Januar er slanke og fastetid og i dag presenterer me grauten som folk i Norge overlevde på den gongen det var verkeleg tronge tider.
Av
Egil Torheim og
Elin Hovda
Me må nok tilbake til tida før 1950 for å kunne seie at vassgraut var ein del av det norske kosthaldet.
Like fullt anbefaler me deg å prøve – det er både mettande og kan med ein liten dash syltetøy gjerast velsmakande.
|
Foto: Egil Torheim/NRK |
Her er oppskrifta
1 liter reint kaldt vann
2,5 dl sammalt byggmel
Dette rører du saman medan vatnet er kaldt til ein glatt og jevn masse. Justèr konsistensen med ekstra vatn eller ekstra mjøl. Til slutt tilset du ei teskei salt.
Så varmar du grauten under omrøring. Etter at den er kokt kan den serverast varm - gjerne med litt syltetøy.
Nokon brukar også kefir eller kulturmelk ved sida av.
Prøv grauten - den inneheld masse energi.