skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

- En hyllest til Nidarosdomen

- Dette er bok om vår pilegrimsvandring og en hyllest til Nidarosdomen, sier Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i sin nye bok.

Publisert 07.10.2002 13:23. Oppdatert 07.10.2002 14:18.
Prinsesse Martha Louise og Ari Behns bok "Fra hjerte til hjerte" er ingen bok om private betroelser eller hva som skjedde backstage under bryllupet eller på bryllupsreisen.

Bok om kjærlighet

Dette er bok om vår pilegrimsvandring og om at livet er en vandring og den er en hyllest til Nidarosdomen, sier prinsessen og Ari Behn i et eksklusivt intervju med NTB Pluss.

I Stiftsgårdsparken dagen før bryllupet.
Boka handler om kjærligheten til livet, kjærlighet til naturen, til kreativiteten, til det å vandre, til Gud og kjærligheten til hverandre. Det er parets indre og ytre vandring fra Svorkmo i Oppdal til Nidarosdomen som pilegrimer de ønsker å dele med folket.

Det er klart symbolsk at vi som pilegrimer har en lang vei foran oss. Men det fine med pilegrimsvandringen er at selve vandringen er et mål i seg selv. Vi kom ut av stresset og kavet og ned på jorda og fikk oppleve dagene som fulgte på en helt annen måte, sier Ari Behn i intervjuet.

Pilegrimsleden som Märtha og Ari vandret før bryllupet.

Tiden opphørte

Paret hadde opprinnelig tenkt å gå hele veien fra Oslo til Trondheim, men det ville i hvert fall ha tatt en måned, så det hadde de ikke tid til. Men prinsessen sier at de klarte å fri seg helt fra forberedelsene til bryllupet under vandringen, Tiden opphørte virkelig, den ble ganske tidløs sammen med pilegrimsprest Kjell, forteller Ari.

Boka inneholder også et kapittel om Nidarosdomens historie, skrevet av Ari Behn. At Nidarosdomen har så mange dimensjoner, er så rik på historie, overvelder. Og det er en dramatisk historie. Fra det øyeblikket vi første gang så Nidarosdomen, var det som å komme hjem. For meg i ettertid sto Nidarosdomen fram som selve hovedpersonen, sier Ari.

Paret har valgt å ikke gå inn på alle hendelsene på selve bryllupsdagen. Selve bryllupsdagen har vi prøvd å la ligge og la alle ha den opplevelsen de hadde den dagen, uten å endre det med våre kommentarer. Det er blitt så vanlig at alt skal tolkes og rives i stykker. En opplevelse er så individuell at den kan ikke være lik for alle, sier prinsesse Martha Louise i intervjuet.

Vielsen i Nidarosdomen

Ikke flere bøker

Boka på 176 sider ble delvis til de fire dagene de to hadde etter at de var kommet fram til bryllupsbyen. De forteller at de satt pent og pyntelig på hvert sitt rom i Stiftsgården og skrev, men at de også har skrevet underveis på bryllupsreisen, da tidlig på morgenen. Selve bryllupsreisen blir heller ikke omtalt. Vi får ikke vite annet enn at de tilbrakte cirka fire uker ved Stillehavet.

Bryllupsreisen er veldig privat. Det er knapt noen som vet hvor vi har vært og jeg synes det hadde vært helt unaturlig å fortelle om den. Det var ikke en slik bok vi ønsket å lage, forteller prinsessen. Paret tror ikke det kommer flere bøker fra dem sammen. Man vet jo aldri, men vi har ingen planer om det, sier prinsesse Martha Louise. Ari Behn forteller at han jobber videre med sine litterære prosjekter med tanke på utgivelse neste år. Arbeidet med romanen har vært en lang prosess som har tatt mange år og brakt meg en rekke steder. Den jobber jeg med hele tiden, også nå, avslutter Ari Behn.

Rollekonflikten

Helt på slutten av intervjuet med NTB Pluss blir prinsessen stilt spørsmål om hun følger med i det som sies og skrives om hennes rolleforvirring og om hun selv synes det er vanskelig å skille mellom det å være prinsesse offisielt og kulturformidler.

- Det er alltid viktig å følge med på hva som sies i en slik prosess. Og det gjør jeg også. Men jeg må samtidig følge det som er riktig for meg. Jeg har valgt å gå denne veien og står for det 100 prosent, sier prinsessen. Hun sier også at hun har lyst til å være noe for andre og det håper hun å kunne være gjennom kulturformidling. Hun forstår at det for mange er vanskelig å forholde seg til hennes roller, men for henne personlig er det ikke så vanskelig å skille mellom de to rollene.

Og prinsessen tror ikke at hun er den eneste som havner i en slik konflikt. I dagens samfunn er det mange som har så mange forskjellige roller i hverdagen, så det bør være til å leve med, sier prinsesse Martha Louise. (NTB


 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no