skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Tradisjonsrik sylte

Til en sylte på ca. 1 kg trenger du:
1/2 middels stort svinehode.

Publisert 10.12.2002 08:28.
Foto: Kim Holthe
KRYDDERBLANDING:
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts allehånde
1 ts ingefær
2 ts gelantinpulver eller ca. 5 ss bindesvor

Slik gjør du det

Skjær kjøttet løs fra underkjeven. Løsne kjøttet helt inn til der underkjeven er hengslet og trekk benet ut. Skjær kjøttet løst fra overkjeven forfra og bak til øyet og hugg over. Legg hodet i rennende, kaldt vann (eller bytt vann ofte) 6 - 8 timer eller natten over.

KOKING:
Legg hodet i kasserollen og hell på kokende vann. La kjøttet trekke 2 - 2 1/2 timer.

SLIK LEGGER DU SYLTEN:
Det kokte hodet skjæres opp mens det er varmt. Skjær av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg. Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjær til en runding av svoren og legg den nederst. Kjøtt og flesk legges lagvis i bollen. Finhakket svor og krydderblanding drysses på mellom hvert lag. Til slutt legges svor på toppen. Kledet brettes stramt over sylten og festes med nåler. Med bomullshyssing surrer du nå med fast hånd rundt hele pakken i jevnt mønster.

Legg sylten tilbake i kokekraften og la den trekke ved 80 C i ca. 60 minutter til den er gjennomvarm. Det er viktig at den ikke koker. Legg sylten straks i press. Lett til å begynne med, fastere etter hvert som den blir avkjølet.

Sylten kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet i ca. 10 dager.

Saltlake til lettsalting

1/2 kg salt
5 liter vann
2 ss sukker
5-6 laurbærblad

Bland sammen alle ingrediensene og rør til sukker og salt er løst opp.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no