Startskuddet for hummerfiske er gått, og kanskje vil du unne deg et festmåltid. Kokkelærer ved Tangen Videregående skole i Kristiansand, Turid Oldenborg, lærer deg å tilberede hummer slik at festmåltidet blir en suksess.
Turid Oldenborg forteller deg hvordan du skal koke hummeren
for å få best mulig resultat. Hun sier det er meget viktig at hummeren ikke trekker for lenge. I gamle kokebøker hun har samlet finner hun at hummeren ble anbefalt kokt altfor lenge. Dette gir et tørt kjøtt sier hun.
Bruk gjerne saltvann
Først er det vannet. Bruk
rikelig i en stor kjele, og tilsett cirka 40 gram salt per liter vann. Jeg anbefaler å bruke sjøvann som inneholder 30-35 gram, og at du tilsetter litt ferskvann med ekstra salt, sier Oldenborg.
Må ikke fosskoke
Ha varmen på fullt, og når det koker, slipper du hummeren ned i vannet med hodet først. Du bør ha mye vann over hummeren. Sørg for at vannet koker fort opp igjen, men pass på at det ikke fosskoker. Når det koker, skru raskt ned på temperaturen, slik at vannet ligger like under kokepunktet.
Pass tiden!
Det er
viktig at den ikke koker for lenge. Jeg beregner omlag åtte minutter per halvkilo. 400-800 gram er en veldig fin størrelse på hummeren, og denne størrelsen er lettest å beregne koketiden på. Er hummeren for eksempel på en kilo, kan man ikke bare doble tiden. En kilos hummer bør ligge max 15 minutter i gryta, sier hun.
Avkjøl hurtig
Legg hummeren deretter rett i en gryte med kaldt vann. Ha gjerne noe is i denne gryta. La den ligge noen minutter, og legg hummeren deretter i frysen i 8-10 minutter. Det er viktig at den blir hurtig avkjølt, slik at den beholder saftigheten, sier Oldenborg.