Vil du imponere middagsgjestene er det trolig et godt tips å følge denne oppskriften på gratinert hummer.
Det er igjen kokk, lærer og kokebokforfatter Turid Oldenborg som gir deg tips om hvordan du skal oppnå best mulig resultat av den dyre delikatessen. De andre artiklene i denne serien om hummer finner du lenker til nederst på siden. Men i dag er det gratinert hummer som står på menyen.
Dette trenger du:
Oppskriften baserer seg på tilbereding med 1 hummer, ca. 700-800 gram. Du trenger da cirka 40 gram smør og...
Til sjyen:
Hummerskall
Ca 150 gram grønnsaker: gulrøtter, purre, selleri
3 dl fiskekraft
1 dl tørr hvitvin
Serveres med:
100 gram gulrøtter
100 gram skorsonnerot
50 gram selleri
50 gram vårløk
30 gram smør til fresing av grønnsakene
1 dl majones
Hvitløk etter smak
Lag først fiskekraften. Hummeren has i kokende vann cirka ett minutt for bedøving. Deles i to, tarmen fjernes. Halen deles rå. Skallet knuses i morter og freses i 30 gram smør i en gryte. Tilsett 3-4 dl fiskekraft, tørr hvitvin og hakkede grønnsaker (gulrøtter, selleri, vårløk,
|
Kutt grønnsakene i veldig små biter. |
skorsonnerot og persillerot.) La dette koke i omlag 20-25 minutter ved svak varme. Dette blir da redusert pga fordamping og får en kraftigere smak. 2-3 dl siles og brukes til sjy.
Hummerhalen som bare såvidt har vært i kokende vann deles i to og stekes forsiktig i smør i passen ved svak varme i cirka fem minutter med lokk over. Hold hummeren varm til grønnsakene er ferdig tilberedt. Grønnsakene, fire forskjellige, kuttes i meget små terninger (brunoise). Svisses cirka ett minutt i smør i panne uten å få farge.
To minutter i ovnen
Legg
hummeren på et ildfast fat. Majones blandes med hvitløk etter smak og helles over hummeren. Settes i ovn for gratinering ved cirka 240 grader i omlag to minutter. Legg grønnsakene som en seng på et fat og anrett den gratinerte hummeren over. Sjyen helles over grønnsakene. Kan pyntes med klør som er kokt i cirka 15 minutter, og avkjølt. Klørne kan også hakkes og tilsettes i sjyen, eller legges oppå grønnsakene.
Et festmåltid er klart. God appetitt!
Tilrettelagt for nett av Stein Otto Daatland, NRK Sørlandet