skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Lammerull

Til denne oppskriften trenger du ca. 1 kg lammeside (nyrestykke eller side).

Publisert 16.12.2002 08:30.
KRYDDERBLANDING:
Ca. 1/2 ts pepper
Ca. 1/2 ts ingefær
1 1/2 ss salt
1/2 krm saltpeter eller nitrit (for frisk farge)
1 ts sukker
2 1/2 ts gelantinpulver eller 4 ss bindesvor

Slik gjør du det

Fjern evt. ben fra siden. Ta bort den tynne hinnen som er utenpå kjøttet. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt). Det du skjærer fra kan legges inn i rullen.

Bland krydder, salt, saltpeter, sukker samt gelantin og dryss over kjøttet. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l. Surr rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i plastpose i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.

Pakk rullen i et rulleklede (f.eks et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 80 C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10 - 15 miutter. Legg den til press.

Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med noen murstein, tunge bøker eller en kjele med vann (ca. 6 kg). Rullen kan oppbevares i oppbevaringslake i kjøleskap i ca. 10 dager.

Saltlake for oppbevaring

Oppbevaringslaken vil ikke gi salt smak. Passer til oppbevaring av julens deilige kjøttpålegg.

300 g salt
5 l vann
1 ss sukker
Bland salt og sukker i vannet og rør til alt er løst opp.

Stå kaldt i kjøleskapet ca. 10 dager.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no