OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner

Her er du: NRK > Musikk > Artistar > Madonna

Oppdatert 04.05.2001 14:56

MADONNA

Madonna spesial
 

Det store comebacket

Publisert 18.12.2000 14:38 - Oppdatert 18.12.2000 17:37

Med utgivelsen av Ray of Light kom Madonna bokstavelig talt fram i lyset igjen, og fem priser MTV Music Awards viste at hun langt i fra har mistet grepet.

Av Leif Gjerstad

1998:

Madonna med datteren Lourdes (Foto: Scanpix)
Flere amerikanske aviser og blader har vært villige til å betale dyrt for bilder av Madonnas datter Lourdes. I januar overrasker hun alle ved å gi bilder av seg og Lourdes gratis til bladet Vanity Fairs marsutgave. Bildene blir de første offisielle av mor og barn, og kommer ”tilfeldigvis” samtidig med lanseringen av albumet ”Ray of Light”. Det er tydelig at Madonna ønsker å være mer synlig i tida rundt plateutgivelsen. Like etter beskjeden om Vanity Fair-opplegget, bekrefter hun at hun skal være prisutdeler under årets Oscar-show i mars.
Madonna skaper litt ekstra pr rundt sin nye plate ved å opptre på klubben Roxy Night club i New York, men nøyer seg med å framføre tre låter på klubben hvor hun opptrådte for første gang for femten år tidligere.

Fram og tilbake er like langt: Madonna angrer på at hun har stilt opp til fotografering med datteren Lourdes for Vanity Fair og MTV, og ber dem pent om ikke å offentliggjøre bildene. Så er ”Ray of Light” utgitt, og sikrer Madonna et strålende comeback. Kritikerne jubler og platesalget går strykende. I USA selger den 370.000 første uka, noe som gir henne 2. plass på salgslistene i debutuka. Ros får Madonna også i India, som omfavner henne etter hennes omfavnelse av hinduistiske symboler. ”Ray of Light er en åndelig reise som bringer henne nærmere India”, skriver en avis, mens en annen avis konkluderer med at plata representerer en ytterligere utvikling i hennes karriere ”fra skam til renhet”.

Drøye to uker etter utgivelsen har ”Ray of Light” solgt til platina (50.000) i Norge. Ingen av hennes tidligere plater har solgt så mye på så kort tid her hjemme. På verdensbasis passerer salgstallet for ”Ray of Light” fire millioner. Samtidig spiller Madonna inn en video av tittelkuttet, med svenske Jonas Åkerlund som regissør. I april stiller Madonna opp til en musikalsk konsertdugnad i New York for å redde regnskogene. Blant andre medvirkende finner vi Sting, Billy Joel og Elton John. Madonnas bidrag var ”With A Little Help From My Friends”, som hun sang sammen med alle de andre artistene.

Madonna under Oscar-utdelingen (Foto: Scanpix/Reuters)
I mai takker Madonna ja til å spille i den romantiske komedien ”The Next Big Thing”, med kompisen Rupert Everett som motspiller. Få uker etterpå blir det kjent at hun skal spille i en britisk oppsetting av Tennesse Williams stykke ”Katt på hett blikktak” i London. Men kort tid etter det igjen så trekker hun seg fra prosjektet. Omtrent samtidig trekker hun seg også fra filmprosjektet ”50 Violins” etter krangel med regissøren Wes Craven. Hennes erstatter blir Meryl Streep.
Nominasjonene til høstens MTV Awards blir offentliggjort i juli, og Madonna forsyner seg grovt med hele ni nominasjoner.

16. august fyller Madonna 40, men pressen er ikke helt enig i hvordan hun feirer dagen. Ifølge NTB feiret hun dagen hjemme med et lite middagsselskap for familie og nære venner, mens Dagbladet påstår at hun inviterte 500 gjester til selskapet på Long Island. Ikke mye senere kommer rykter om en ny Madonna-romanse. Denne gangen er den utvalgte ”Chicago Hope”-stjernen Peter Berg. I september kommer Madonna enda litt nærmere sin lenge omtalte London-flytting, når datteren Lourdes blir skrevet inn på den eksklusive pikeskolen Ladies College i den engelske byen Cheltenham. Samme måned blir hun den store MTV-vinneren i USA, med fem MTV Music Awards-priser for ”Ray of Light”. Den europeiske versjonen to måneder seinere nøyer seg med å gi Madonna ”bare” to premier. Til gjengjeld er dette de gjeveste prisene - beste artist og beste album.

1999:

Madonna feiret nyttårsaften sammen med sin gode venn Andy Bird. Mer skal selvsagt ikke til før nye romanserykter oppstår. Det første hun gjør på arbeidsfronten er å spille enn en video til sangen ”Nothing Really Matters”. Regissør er svenske Johan Renck (også kjent som Stakka Bo), som er en av Jonas Åkerlunds medarbeidere. Tidlig i februar undertegner Madonna en reklameavtale med den sveitsiske klokkefabrikanten Ebel., og en drøy måned seinere er en reklameplakatavtale med kosmetikkmerket Max Factor et faktum.
Madonna på scenen under Grammy-showet (Foto: Scanpix/Reuters)
I februar vinner hun også tre Grammy-priser, blant annet for ”Ray of Light” som årets beste popalbum. Mestvinnende blir imidlertid Lauryn Hill, med fem priser.
To måneder etter at Madonna varslet ny turne til sommeren, kommer nå beskjeden om at verdensturneen er innstilt. Ingen forklaring blir gitt.

I mars dukker de første ryktene opp om en romanse mellom Madonna og Guy Ritchie. Paret skal ha truffet hverandre første gang i et selskap hjemme hos Sting og hans kone Trudie Styler. Sting hadde en rolle i Ritchies film ”Lock, Stock & Two Smoking Barrels”. Mai måned kommer med beskjed om at Madonna har kjøpt filmrettighetene til Simon Doonas bok ”Confessions of a Sindow Dresser” og at hun skal spille moren til Winona Ryder i filmen ”Kingdom Come”. I juli saksøker Madonna sin tidligere forretningsfører for 20 millioner kroner. Grunnen skal være grove feilberegninger på hennes skatt i 1992, en tabbe som kostet Madonna 16 millioner og forretningsføreren sparken. Samtidig vurderer hun også å saksøke Marko Milosevic (sønn av Jugoslavias eks-president) for å ha oppkalt en nattklubb etter henne.

Madonna takker i august nei til et jobbtilbud på 8 millioner pund. Tilbudet var som hovedattraksjonen på en stor millenniumskonsert i New York nyttårsaften, men stjernen foretrekker å feire overgangen til år 2000 sammen med datteren. Som plaster på såret for at verdensturneen sommeren 1999 ble avlyst, ”lover” hun i september at turneen skal bli av ”neste sommer”, dvs. sommeren 2000. Meldingen kommer fra New York, hvor Madonna har gått i studio og påbegynt arbeidet med et nytt album. Som julegave til seg selv kjøper Madonna etter 18 måneders leting endelig et hus i London. Pressen er litt usikre på hvor mye hun måtte betale for sitt nye krypinn i South Kensington/Chelsea, med tall som spenner fra 56 til 70 millioner kroner. En av hennes nye naboer er David Bowie.

SE OGSÅ:
  • Den unge Madonna (1958 - 1981)
  • Gjennombruddet (1982 - 1984)
  • Gullalderen (1985 - 1989)
  • Sex-sjokk i motbakke (1990 - 1992)
  • Evita sikrer opptur (1993 - 1995)
  • Mamma Madonna (1996 - 1997)
  • Madonna 2000 (2000)


  •  
     
    SØK

    RINGETONER
    Nå kan du få gamle og nye Madonna-låter som ringelyder på mobiltelefonen din.

    10 SISTE MADONNA
    04.05.2001 14:54
    Madonna avlyser Køln
    28.12.2000 11:04
    Hovedrolle i morgengave
    22.12.2000 14:39
    Kjentfjes om Madonna
    22.12.2000 11:32
    Ingen Madonna-fan
    22.12.2000 11:07
    - Velg Haakon, Madonna!
    21.12.2000 14:17
    Truseløst bryllup
    20.12.2000 20:26
    Hits i fleng
    20.12.2000 15:03
    Dornoch fordoblet

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   20.12.2008 00:01