Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Imponér dine gjester

Vil du imponere middagsgjestene er det trolig et godt tips å følge denne oppskriften på gratinert hummer.

Publisert 05.10.2001 11:25. Oppdatert 05.10.2001 12:47.
Det er igjen kokk, lærer og kokebokforfatter Turid Oldenborg som gir deg tips om hvordan du skal oppnå best mulig resultat av den dyre delikatessen. De andre artiklene i denne serien om hummer finner du lenker til nederst på siden. Men i dag er det gratinert hummer som står på menyen.

Dette trenger du:

Oppskriften baserer seg på tilbereding med 1 hummer, ca. 700-800 gram. Du trenger da cirka 40 gram smør og...

Til sjyen:
Hummerskall
Ca 150 gram grønnsaker: gulrøtter, purre, selleri
3 dl fiskekraft
1 dl tørr hvitvin

Serveres med:
100 gram gulrøtter
100 gram skorsonnerot
50 gram selleri
50 gram vårløk
30 gram smør til fresing av grønnsakene
1 dl majones
Hvitløk etter smak

Lag først fiskekraften. Hummeren has i kokende vann cirka ett minutt for bedøving. Deles i to, tarmen fjernes. Halen deles rå. Skallet knuses i morter og freses i 30 gram smør i en gryte. Tilsett 3-4 dl fiskekraft, tørr hvitvin og hakkede grønnsaker (gulrøtter, selleri, vårløk,
Kutt grønnsakene i veldig små biter.
skorsonnerot og persillerot.) La dette koke i omlag 20-25 minutter ved svak varme. Dette blir da redusert pga fordamping og får en kraftigere smak. 2-3 dl siles og brukes til sjy.

Hummerhalen som bare såvidt har vært i kokende vann deles i to og stekes forsiktig i smør i passen ved svak varme i cirka fem minutter med lokk over. Hold hummeren varm til grønnsakene er ferdig tilberedt. Grønnsakene, fire forskjellige, kuttes i meget små terninger (brunoise). Svisses cirka ett minutt i smør i panne uten å få farge.

To minutter i ovnen

Legg hummeren på et ildfast fat. Majones blandes med hvitløk etter smak og helles over hummeren. Settes i ovn for gratinering ved cirka 240 grader i omlag to minutter. Legg grønnsakene som en seng på et fat og anrett den gratinerte hummeren over. Sjyen helles over grønnsakene. Kan pyntes med klør som er kokt i cirka 15 minutter, og avkjølt. Klørne kan også hakkes og tilsettes i sjyen, eller legges oppå grønnsakene.

Et festmåltid er klart. God appetitt!

Tilrettelagt for nett av Stein Otto Daatland, NRK Sørlandet

LENKER
Første artikkel i serien Koking og avkjøling
Andre artikkel i serien Hummer på tradisjonelt vis
Tredje artikkel i serien Hummersalat til begjær

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene:



 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no