OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning > Skole > Kristendom, religion og livssyn

Oppdatert 17.04.2002 15:13

 

LAVA læring

Islam: Profeten

Publisert 03.04.2001 15:12

Islams profet er Muhammed. Han ble både en religiøs og en politisk leder, og mot slutten av sitt liv var han herre over det meste av Arabia.

Profeten Muhammed ble født 23. april i 571. Moren het Amina. Faren Abdullah døde før sønnen ble født. Da Muhammed var sju dager gammel, tok farfaren ham med til Kaaba og ofret der et dyr til ære for det nyfødte barnet. Muhammed ble sendt til en amme slik skikken var på den tiden. Ammen til Muhammed het Halima, og hos henne ble han i fire år før han flyttet tilbake til moren. Hun tok ham med seg til Medina som var farens hjemby. På veien dit døde moren. I Medina tok farfaren seg av den vesle gutten, men da Muhammed var åtte år, døde farfaren. Nå ble Muhammed tatt hånd om av en onkel som var forretningsmann. Han var tolv år gammel da han dro med onkelen på sin første forretningsreise. Senere ble det mange slike reiser.


Muhammed fortsatte som forretningsmann i en del år, og han fikk et godt rykte. Det ble sagt om ham at han aldri innlot seg på juks eller uærlig handel og han ble omtalt som "Al Amin", den trofaste. Selv fiendene hans skal trygt ha kunnet deponere varene sine hos ham.
Da Muhammed var 25 år, traff han en forretningskvinne som het Khadidja. Hun kjente hans gode navn og rykte og ba ham dra på en forretningsreise for henne. En av slavene hennes ble med på reisen, og da han kom tilbake, var han mektig imponert over Muhammed. Han roste ham sterkt overfor sin herskerinne, og etter å ha hørt den positive omtalen, ba hun Muhammed gifte seg med henne. Hun var 40 år gammel og han 25. Sammen fikk de seks barn.Muhammed pleide å dra opp til en hule i fjellet Hira. Her kunne han glemme alle problemer og bruke tid på bønn og meditasjon. Ofte tilbrakte han lang tid der oppe og hadde med seg mat og drikke. Noen ganger fastet han. Det var mens han var der at han opplevde sin store åpenbaring. Engelen Djibreel (Gabriel) viste seg for ham og sa at han skulle gå ut og forkynne. Muhammed var da 40 år gammel.Muhammed begynte nå å forkynne, først for de nærmeste, for slekt og venner. Siden gikk han ut til andre med budskapet. Han møtte mye motstand, og folk kastet stein på ham.
I Medina fikk profeten for første gang flertallet av folket med seg. Det var mange i Medina som hadde hørt ham før og som var blitt omvendt av hans forkynnelse. De hadde bedt ham komme til byen, og nå ble Medina det første stedet i verden der et flertall av befolkningen var troende muslimer.Det ble nå strid mellom Mekka og Medina, og tre ganger forsøkte hærstyrker fra Mekka å overvinne Medina, men uten å lykkes. I 630 dro 10.000 muslimer fra Medina til Mekka for å vinne byen, og det klarte de etter overleveringene uten å spille blod. Året etter dro Muhammed sammen med tusenvis av trosfeller på pilegrimsreise fra Medina til Mekka. Dette var hans første og siste pilegrimsreise. Helt fra de er ganske unge drømmer muslimer verden over om å få dra til Mekka.


Da Muhammed var 63 år, ble han syk og døde. Han ble begravd i et rom i moskeen Nabvi der han hadde bodd de siste årene av sitt liv. Muhammeds gravsted er tatt godt vare på, og muslimer fra hele verden søker til stedet.
___________________________________________
Ansvarlig for nettsidene til dette opplegget er Egil Eikvil.
E-postadr.: egil.eikvil@nrk.no

SE OGSÅ:
 • Islam: Fasten Om Ramadan og Id


 • LENKER
 • Profeten Muhammed Om Muhammeds liv og lære
 • Koranen 96. 1-6 Om årenbaringen
 • Medina Om byen og dens historie
 • Mecca Om byen og dens historie
 • Nabvi Nosque Bilde av moskeen
 • Profeten Mer om Muhammeds liv og lære
 • Kaaba Om Islams sentrale helligdom
 • Prophet Muhammad En fyldig biografi
 • Hajj Om pilgrimsreisen i Islam


 •  
   
  SØK

  JØDEDOMMEN

  ISLAM

  10 SISTE KRISTENDOM, RELIGION OG LIVSSYN
  15.04.2002 09:33
  Ekteskap og bryllup
  03.04.2001 15:23
  Islam: Fasten
  03.04.2001 15:12
  Islam: Profeten
  03.04.2001 13:07
  Islam
  29.03.2001 11:00
  Jødedommen

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 00:07