The Sámi Pavilion

Samisk kunst på verdensscenen

Et sted i Venezia sitter Lávre Johan Eira og tester stemmen. Han og to andre samiske artister skal spille for dronning Sonja og kunsteliten.

Det er bare ett problem: forkjølelse setter stemmen hans, og dermed hele konserten, på spill.

Og det er ikke bare Lávre som sliter med forkjølelse. Hildá Länsman og Emil Karlsen sliter også begge med sykdom.

Stemningen er nervøs før deres opptreden. De prøver å synge og joike lavt for å sjekke om stemmen holder, men vil samtidig spare den til den store begivenheten.

Det er nemlig noe spesielt som skjer i "den flytende byen". Byen er full av koftekledde samer.

Hennes majestet dronningen er også til stede for å sette stas på dem.

"The Sámi Pavilion" er årets bidrag fra norden til en av verdens største kunst-scener, nemlig Venezia-biennalen. De tre kunstnerne fra norsk, svensk og finsk side av Sápmi heter Maret Anne Sara, Anders Sunna og Pauliina Feodoroff.

– Selv om tematikken kan være dyster, oppfatter jeg at det ligger et håp om at fremtiden kan bli bedre her.

Dronning Sonja

Tematikken kan være dyster. En del av Anders Sunnas verk "Illegal Spirits of Sápmi". Sunnas familie har kjempet mot den svenske staten i retten hele hans liv for rett til å drive med rein.

Også levende kunst kan ses på "The Sámi Pavilion". Opptredenen er en del av Pauliina Feodoroff's kunstverk.

Maret Anne Saras kunst er kjent for å gi sterke inntrykk. I den samiske paviljongen i Venezia har hun brukt blant annet døde reinkalver i verket.

Kanskje er det nettopp den urett påført samene av staten som gjør at "The Sámi Pavilion" oppleves så sterkt. Muligheten til å nå ta tilbake ens egen kunst og kultur tross undertrykkelse gir også muligheten til å skape noe spesielt.

– At samisk kunst vises her er både spennende og viktig.

Lávre

Lávres bidrag til den historiske hendelsen er å holde konsert for dronninga samt samisk og internasjonal kunstelite. - Jeg tenker bare på det som en vanlig konsert og jeg gjør ikke så mye annerledes, sier han. Under lydprøven holder heldigvis stemmen tross forkjølelse.

Kanskje han gjør noe bare litt annerledes. - Jeg joiket min slektning, som ble halshugd på ordre fra myndighetene etter Kautokeino-opprøret. Og det sa jeg under konserten, sier han med glimt i øyet.

- Men jeg fikk heldigvis høre etterpå at dronningen syntes det var fint. Så det går nok bra.

Fotojournalist

Håkon Mudenia

Fotograf

Mattis Wilhelmsen

Fotograf

Wenche Marie Hætta
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal