)
    Han mente å vite at Ap ser på sentrum som en mye farligere motstander enn Høyre, ikke minst fordi de tre sentrumspartiene har vist at de kan regjere.

    - Høyre lover mye som umulig kan innfris, og partiet bærer preg av at det er lenge siden man der i gården har hatt regjeringsansvar. Derfor kan de heller ikke stilles til ansvar for noe de nettopp har gjort, slik vi blir, sa Bondevik.

    Han tror fortsatt det er mulig for sentrum samlet å vokse med 5-6 prosent og dermed kanskje bli den største grupperingen etter valget.

    (Foto: NRK)
    KrF fant lørdag stor trøst i en måling fra Troms som viste nettopp dette. Partileder Valgerd Svarstad Haugland minnet om at svært mange ennå ikke har bestemt seg og mente at det var et hav av sjanser for sentrum.

    - Dessuten, sa hun, har Kjell Mange en veldig sterk stilling i folket.

    Hva som kan skje av regjeringssamarbeid, hvis det ene eller andre blir valgresultatet, vil Bondevik som vanlig ikke spekulere i. Men noen samrøre med Ap synes skrinlagt. Å gå i regjering med det partiet KrF vil erstatte, finner Bondevik lite sannsynlig. Men om andre konstellasjoner er han taus.

    Posisjoner

    Litt jazzmusikk måtte til på KrFs valgkampåpning i Stavanger. (Foto: NRK)
    Også spørsmålet om posisjoner blir feid til side, som for eksempel om KrF i det hele tatt kan tenke seg et samarbeid uten at Bondevik blir statsminister.

    - Gjennomføring av politikken vil alltid være viktigere enn fordelingen av verv, understreket Svarstad Haugland.

    - Alle rundt oss ønsker å rive ned vårt fremste alternativ. Går vi inn i debatten om andre muligheter, forsvinner sentrum fra fokus. Det er det bare de andre partiene som tjener på, sa hun.

    Den omstridte kontantstøtten framstiller Bondevik som en av sentrumsregjeringens største seire, men han er bekymret for dens framtid.

    (Foto: NRK)
    - Signalene fra Ap er utydelige, men bekymringsfulle. Nå krever KrF et klart svar. Det er ikke nok å vise til at et flertall på Stortinget vil ha denne ordningen. Hva mener Ap selv? Velgerne har krav på å få vite dette. Vil Arbeiderpartiet, hvis de får makt til det i neste periode, ta 3.000 kroner i måneden fra 80.000 småbarnsfamilier? Vi forlanger et svar, sa Bondevik.

    Sammen med Svarstad Haugland har han sendt brev til statsminister Jens Stoltenberg, og han forventer klar beskjed i god tid før valget.

    (NTB)


     
     
    SØK

    10 SISTE NYHETER

    Connection time-out
    HØYDEPUNKTER

    LOKALE VALGSIDER

    Stortingsvalet i lomma
    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 09:01