skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Sikrere Svalbard-turer

Det har blitt tryggere for turister å dra på organiserte turer på Svalbard etter breulykken i 2001. Nå er satelittelefon påbudt som en del av turutstyret.

Publisert 06.01.2005 10:28. Oppdatert 26.04.2005 14:55.
SE OGSÅ:
Av Lars Egil Mogård og Siv Helberg



For fire år siden døde en mann av nedkjøling etter at han falt ned i en bresprekk.

Satelitttelefon

Leder i Svalbard Reiselivsråd, Trond Øverås, sier at en praktisk konsekvens av ulykken er at man nå skal ha med en satelittelefon på lange turer.

Og nettopp mangel på satelittelefon og redningsutstyr var sentralt da ulykka skjedde. Den mannlige turisten ble liggende i 16 timer i bresprekken før hjelpa kom. Da var det for seint. Mannen døde av nedkjøling.

Guideopplæring

Guiden på den skjebnesvangre turen fikk kritikk for sikkerhetsopplegget. Trond Øverås mener opplæringa av guider nå er blitt mye bedre. - I regi av reiselivsrådet arrangerer vi opplæring av guider, der sikkerhetskurs inngår som en del av opplæringa.

Trond Øverås er også sjef i reiselivsbedriften Spitsbergen Travel, som har kjøpt opp selskapet som arrangerte turen, der dødsulykka skjedde. Foruten erstatningen, har selskapet også fått ei bot og de måtte betale redningsaksjonen.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no