skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Brasil videre, Ronaldo historisk

Brasil spilte sin beste VM-kamp og slo Ghana 3-0 ved hjelp av Ronaldos rekordmål, men Ghana vant publikum.

Publisert 27.06.2006 19:01.

Se bildegalleri fra kampen

Følg Brasil - Ghana klokken 17

Brasil er klar for kvartfinale etter at Ronaldo scoret sitt historiske 15. VM-mål, men afrikanerne viste teknikk og angrepslyst helt på høyde med motstanderen og hadde verdensmestrene på gaffelen inntil Adriano på overtid i første omgang scoret et 2-0-mål som stinket offside.

Publikum var allerede fra start vennlig innstilt til Ghana, men sympatien vokste utover i kampen. Hadde det ikke vært for flere superredninger av Brasil-keeper Dida, ville de iallfall hatt en scoring å juble for.

I stedet endte det i tårer da Asamoah Gyan etter å ha satt Dida på flere store prøver fikk sitt annet gule kort for filming og ble utvist ti minutter før slutt. Fem minutter senere gjorde Ze Roberto 3-0.

Det var Ronaldo som i sin mest bevegelige framtoning til nå i VM ga Brasil en drømmestart.

De sa han var fet, de sa han var ferdig. Men det var en vass Ronaldo som etter snaut fem minutter lurte Ghanas offsidefelle med sitt perfekt timede bakromsløp på Ronaldinhos framspill, som med en overstegsfinte rundet keeper og som med utsiden av sin gule høyresko dyttet inn sittt 15. VM-mål.

Dermed slo han Gerd Müllers rekord som han tangerte med to scoringer mot Japan på samme stadion forrige uke.

Rollebytte

Åtte minutter senere kunne kampen vært punktert. Denne gang var det Adriano som ble spilt gjennom på grensen til offside. Linjemannen nølte et øyeblikk, men holdt flagget nede. Adriano og Ronaldo løp alene mot mål, og om Inter-spissen hadde spilt til den tidligere Inter-spissen så ville det stått 2-0.

I stedet prøvde også han å runde keeper, spilte ballen for langt foran seg og kastet seg over Richard Kingston. Det ga ham gult kort, men ingen utskjelling fra Ronaldo. Han ga bare oppmuntrende applaus.

Det virket som Brasil ville få lett spill mot et Ghana-lag som ikke mestret storkampnervene. Men så skjedde rollebyttet.

Afrikanerne spilte seg inn i kampen, skapte noen små sjanser, så flere store. Den største kom i det 42. minutt da John Mensah nikket Sulley Muntaris corner fra en meters hold. Ballen traff beinet til keeper Dida og spratt ut. Brasiliansk kjempeflaks!

Flaks igjen

Brasil hadde helt mistet grepet på kampen, og det pågikk flere hissige diskusjoner i det brasilianske laget. Men så hadde verdensmestrene flaks igjen.

På overtid i omgangen kontret de med mange mann. Ghanas forsvar rykket ut og satte en brasilianer offside, men det var Kaka som tok ballen, og han var på riktig side. Han spilte videre til Cafu, og Adriano sendte hans innlegg i mål med låret fra offsideposisjon.

Dommer og linjemann var ikke enige, og Brasil kunne juble igjen, mens sinte Ghana-spillere flokket seg rundt linjemannen.

Det ble pepet mot Brasil og dommeren, fra et publikum som var massivt på Ghanas side. Det har nok to årsaker. For det første at Ghana har vunnet mange venner med sitt spill i VM, for det andre at tyskerne ser Brasil som en større trussel mot hjemmelagets gullsjanser. (NTB)