skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 
Profil: Märtha Louise

Eventyrprinsesse og forretningskvinne

Hesteskyss til kirken, vielse i Nidarosdomen og spasertur til bryllupsmiddagen i Stiftsgården. Prinsesse Martha Louise vet hva hun vil og får det til.

Publisert 20.05.2002 14:33. Oppdatert 20.05.2002 15:28.
Apanasje og tittelen kongelig høyhet har hun byttet bort med friheten til å bestemme over sitt eget liv. Valget er resultatet av en modningsprosess gjennom flere år, sier hun selv.

Märtha og Ari, januar 2002

Viljesterk

Prinsen i hennes nye liv heter Ari Behn. Fredag 24. mai gifter de seg. Og selv om kongens datter nå er blitt selvstendig forretningskvinne med eget firma og karriere, blir det kongelig bryllupsfeiring en eventyrprinsesse verdig i tre hele dager til ende i Trondheim.

Sjokkfarger

I Stiftsgården dekkes det til fest for 230 gjester, og prinsessen har selv hatt en hånd med både blomster, meny og musikk.

Sjokkrosa og mintgrønt er fargene brudeparet har valgt til sitt designprogram fargene har de hentet fra møbeltrekk i Stiftsgården og det irrgrønne taket på Nidarosdomen.

Fra heltid til deltid

Årene i utlandet gjorde prinsesse Martha Louise godt. Det var en moden, sjarmerende kvinne, trygg på seg selv og sin rolle, som for vel halvannet år siden kom hjem for å være prinsesse på
heltid. Like etter traff hun forfatteren Ari Behn og ble
prinsesse på deltid.

Fra hest til kultur

Idrettskarrieren er for lengst lagt på hylla og de fleste hestene solgt. Nå er det jobben som kulturformidler som tar det meste av tiden, ved siden av å representere kongefamilien ved offisielle anledninger.

Ved statsmiddager på Slottet vil prinsessen fortsatt være en del av den kongelige prosesjonen. Ektemannen må finne seg en plass i køen med de borgerlige.

Eventyrforteller på Røros

Fortellertalent

På TV, på skoler og i barnehager og på flere scener rundt om i landet har prinsessen det siste året markert seg som en eminent eventyrforteller. De gamle folkeeventyrene har fått ny oppmerksomhet med Märthas levende framføring.

På fritiden sysler hun også med å skrive nye eventyr, kanskje inspirert av forfatterforloveden Ari.

Tre år gammel hjemme på Skaugum.

Ikke annerledes

Som liten jente så ikke prinsesse Martha Louise på seg selv som annerledes enn andre unge, selv om hun var en offentlig person fra hun ble født.

– Andre måtte gå i tog 17. mai, jeg sto på trappen på Skaugum eller på slottsbalkongen. Som liten så jeg ikke noe merkelig i det; vi hadde bare forskjellige plikter den dagen. For meg er det en del av jobben ved å være prinsesse, og det aksepterer jeg.

Slik beskrev Martha Louise selv sin oppvekst som prinsesse i et intervju med NTB før 18-årsdagen i 1989.

Kommunalt

På hjemmebane merket prinsessen lite til den kongelige verdigheten. Hun og broren Haakon ble stort sett behandlet som andre barn og unge.

Russejenta Märtha
Kommunal barnehage, offentlig barneskole og videreutdanning på Kristelig Gymnasium tyder på liten særbehandling av Skaugum-prinsessen. Senere utdannet hun seg til fysioterapeut og satset på en idrettskarriere som sprangrytter.

Ny grunnlov

Kong Olavs død i januar 1991 førte ikke til like store omveltninger for prinsessen som for hennes to år yngre bror, som ble landets kronprins.

Selv om grunnloven ble endret et par år tidligere og det ble åpnet for kvinnelig arverett til den norske tronen, får ikke dette konsekvenser for prinsessen så lenge hennes bror er i live.

Også som borgerlig gift med Ari Behn vil hun være nummer to i arverekken fram til kronprinsen får en arving.

Må forsørge seg selv

I 1994 flyttet prinsessen for seg selv i sin mormors tidligere leilighet. Dette året ble hun også innvilget statlig apanasje på 100 000 kroner. Den steg de siste årene til 120 000, men fra 1. januar i år har ikke prinsessen mottatt apanasje.

Som representanmt for kongehuset i Finnmark i 2001
Hennes utgifter til representasjon blir dekket av kongen, for øvrig er det meningen hun skal forsørge seg selv på linje med de fleste andre unge kongelige.

Stort sett er det bare tronarvingene rundt i Europa som ikke har inntekt fra vanlig arbeid. Sine inntekter kanaliserer hun gjennom enmannsforetaket Prinsesse Märtha Louises Kulturformidling, og som de fleste andre nordmenn må hun betale skatt av sine inntekter.

Det må også ektemannen Ari, men foreløpig har han ikke hatt noen særlig inntekt å skatte av.

Tekst: Wibecke Lie, NTB
Foto: NRK/Scanpix

LENKER
Siste saker:

 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no