skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Svalbard-opprør mot økt skatt

Det er opprør på Svalbard mot forslaget om økt skatt. I forslaget til statsbudsjett er det foreslått ei økning av svalbardskatten på fire prosent. Mandag ettermiddag blir det fakkeltog i Longyearbyen.

Publisert 21.10.2005 07:20. Oppdatert 21.10.2005 07:28.
SE OGSÅ:
Av Lars Egil Mogård

- Innbyggerne er opprørte over forslaget. Debatten går, og folk er usikre på framtida, sier fungerende leder i Longyearbyen lokalstyren, Ellen Lian.

Det samles nå inn underskrifter, som etter fakkeltoget skal overleveres til Sysselmannen, som er statens øverste representant på Svalbard.

Helt overraskende

Forslaget om økt skatt kom helt overraskende. Det innebærer at innbyggerne må betale 20 prosent skatt inkludert folketrygden.

Lokalbefolkningen argumenter med at levekostnadene i Longyearbyen er langt høyere enn på fastlandet. Halvparten av innbyggerne har dessuten utgifter til bolig på fastlandet.

Rammer de svakeste

- Ei slik skatteøkning vil ramme mange, særlig lavtlønte og personer i deltidsstillinger sier Tove Eliassen i Svalbard Reiselivsråd - som tror det blir mange med i fakkeltoget mandag.

- Det vil skape problemer for reiselivet og servicebedrifter. Vi frykter også større gjennomtrekk, dersom forslaget blir vedtatt, sier Eliassen.

Lokalstyret slår tilbake

I et brev til Justisdepartementet slår lokalstyret tilbake.

Her heter det: "- Lokaldemokratiet på Svalbard har fungert siden 2002. Blant mange fastboende har det vært en frykt for at lokalstyret ville medføre skatteøkninger. Frykten ble bestyrket alt med økningen i 2004, og er naturlig nok blitt ytterligere styrket med det budsjettforslaget som nå foreligger."

Svekker tilliten

- Dette underminerer en tillit vi er avhengig av, uten at vi synes det er rettferdig. Vi mener at vi som folkevalgt lokalstyre ikke har fått delta i grunnleggende vurderinger forut for budsjettforlaget. Dette er meget overraskende, og har skapt stor usikkerhet om vår stilling i forhold til de politiske myndigheter i Oslo. Akkurat nå føler vi virkelig at avstanden til fastlandet er lengre enn den har vært på mange år, skriver Ellen Lian i lokalstyret til Justisdepartementet.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no