Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Fest med havets kardinal

Startskuddet for hummerfiske er gått, og kanskje vil du unne deg et festmåltid. Kokkelærer ved Tangen Videregående skole i Kristiansand, Turid Oldenborg, lærer deg å tilberede hummer slik at festmåltidet blir en suksess.

Publisert 01.10.2001 12:56. Oppdatert 05.10.2001 11:36.
Turid Oldenborg forteller deg hvordan du skal koke hummeren for å få best mulig resultat. Hun sier det er meget viktig at hummeren ikke trekker for lenge. I gamle kokebøker hun har samlet finner hun at hummeren ble anbefalt kokt altfor lenge. Dette gir et tørt kjøtt sier hun.

Bruk gjerne saltvann

Først er det vannet. Bruk rikelig i en stor kjele, og tilsett cirka 40 gram salt per liter vann. Jeg anbefaler å bruke sjøvann som inneholder 30-35 gram, og at du tilsetter litt ferskvann med ekstra salt, sier Oldenborg.

Må ikke fosskoke

Ha varmen på fullt, og når det koker, slipper du hummeren ned i vannet med hodet først. Du bør ha mye vann over hummeren. Sørg for at vannet koker fort opp igjen, men pass på at det ikke fosskoker. Når det koker, skru raskt ned på temperaturen, slik at vannet ligger like under kokepunktet.

Pass tiden!

Det er viktig at den ikke koker for lenge. Jeg beregner omlag åtte minutter per halvkilo. 400-800 gram er en veldig fin størrelse på hummeren, og denne størrelsen er lettest å beregne koketiden på. Er hummeren for eksempel på en kilo, kan man ikke bare doble tiden. En kilos hummer bør ligge max 15 minutter i gryta, sier hun.

Avkjøl hurtig

Legg hummeren deretter rett i en gryte med kaldt vann. Ha gjerne noe is i denne gryta. La den ligge noen minutter, og legg hummeren deretter i frysen i 8-10 minutter. Det er viktig at den blir hurtig avkjølt, slik at den beholder saftigheten, sier Oldenborg.

LENKER
Andre artikkel i serien Hummer på tradisjonelt vis
Tredje artikkel i serien Hummersalat til begjær
Femte artikkel i serien Gratinert hummer

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene:



 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no