skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Russerne kan legge ned gruvedriften

Den russiske ambassadøren til Norge er negativ til forsatt kulldrift i Barentsburg på Svalbard. Han kritiserer det russiske gruveselskapet for dårlig drift.

Publisert 11.03.2006 08:28. Oppdatert 11.03.2006 08:45.
Av Lars Egil Mogård

Den russiske gruvebyen Barentsburg. Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
Det er i et intervju med Svalbardposten at ambassadør Alexander Panov levner lite håp om fortsatt kulldrift i Barentsburg. Han vil heller ha andre typer næringer i den russiske gruvebyen.

- Ingen profitt

- Det er ingen profitt i kulldrift på Svalbard. Vi tenker på å stanse kullproduksjonen og heller satse på annen virksomhet. Problemene så langt har vært at ingen investorer har vært interessert i Barentsburg, sier ambassadør Panov.

- Er Svalbard fortsatt viktig politisk for Russland?
- Nei, ikke i dag. Vi vil nok fortsatt opprettholde Barentsburg, men drive annen virksomhet, sier han til Svalbardposten.

- Interessante synspunkt

Sysselmann Per Sefland registerer med interesse synspunktene til ambassadøren.
Sysselmann Per Sefland
- Det er overraskende at han er så tydelig i sine signaler, sier Sefland til NRK. Han understreker at Norge ikke har noe ønske om at Russland slutter med virksomhet på Svalbard.

- Men de må gjøre noe med forurensninga fra kullkraftverket sitt. De må også foreta et valg om hva de vil satse på som næringsvei. Rent mellomfolkelig er det en berikelse at russerne er her på Svalbard, sier sysselmannen.

Bare 580 innbyggere

I Barentsburg bor det for tida 580 personer. Det er et historisk lavmål på antall gruvearbeidere fra Russland og Ukrania på Svalbard.
Forholdene for de ansatte er dårlige, og gruva begynner snart å bli tom.

I årevis har det vært arbeidet med planer om å åpne ei ny gruve i Colesbukta, et par mil fra Barentsburg. Men det vil koste milliardbeløp. Den russiske riksrevisjonen kom nylig med en knusende kritikk av driften av kullselskapet i Barentsburg.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no