skilleResultaterskille_slutt
Fotball-VM 2006 3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2006 Sist oppdatert 15:59

Brasil ute, Frankrike til semifinale

Thierry Henry setter inn 1-0 til Frankrike mot Brasil. (Foto: REUTERS / SCANPIX)
Thierry Henry sendte Brasil ut av VM med et fantastisk mål da Frankrike vant 1-0 i kvartfinalen. Nå venter Portugal i semifinalen for 1998-mesterne.

Publisert 01.07.2006 22:51.

Kampfakta

Se bildegalleri fra Brasil - Frankrike

Zinedine Zidane serverte, Thierry Henry scoret. Det burde være opplagt, men har ikke vært det. Da det slo til, røk Brasil ut av VM.

Thierry Henry omfavner Ronaldo etter kampen. (Foto: REUTERS / SCANPIX)
Anført av Zidane koblet Frankrike etter pause grepet i det som til da hadde vært en svært skuffende VM-kvartfinale, og Henrys volleyskudd på Zidanes frispark ga Frankrike 1-0-seier.

Franske journalister påstår at Zidane aldri før har gitt målgivende pasning til Henry i en landskamp. Det er nesten ikke til å tro, men illustrerer at kjemien dem imellom ikke har stemt. Lørdag gjorde den det da Henry etter scoringen ga Zidane en kjempeklem.

Seieren kunne blitt større. Frankrike var klart best, og Brasils VM ble en nesten ufattelig skuffelse. Ronaldinho kom til mesterskapet som årets spiller i verden to år på rad, og som sportens største stjerne, men reiser hjem etter tre uker hvor han knapt imponerte noen som helst.

Også de andre brasilianerne skuffet kapitalt, og stort mer enn Ronaldos VM-rekord på 15 mål i karrieren har ikke de detroniserte verdensmestrene med seg hjem.

Gammel klasse

Zidane tok i det 57. minutt frispark fra venstre. Flere franske spillere så ut til å være i offsideposisjon foran mål, men det var Henry som løp inn og møtte ballen ved lengste stolpe. Der fluktet han den i nettet.

Det var Zidane som etter en dårlig start viste stadig hyppigere glimt av gammel klasse og som var regissøren da Frankrike koblet grepet, godt hjulpet av Vieira og Claude Makelele som i ankerrollene på midtbanen drepte Brasils forsøk på å få i gang angrepsspillet.

Et stillestående Brasil fikk trøbbel da Frankrike begynte å sette fart i annen omgang, og etter scoringen var det Frankrike som hadde de største sjansene. Juan holdt på å gjøre selvmål, og Dida reddet alene med Frank Ribery før Frankrike kunne juble og Brasil fortvile.

Frankrikes seier betyr at vi for første gang siden 1990 får se en VM-finale uten Brasil, og for første gang siden 1982 en finale med to europeiske lag.

Frankrike er fortsatt det eneste lag som har slått Brasil i VM siden Norge greide det for åtte år siden, men Les Bleus har nå gjort det to ganger.

Zinedine Zidane takker Robinho for kampen. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

Tempoet borte

Carlos Alberto Parreira sa etter kampen mot Ghana, der det var antydning til tempo i Brasils spill, at spillerne forvekslet hurtighet med hastverk. De tok signalet, og lørdag var tempoet helt borte igjen.

Adriano var byttet ut med Juninho, og Ronaldinho skulle fritas fra sine oppgaver som playmaker for å spille i en fri rolle rett bak Ronaldo. Men uten bevegelse rundt ham hjalp det lite. Angrep etter angrep stoppet med en fransk takling eller en brasiliansk feilpasning. To avslutninger var alt Brasil greide i første omgang, ingen på mål.

Også fra fransk side ble det spilt gåfotball i første omgang. Zidanes tre første forsøk på å søke gjennombrudd ble til pinlige feilpasninger, og selv om han delte ut smaksprøver på gammel storhet bidro han ofte til å sinke spillet.

Unntaket var i det 44. minutt, første omgangs eneste virkelige høydepunkt. Da satte Zidane fart på en kontring, viste fram tre raske dragninger og spilte gjennom Vieira. Han var i fullt firsprang mot mål da han 25 meter ute ble felt av Juan, som var svært heldig da dommeren nøyde seg med gult kort.

Henrys frispark traff Ronaldo, som hoppet opp med armene foran seg. Dermed nytt frispark på 16,6 meter. Zidane sendte det i muren og tok seg fortvilet til hodet idet dommeren blåste for pause.

Det var Frankrike som først tok av håndbrekket, ansporet av en stor sjanse bare 40 sekunder inn i 2. omgang. Zidane fikk frispark på høyresiden, tok det selv og fant Vieira som nikket rett utenfor. Bak ham var Henry enda bedre plassert. Så kom flere sjanser, så målet og det var nok.