OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner

Her er du: NRK > Musikk > Artistar > Madonna

Oppdatert 04.05.2001 14:56

MADONNA

Madonna spesial
 

Sex-sjokk i motbakke

Publisert 17.12.2000 21:27

Gode katolikker har aldri likt koblingen mellom deres ikon Jomfru Maria og en frilynt popstjerne ved navn Madonna. Fra 1990 til 1992 stormet det som verst.

Av Leif Gjerstad

1990:

Ikke akkurat skjulte hentydninger... (Foto: scanpix/Scan-Foto)
Rolling Stones lesere er tydeligvis uenige med MTV-seerne. Det amerikanske bladets lesere kårer nemlig Madonna som ”verste kvinnelige artist”, mens ”Like A Prayer” i samme avstemning blir kåret som ”dårligste video”.
I april starter Madonna sin nye turne ”Blonde Ambition”. Startskuddet går i Tokyo og turneen teller 54 konserter. Til USA kommer turneen i mai, med første konsert i Houston. Men like etterpå blir hun nødt til å avlyse flere konserter grunnet halsbetennelse.

Når turneen kommer til Toronto får Madonna mer trøbbel. Politiet ”anmelder” hennes konsert, etter å ha mottatt klager om at den er usømmelig. Og bare en måned seinere blir hun saksøkt av en 13-åring som krever 500.000 dollar i erstatning på grunn av mareritt og psykiske problemer etter at Madonna angrep gutten utenfor hjemmet sitt i New York. Angrepet skal ha kommet etter at gutten ønsket å ta bilder av Madonna, og ved at slengte ham ned i bakken og tok kvelertak på ham. Madonna svarer med motsøksmål mot 13-åringens eldre søster, som hun hevder har utsatt Madonna for trusler, obskøniteter og andre plagsomme ytringer/handlinger.

Uka etter kommer Madonna-turneen til Europa, med premierekonsert i Gøteborg. Men italienske biskoper har ikke glemt ”Like A Prayer”, og de innleder en kampanje for å stoppe hennes tre planlagte konserter i Italia. ”Hennes nye show, med de symbolene hun bruker og de verdiene det uttrykker, er en fornærmelse mot god smak”, fastslår de italienske biskopene. Kampanjen mislykkes – eller gjør den kanskje ikke det likevel? Hennes andre konsert i Roma må i hvert fall avlyses, og som grunn oppgis dårlig billettsalg.
Mens Madonna er i sør-Europa, får hennes nye film, Warren Beatty’s ”Dick Tracy” europeisk premiere. Nokså lunken mottakelse, samtidig som kritikken mot Madonna strømmer inn fra mange hold. Britisk presse er ikke fornøyd med hennes oppførsel i London og i Los Angeles anmelder hennes nærmeste nabo henne for at hekken er for høy og blokkerer den ellers praktfulle utsikten (!). Og som om ikke det var nok, så nekter MTV å vise hennes nye og - ifølge MTV – altfor utfordrende video til ”Justify My Love”.

1991:

Året starter med litt oppstyr, etter at en Madonna-tekst på ”Immaculate Collection” blir beskyldt for å være antisemittisk. En jødiske gruppe krever at plata skal trekkes tilbake, men uten å nå fram med sitt krav. Selger godt gjør den uansett, med seks millioner etter to måneder, bare i USA.
Madonna framfører en scene fra Dick Tracy (Foto: Scanpix/Reuters)
Etter å ha bli kåret til ”Årets verste” av Rolling Stone-lesere året før, får hun i mars oppreisning. Den årlige kåringen i bladet ender med at ”Vogue” blir beste singel og beste video og ”Blonde Ambition” beste turne, mens Madonna kåres til den beste og mest sexy kvinnelige artisten. I mars får hun også en Oscar, for sin framføring av Stephen Sondheims ”Sooner or Later” i filmen ”Dick Tracy”. Til forestillingen kommer hun sammen med Michael Jackson, og det ryktes om en romanse mellom de to superstjernene.

De religiøse angrepene på Madonna fortsetter. I mai ber en katolsk kardinal paven om å utstøte Madonna på grunn av hennes blasfemiske opptredener og misbruk av katolsk symbolikk. Kritikken blir ikke mindre av at hennes åpenhjertige filmdokumentar ”Sannhet eller bløff – til sengs med Madonna” får premiere i Los Angeles samme måned. Madonna markedsfører også filmen på filmfestivalen i Cannes, med visning og en stor strandfest for spesielt inviterte kjendiser. Blant de som er tilstede er den franske filmregissøren Luc Besson, som det rapporteres at Madonna danser ekstra mye med. I Pakistan blir det nesten regjeringskrise etter at landets kulturminister inviterer Madonna til Pakistan for å holde konsert. Landets islamske lover forbyr kvinnelig dans på scenen, og islamske fundamentalister fordømmer derfor initiativet og forlanger regjeringens avgang.

1992:

Tre av danserne på ”Blonde Ambition”-turneen setter ikke særlig pris på den åpenhjertige tonen i ”Sannhet eller bløff”-filmen, og i februar krever de at enkelte scener med dem må bli fjernet. Samme måned får konsertvideoen fra den samme turneen Grammy-pris som årets beste langspillvideo, og i april kommer beskjeden om at Madonna og hennes nye selskap Maverick har inngått en syvårig samarbeidsavtale med Time Warner. Amerikanske finansanalytikere anslår verdien av samarbeidsavtalen til 60 millioner dollar. I mai oppsporer og beslaglegger FBI 44 nakenbilder med Madonna, etter at de hadde blitt stjålet fra motefotografen Steven Meisel. Det forhindrer likevel ikke at noen av disse bildene dukker opp i juni-utgaven av Playboy.

I august blir senga som ble brukt i ”Sannhet eller bløff – til sengs med Madonna” solgt på en veldedighetsauksjon til inntekt for UNICEF. Kjøperen er en 15-årig jente fra Nederland, som betalte nærmere 70.000 kroner for senga.
Mer sex med Madonna: i oktober inviterer hun 900 gjester til ”Sex-party” i New York, i forbindelse med lanseringen av boka ”Sex” og albumet ”Erotica”. Boka, med mange seksuelt provoserende og utfordrende bilder av Madonna, selger visstnok 500.000 i løpet av den første salgsuka. Men i Irland blir boka forbudt, og i Japan må flere bilder retusjeres før den kan utgis.

I november slippes ”Erotica”-albumet, med høye plasseringer rundt om. Men til tross for (eller på grunn av?) alt pr-oppstyr rundt både bok og plate, blir ”Erotica” i Madonna-sammenheng bare en relativ suksess.

SE OGSÅ:
  • Den unge Madonna (1958 - 1981)
  • Gjennombruddet (1982 - 1984)
  • Gullalderen (1985 - 1989)
  • Evita sikrer opptur (1993 - 1995)
  • Mamma Madonna (1996 - 1997)
  • Det store comebacket (1998 - 1999)
  • Madonna 2000 (2000)


  •  
     
    SØK

    RINGETONER
    Nå kan du få gamle og nye Madonna-låter som ringelyder på mobiltelefonen din.

    10 SISTE MADONNA
    04.05.2001 14:54
    Madonna avlyser Køln
    28.12.2000 11:04
    Hovedrolle i morgengave
    22.12.2000 14:39
    Kjentfjes om Madonna
    22.12.2000 11:32
    Ingen Madonna-fan
    22.12.2000 11:07
    - Velg Haakon, Madonna!
    21.12.2000 14:17
    Truseløst bryllup
    20.12.2000 20:26
    Hits i fleng
    20.12.2000 15:03
    Dornoch fordoblet

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   20.12.2008 00:01