Hva er straffen?

Har du noen gang brukt falskt leg eller lastet ned favorittserien fra en litt «shady» nettside? Hvorfor er det egentlig ulovlig, og hva kan bli straffen?

Vi har snakket med politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt. I tillegg gir forsvarsadvokat Andrea Salomonsen fra Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson sine råd om hva du burde gjøre hvis du blir tatt.

1. Tisse på offentlig plass

På vei hjem fra byen og skikkelig tissetrengt? Da kan det friste å gjøre fra seg der du er. Men det er ikke lov, forteller politiadvokat Meeg-Bentzen og viser til Politiloven.

Der står det at hver kommune kan vedta bestemmelser som gir politiet mulighet til å blant annet opprette ro og orden og hindre tilgrising. Den som bryter en slik bestemmelse kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Det innebærer i grove trekk at du ikke har lov til å tisse på offentlig sted. Må du på do, så må du finne et toalett eller holde deg til du kommer hjem. Tar politiet deg på fersken, får du en bot på 6000 kroner i Oslo. Det kan være ulike beløp ulike steder i landet, sier Meeg-Bentzen.

– Hvorfor er det ulovlig?

– Forklaringen på det er at man ikke ønsker  at folk går rundt og tisser i gatene.

2. Stjele ølglass på byen

Det kan kanskje være litt spennende å teste grenser på en tilsynelatende uskadelig måte. For eksempel ved å snike et ølglass under jakken på vei ut fra et utested. Men helt lov er det ikke.

– Når du kjøper deg en øl så låner du glasset for å drikke ølen. Glasset er noens eiendom. Det skal du ikke stjele. Nå er kanskje ikke verdien all verden, så det vil virke inn. Hvis du blir tatt for å stjele kan du anmeldes for mindre tyveri. Straffen vil være en bot mellom 3000 og 6000. Så det kommer an på prisen på varen og hvis det er enkelttilfelle, sier Meeg-Bentzen.

Han viser til Straffeloven der tyveri kan straffes med bot eller fengsel inntil to år. Men i tilfellet med et ølglass kan mindre tyveri være mer aktuelt. Den gjelder tyveri av noe med ubetydelig verdi. Meeg-Bentzen sier at å stjele et ølglass kan føre til en bot på 3000 til 6000 kroner.

– Å stjele et ølglass vil ofte være en impulshandling som man tenker er en kul suvenir, men det er faktisk noen andre sin eiendom, sier han.

3. Drikke alkohol på offentlig plass

Bussen går om fem minutter, men du har ikke rukket å drikke opp den siste ølen på vors. Det er imidlertid ikke sikkert du sparer så mye penger ved å drikke den opp på gata.

Ifølge Alkoholloven er det ikke lov å drikke alkohol på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass. Brudd på alkoholloven kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

– Mange straffbare handlinger er regulert av Straffeloven, men ikke alt. Vi skal innom forskjellige lover for å finne svaret. Vanligvis får du 2500 kroner i bot hvis du blir tatt i å drikke på offentlig plass, forteller Meeg-Bentzen.

4. Bruke en annens legitimasjon eller låne bort legitimasjon

Har du lyst til å være den kule storesøsteren som lar lillesøster låne legget ditt for å kjøpe øl eller komme inn på utesteder? Det kan straffe seg for begge.

Ifølge Straffeloven kan man straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder for å låne eller låne bort falskt leg.

– Det er en grunn for at det er en aldersgrense på å kjøpe ting. Og når noen gir deg en legitimasjon, skal du stole på at det er riktig person på det bildet, eller på det kortet, sier Meeg-Bentzen.

5. Kjøre bil før man er 18

Du bor kanskje et sted litt borte fra folk. Det er langt til naboen og det er langt til butikken. Er det så nøye å låne bilen før du er gammel nok?

– Vi har en aldersgrense for det å kjøre bil. Det handler om modenhet. Man må ha en viss modenhet og erfaring for faktisk å kunne håndtere en bil, sier Meeg-Bentzen.

Ifølge Vegtrafikkloven må man være 18 år for å kjøre bil. Brudd på loven kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

– Men hva hvis man bor et skikkelig øde sted?

– Hvis man skal til en kompis og ikke har tilgang til sykkel eller buss, så får man gå. Det er ikke noen forskjell om du er i byen eller på landet.

6. Ha sex på offentlig plass

To samtykkende voksne som ligger sammen kan vel ikke være ulovlig? Så enkelt er det ikke hvis det kan plage andre.

Ifølge Straffeloven kan den som utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted eller foran noen som ikke har samtykket til det, bli straffet med bot eller fengsel inntil ett år.

– I realiteten så vanker det nok en bot. Den bestemmelsen skal fange opp de som driver med andre ting og. For eksempel blottere, forklarer Meeg-Bentzen.

7. Trimme mopeden

Du kommer deg kanskje fortere frem på en trimmet moped, men det kan også bli dyrt. Ifølge Vegtrafikkloven er det ikke lov å øke makshastigheten på motorsykkel eller moped utover det som er lov.

En moped skal ikke kunne kjøres fortere enn 45 kilometer i timen, ifølge Statens vegvesen.

– Blir du tatt med trimmet moped, får du et forenklet forelegg på kr 5500, sier Meeg-Bentzen.

8. Laste ned film/serier

Du har nettopp sett ferdig første sesong av en serie, men den nye sesongen er ikke tilgjengelig i Norge ennå. Det kan friste litt å finne den frem på en nettside eller laste ned episodene.

Ifølge Åndsverkloven er det ikke lov å strømme eller bruke åndsverk (som er et menneskeskapt verk) som i strid med loven er gjort tilgjengelig for folk.

– Hvis du blir tatt for ulovlig nedlasting, risikerer du straff i form av bøter eller fengsel inntil ett år. Du risikerer også erstatningskrav fra den eller de som har eier filmen eller serien, forteller Meeg-Bentzen.

– Hvorfor er det ulovlig?

– Poenget er at man skal beskytte de som har brukt masse penger på å lage en film eller tv-serie. Det er ikke så kult hvis folk streamer det gratis.

9. Snoke på kjæresten sin mobil

Føler du deg litt usikker på kjæresten? Hvem er det egentlig hen tekster med? Det kan kanskje friste å ta en liten titt?

– Å logge seg inn på en annens konto med vilje for å stjele tilgang, er omtrent som å åpne et annens brev. Det kan være straffbart. Hvorvidt det vurderes som straffbart vil være en vurdering politiet og retten eventuelt må ta, sier Meeg-Bentzen.

Man kan straffes med bot eller fengsel opptil to år for å uberettiget bryte en beskyttelse til å skaffe seg tilgang til informasjon som overføres ved tekniske hjelpemidler, eller om man åpner brev eller annen lukket skriftlig meddelelse som er adressert til en annen.

– Det kan være straffbart når man ser på omstendighetene. Hvor mange hindre måtte du bryte deg gjennom for å komme deg inn, vil være en del av vurderingen. Det er ikke greit uansett – enten om man er kjæreste eller ikke. Du må gjerne være så sjalu du vil, men det er ikke greit, sier Meeg-Bentzen.

10. Kjøpe øl til noen under 18 år

Det står tre ungdommer utenfor nærbutikken og spør om du kan kjøpe øl til dem. Du kan godt huske å ha vært i samme situasjon selv. Skal man bare være litt grei?

Meeg-Bentzen forteller at det ifølge Alkoholloven er forbudt å selge, skjenke eller utlevere alkohol til personer som er under 18 år.

– Å kjøpe øl til noen under 18 kan ende med 6000 kroner i bot, forteller han.

– Hvorfor er det ulovlig?

– Aldersgrensen er satt for å beskytte barn og unge. Det kan være både av helsemessige årsaker, men også fordi vi ikke ønsker at barn drikker seg fulle. De vil få nedsatt evne til å ta gode beslutninger og kan komme opp i annen kriminalitet, bli misbrukt eller lignende.

11. Røyke hasj

Cannabis er ulovlig i Norge, og det gjelder ikke kun på offentlig sted. Det er heller ikke lov å røyke hasj i din egen leilighet. Det kan føre til en bot på 3500 kroner dersom du blir tatt, forteller Meeg-Bentzen.

Han viser til Legemiddelloven hvor det står at det er ulovlig å ha eller bruke narkotika. Det kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

Det har også vært saker hvor hasjrøyking har gjort at man har mistet lappen, selv om man ikke har vært påvirket under kjøring.

– Det er en helhetsvurdering om det vil kunne få konsekvenser for lappen, men det er mer aktuelt hvis du kjører ruspåvirket gjentatte ganger, sier Meeg-Bentzen.

Slike saker har vært omdiskutert de siste årene og i oktober i år bestemte høyesterett at en mann skulle få tilbake førerkortet etter å ha mistet det på grunn av hasjrøyking.

Dette er forsvarsadvokatens råd

Men hva burde man egentlig gjøre hvis man blir tatt i å bruke fake leg eller tisse på et offentlig sted? Er det lurt å signere boten med en gang?

Forsvarsadvokat Andrea Salomonsen fra Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson forteller at man ikke godta boten på stedet.

– Dersom du er under 18, kan du ta imot boten og si at du ønsker å snakke med foreldre eller en annen tillitsperson først. Da kan du sjekke at du forstår hva du får en bot for og hva politiet mener du har gjort.


Salomonsen forteller at man gjerne får noen dager til å bestemme seg om man godtar boten eller ikke.

– Hvis man ikke aksepterer den i det hele tatt, må politiet gå rettens vei. Da risikerer man å få en høyere bot.

Salomonsen tipser også om at mange advokater tilbyr en halvtime gratis veiledning.

– Hvis det står på boten at du sto og tisset, men du mener du ikke gjorde det, er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Da kan man kontakte en advokat og høre om de tilbyr en gratis halvtime.

– Politiet skriver ut bøter til barn over 15

Men straff eller ikke kan variere ut ifra hvor gammel du er. I Norge er straffalderen 15 år. Dersom du er 14 eller yngre, kan du altså ikke straffes selv om du gjør noe straffbart.

– Men det blir registrert og kan føre til at foreldre eller barnevern får beskjed. Du kan også bli kalt inn til møte med politiet eller fulgt opp på andre måter, sier Salomonsen.

Fra man fyller 15, kan man straffes selv om man ikke er myndig.

– Jeg har erfaring med at politiet skriver ut bøter til barn mellom 15 og 18 år, selv for nasking. Man må ikke tenke at man kan gjemme seg bak alderen her.

Men alder kan også spille inn i vurderingen politiet gjør, sier Salomonsen og viser til hasjrøyking som et eksempel.

– Er du under 18, har jeg erfaring med at politiet istedenfor bot, skriver en påtaleunnlatelse med vilkår om urinprøver over en viss periode.  Dette fordi de ønsker å jobbe forebyggende.

Påtaleunnlatelse vil si at politiet ikke oppretter straffesak mot deg selv om de mener du er skyldig.

Kan få konsekvenser for jobbmuligheter og reising

På spørsmål om kriminaliteten i denne saken kan være en inngangsport til mer alvorlig kriminalitet, svarer politiadvokat Meeg-Bentzen:

– Nei, det er kanskje den å røyke hasj, men den er jo omdiskutert. Noen klarer å holde seg på matten selv om de røyker hasj, mens andre ikke klarer det.

– Hva er konsekvensene ved å ikke ha et rent rulleblad?

– Av de straffbare forholdene som er skissert her, så er det nok hasjrøyking som kan få alvorligste konsekvenser. Det er selvfølgelig uheldig å ha rulleblad uansett, men de andre tingene er sånne idiotiske handlinger som både unge og voksne i et øyeblikks ubetenksomhet kan gjøre seg skyldige i, sier Meeg-Bentzen og legger til:


– Generelt vil jeg anbefale å ha et rent rulleblad. Det gjør livet så mye enklere.

Forsvarsadvokat Salomonsen forteller at det er ulike versjoner av politiattester/rulleblad og at det varierer hvor lenge et lovbrudd står på de ulike rullebladene. Det varierer også med alder og typen lovbrudd hvor lenge noe står på rullebladet, ifølge ung.no.

– Hvor sannsynlig er det å bli straffeforfulgt for handlingene i denne saken?

– Det er gjerne en forskjell mellom det som skjer i det private rom og på offentlig sted. Hvis man for eksempel snoker på kjæresten sin telefon, så må kjæresten din anmelde for at man skal kunne bli straffeforfulgt. Hvis ikke vet ikke politiet om det, sier hun og fortsetter:

– Men hvis man for eksempel tisser på åpen gate og blir sett av politiet, så kan politiet opprette en sak selv. Alle kriminelle handlinger politiet selv ser, har de mulighet til å opprette en anmeldelse på.

Salomonsen mener at å kjøre bil uten førerkort er noe av det politiet tar mest seriøst (av lovbruddene i denne saken).

– Da hjelper det ikke å si unnskyld. Politiet er veldig strenge på dette. Det blir bot og sperrefrist – altså at du ikke kan ta lappen før det har gått en viss tid. Hvis du kjører bil fem ganger uten førerkort, så risikerer du normalt fengselsstraff, dette sier noe om hvor strengt det er.

Her er informasjonen hentet fra

Lovbruddene og straffene i denne saken er hentet fra følgende paragrafer (§).

1. Tisse på offentlig plass

Politiloven § 14 og § 30

2. Stjele ølglass på byen

Straffeloven § 321 og § 323

3. Drikke alkohol på offentlig plass

Alkoholloven § 8-9 og § 10-1

4. Bruke en annen legitimasjon eller låne bort legitimasjon

Straffeloven § 366

5. Kjøre før man har fylt 18

Vegtrafikkloven § 24 og § 31

6. Ha sex på offentlig plass

Straffeloven § 298

7. Trimme mopeden

Vegtrafikkloven § 13 femte ledd

8. Laste ned film/serier

Åndsverkloven § 3 og § 79

9. Snoke på kjæresten sin telefon

Straffeloven § 205

10. Kjøpe øl til noen under 18 år

Alkoholloven § 1-5.

11. Røyke hasj

Legemiddelloven § 24 og § 31

Journalist

Maria Rud Halvorsen

Journalist og illustratør

Camilla Voutilainen Nordbø
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal