Ingen har klart å finne ut hvem denne mannen er.

I over seks år har han trakassert og rundlurt norske kvinner.

Nå har NRK avslørt ham.

Derfor manipulerte han norske kvinner på nett

­

– Det første jeg gjorde da jeg skjønte at NRK var på sporet av meg, var å brenne harddisken.

I april fortalte NRK historien om «Edderkoppen», en anonym nordmann som i en årrekke har trakassert og manipulert tilfeldige kvinner fra hele landet. En av disse kvinnene var Maiken Skoie Brustad (25), bosatt i London.

NRK fikk en rekke tips etter publisering av saken. En person hadde kontakt med mannen for flere år siden. I deres samtaler begikk «Edderkoppen» en feil.

Feilen skulle bli avgjørende i jakten på hans identitet. «Edderkoppen» hadde sendt fra seg informasjon hvor hans ekte navn lå begravd.

Mannen er straffedømt for lignende handlinger, og har tidligere sendt manipulerende e‑poster til kvinner under dekke av falsk identitet. Dommen falt flere år før han begynte å systematisk trakassere kvinner på nett.

Overfor NRK velger han å legge kortene på bordet. Mannen innrømmer hva han har gjort, og sier ja til å stille til et intervju.

Grunnet hans livssituasjon velger NRK å ikke identifisere ham.

Maiken Skoie Brustad er en av kvinnene som gjennom flere måneder ble manipulert av den anonyme nordmannen.  Foto: Patrick da Silva Sæther

Han har misbrukt flere store navn og aktører, blant annet Justin Bieber, HBO Nordic, Unicef, Finn.no og NAV. Et innviklet system av falske e‑poster, navn og adresser har gjort mannen i stand til å skjule seg.

– Jeg ble revet med av behovet for å føle at jeg hadde makt. Følelsen varte jo ikke, så da fortsatte jeg bare.

Gjennom falske stillingsannonser, e‑posthenvendelser, og et nettsted som formidler ferieturer til trengende familier fikk han kontakt med mange ulike kvinner. «Edderkoppen» utnyttet disse situasjonene for å oppnå tillit hos kvinnene, som trodde mannen på andre siden hadde gode intensjoner.

I realiteten spilte han et maktspill der formålet var å lure kvinnene til å utgi personlig informasjon og bilder av seg selv. Mannen sier han sliter med en «større moralsk brist», som han ikke klarer å kontrollere.

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg tror det er en virkelighetsflukt som eskalerte. Jeg følte at dette er noe jeg kan, og det er spennende. Det er spennende å se hva folk svarer.

– Hvorfor er det kvinner du kontakter?

– Først tenkte jeg det kunne være noe seksuelt. Men det handlet først og fremst om å være i kontakt med noen, og jeg synes kvinner er lettere å prate med.

Handlingene begynte impulsivt, og han sier at adferden etter hvert utviklet seg til å bli en avhengighet. Han klarte ikke å slutte.

– Hva tenker du om det du har utsatt disse kvinnene for?

– Det jeg har gjort er en forkastelig handling. Jeg innser at jeg igjen må ta tak i dette og finne ut hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort.

Mannen hevder at han la ut sin første falske stillingsannonse i 2012. NRK har kartlagt over 30 annonser som er ført i pennen av «Edderkoppen». Han ble overrasket over hvor enkelt det var å utgi seg for å være noen andre, og ville se hvor langt det var mulig å tøye strikken uten å bli avslørt.

Dette er en av annonsene «Edderkoppen» la ut på nettet.

– Det ble en sykelig besettelse å se om jeg klarte å lure systemet. Jeg greide ikke å tenke klart.

Manipuleringen begynte med et behov for å flykte fra hverdagen, og et ønske om å mestre noe. Mannen bak aliaset har gjennom flere ulike perioder vært utenfor arbeidslivet.

Det å kunne kontrollere kvinnene økte hans selvtillit, og kontrollbehovet ble en avhengighet som han hele tiden måtte fôre med nye kvinner og nye situasjoner. Omfanget økte med årene. Han opprettet flere annonser, flere identiteter, og tok kontakt med mange kvinner.

Selv hevder nordmannen å ikke inneha spesielt høy IT-kompetanse. Etter å ha lest et innlegg på et svensk diskusjonsforum, ble han kjent med metoder som gjør det mulig å holde seg skjult på nettet.

– Jeg ble veldig manipulativ

Ved å legge ut annonser på Unicefs Feriesentralen, en hjelpeside for vanskeligstilte og trengende familier, utga han seg for å være en redningsmann som ga bort gratis ferieturer til vanskeligstilte barnefamilier.

Flere av kvinnene som svarte på disse annonsene ble utsatt for grov manipulasjon og trusler, som påførte dem sterke psykiske plager. Tobarnsmoren «Lise» ble i fjor sommer lurt til å tro at hun og barna skulle få en gratis ferie av mannen.

– Du tok kontakt med flere mennesker som var i vanskelige situasjoner, som hadde håpet å kunne gi barna sin en ferie. Har du noen betenkeligheter med det?

– Ja. Det begynte som ren faenskap, og så gikk det sport i å legge ut annonser. Jeg tok kontakt med en del ressurssvake mennesker som jeg kanskje ikke burde kontaktet.

– På hvilken måte da?

– Når jeg blir revet med blir jeg veldig manipulativ på nett. Jeg vokste selv ved å tråkke på andre. Det ble en ekstrem form for mobbing, plaging og hets.

Her møter NRK mannen som i en årrekke har trakassert kvinner på nettet. Foto: Truls A. Antonsen

NRK er kjent med at han har vært i kontakt med flere hundre norske kvinner. Noen av disse har fått intime bilder av seg selv spredt på nett.

«Edderkoppen» fant detaljer om disse kvinnene på nettforum hvor det deles stjålne bilder av norske kvinner. Her deler medlemmene også annen personlig informasjon om ofrene.

– Jeg brukte e‑poster jeg fant på nett. På disse forumene legges det meste ut, også personers for- og etternavn.

Mens mange av medlemmene i disse forumene deler bilder og private detaljer om kvinnene, oppdaget «Edderkoppen» at det var svært få som faktisk kontaktet kvinnene. Her kunne nordmannen imponere de andre med sine manipulerende ferdigheter.

– Hvorfor henvender du deg til kvinner som har fått nakenbilder spredt på nettet?

– Det var spennende å være den som snakket med disse kvinnene. Jeg brukte falske premisser, men jeg fikk iallefall kontakt med dem. På disse forumene var det status å snakke med kvinner som er så mye omtalt – de behandles i praksis som kjendiser.

Maiken Skoie Brustad var en av kvinnene. Maiken trodde hun skulle få hjelp til å fjerne bildene som hadde havnet på avveie, og holdt kontakten med mannen i flere uker. Bare timer før «Edderkoppen» først kontaktet henne, hadde hun sendt en henvendelse til Slettmeg.no, som er en norsk hjelpetjeneste for personer som føler seg krenket på nett.

Han sier det må være en ren tilfeldighet at dette skjedde på akkurat samme dag.

Bilder av Maiken ble mye delt og kommentert på nettforumene, og «Edderkoppen» sier det var en av årsakene til at han ville opprette kontakt med henne. I en e‑post utga han seg for å være «Oscar Persson» fra Slettmeg.nos fiktive svenske søsterorganisasjon Slettamig.se.

Fra: Oscar Persson
Til: Maiken
Sendt: 19.08.2016, 23:11

Hei

Jeg jobber i den svenske delen av det statlige foretaket www.slettmeg.no (NorSIS) som jobber med å slette uønskede bilder av mennesker på internett. På flere nettsteder har vi funnet svært mange nakenbilder av deg.

Vennligst ta kontakt med oss snarest, for fremgangsmåte for å få disse slettet (kostnadsfritt) og eventuelt bistand til politianmeldelse. Dette forutsatt at det ikke er deg selv som har lastet disse opp.

Oscar Persson
Seniorkonsulent

– Jeg hadde ikke tilgang til verken Maikens e‑postkonto eller Slettmeg sine interne systemer. Så at jeg tok kontakt samme dag er en tilfeldighet. «Edderkoppen» avviser at han på noen måte er involvert i spredningen av Maikens bilder.

Han hevder han sluttet å bruke e‑posten han kontaktet Maiken med, etter at samtalene mellom de to tok slutt.

– For å hindre meg selv i å bruke e‑posten mer, skrev jeg ned masse tilfeldige tall på en lapp, endret passordet til disse tallene og kastet lappen. Jeg stengte også e-posten jeg hadde opprettet den med, slik at jeg aldri kunne få tilgang til den igjen.

– Nå er det slutt. Jeg er ferdig.

Mannen hevder han reflekterte underveis på løgnene han fôret Maiken med.

– Tanken på at det du drev med var galt, slo den deg?

– Jeg tenkte på at jeg gjorde noe galt et par ganger, men jeg klarte ikke å stoppe. Jeg hadde på en måte en idiotisk indre tanke om at det var greit, og jeg unnskyldte det for meg selv.

– Maiken sier at dette er noe av det verste hun har gått gjennom. Hva tenker du når du hører det?

– Jeg synes det er veldig leit at jeg er årsaken til at hun har følt det sånn. Og det må jeg bare beklage. Jeg skulle jo ønske at det kunne vært ugjort. Jeg gjorde en stor feil som gikk utover henne og veldig mange andre rundt henne.

«Edderkoppen» innrømmer at han gjennom trakasseringen har utnyttet personer som har vært i vanskelige situasjoner.

– Vil du si unnskyld?

– Ja, jeg vil si unnskyld. Jeg vil beklage. Hvis det kan hjelpe i det hele tatt at jeg sier det, så sier jeg det og mener det.

Nordmannen leste NRKs avsløring dagen etter den ble publisert i april. Idet han så bildet av Maiken på NRKs nettsider, skjønte han at spillet var over.

Han ble paranoid og ødela alle bevis.

– Jeg fikk helt panikk. Jeg turte ikke å lese artikkelen før dagen etter. Da kvittet jeg meg med alt av teknisk utstyr.

Frykten for å bli oppdaget har hjemsøkt ham lenge, og han har tatt flere grep for å verne om denne delen av livet sitt. Ingen i hans omgangskrets kjenner til aktiviteten hans på nett, og de siste årene har mannen i stor grad distansert seg fra sosiale sammenkomster.

– Jeg har begrenset mitt sosiale liv i så stor grad jeg kan. Jeg holder meg for meg selv, og slipper nok ikke folk inn på meg. Jeg vil heller bli sett på som en drittsekk.

Han sier det er en viss trygghet i at NRK kjenner hans identitet. Det gjør at det blir vanskeligere å fortsette med adferden.

– Jeg har i mange år tenkt at dette vil komme tilbake til meg en dag. Nå er det slutt. Jeg er ferdig.

Mannen vurderer nå å melde seg selv til politiet.

– Jeg vurderer å melde meg til politiet nå som NRK har tatt kontakt.

I oktober 2018 ble mannen siktet av politiet for hensynsløs atferd.