OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Valg 2001 Valgnytt 2

Her er du: NRK > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2001 > Valgnytt

Oppdatert 23.09.2001 19:45

NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Kultur

Sport
Distrikt

Bakgrunn
Magasinet

Siste 48 timer
Sendinger

Trafikk
Vær
 
VALG 2001

Valg 2001
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Hard skatteduell

Publisert 09.08.2001 18:55 - Oppdatert 10.08.2001 06:49

En opplagt og pågående statsminister Jens Stoltenberg møtte torsdag Høyre-leder Jan Petersen i den første duellen mellom de to hovedmotstanderne i årets valgkamp.

Lyd og video-ikon nytt
  • video video Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten og politisk redaktør i Bergens Tidende, Olav Kobbeltveit, møttes i Dagsnytt Atten for å vurdere duellen. Programleder: Ottar Monsen. (45 kbps Real Audio) [Real]  
  • video video Hør hele debatten (40 kbps Real Audio). [Real]  


  • En opplagt statsminister møtte til duell torsdag kveld. (Foto: NRK)
    - Alt det vanlige folk får i skattelette etter Høyres opplegg, vil de ha tapt før lunsj første dag de er syk, sa en pågående statsminister Jens Stoltenberg da han møtte Høyre-leder Jan Petersen i den første duellen mellom de to hovedmotstanderne i årets valgkamp.

    Stoltenberg hadde hentet tall fra Høyres finansinnstilling, og sa at for en familie med 275.000 kroner i årlig inntekt vil Høyres skattelette utgjøre 420 kroner. Men dersom en lønnstaker med denne inntekten er syk i tre dager, vil han tape 2.200 kroner på Høyres forslag til endret sykelønnsordning.

    Verken ja eller nei

    Petersen ville ikke svare på om Stoltenbergs regnestykke er riktig. (Foto: NRK)
    Petersen ønsket ikke å svare ja eller nei til om Stoltenbergs regnestykke var riktig.

    - Det er ikke riktig å regne på den måten fordi du ser bort fra avgiftene, sa Petersen.

    Han forsvarte seg med at Høyres forslag til endringer i sykelønnsordningen bare er halvparten av det Sveriges sosialdemokratiske regjering har innført.

    Moms på brannslokking

    Høyres Jens Pettersen før duellen torsdag kveld. (Foto: NRK)
    Det var høy temperatur og hyppige bifalls- og mishagsytringer fra publikum under den timelange duellen mellom de to partilederne på en nattklubb og revyscene i Bergen.

    Petersen sa at han det siste året har reist svært mye rundt i hele Norge.

    Under et besøk i Meland kommune i Hordaland fikk han høre at kommunen ønsket å kjøpe tjenester fra brannvesenet i en nabokommune. Men det måtte de slutte med da momsreformen førte til at det ble lagt 24 prosent moms på denne tjeneste.

    - Hvordan i alle dager kom dere på ideen om å legge moms på brann, sa Jan Petersen.

    Skatteletter

    Høyres skatteløfter vil gi store tap for folk med lave inntekter, mener Stoltenberg. (Foto: NRK)
    Stoltenberg sa at det ikke er mulig å gjennomføre Høyres løfter om 40 milliarder i skattelette uten at det går ut over velferdsordningene i samfunnet.

    - Høyres skatteløfter vil gi store gevinster for folk med store formuer og store aksjeinntekter og vil gi store tap for folk med lave inntekter, sa Stoltenberg.

    Petersen sa at Høyre har full dekning for sine skatteløfter og nevnte økt økonomisk vekst, innsparinger på offentlig virksomhet, bruk av deler av avkastningen fra oljefondet og omdisponering av overføringer på de årlige statsbudsjettene som fire kilder til å dekke skattelettene.

    Verdiskapning

    Duellen torsdag kveld var den første mellom de to hovedmotstanderne i årets valgkamp. (Foto: NRK)
    Petersen gikk hardt ut mot Stoltenberg på det han mente var en unnfallende holdning fra statsministerens side når det gjelder verdiskapning og det å skape gode kår for nyskaperne.

    - Det budskap regjeringen sender til nyskaperne, er at de bør komme seg ut av landet og finne et bedre sted å realisere sine ideer. Velferd skapes i vanlige folks hverdag. og ikke bare på offentlige kontorer. Det virker som regjeringen ser på hver krone i skattelette som en tapt krone. Jeg tror at vanlige folk er bedre til å forvalte sine kroner enn det Stoltenberg og hans statsråder tror de er i stand til, sa Petersen.

    - Jeg har holdt gripende gode foredrag om verdiskapning, sa Stoltenberg.

    - Men det å skape henger sammen med det å dele. Jo bedre vi blir å dele, jo bedre blir vi å skape. Det er når mange mennesker får høyere utdanning at skaperkraften får utfolde seg, sa statsminister Jens Stoltenberg.

    (NRK-NTB)


     
     
    SØK

    10 SISTE NYHETER

    Connection time-out
    HØYDEPUNKTER

    LOKALE VALGSIDER

    Stortingsvalet i lomma
    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:43