skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Steinalderfolk levde det gode liv

Foto: Svein Erik Grydeland
Foto: Svein Erik Grydeland
Norges eldste bosetting avslører et samfunn hvor alle delte med alle. Et sosialt godt liv de valgte å leve i flere tusen år. Trolig fredeligere enn arkelologene tidligere har trodd.

Publisert 27.02.2006 14:03. Oppdatert 27.02.2006 14:04.
Av Kristine Østvold

Arkeolog Sven Erik Grydeland har avdekket den eldste bosettingen i Norge. Den er datert til 9300 år før Kristus og ligger i Karlebotn innerst i Varangerfjorden.

"Delesamfunnet"

Utgravingene innerst i Varangerfjorden avslører at ingen hadde status som høvding. Arkeolog Grydeland har funnet hustufter som er like små og runde gjennom 4500 år, og det samme gjelder for teltringene.

Foto: Svein Erik Grydeland
- Ingen boplasser bærer preg av at det finnes høvdinger eller at det er forskjell på folk. I mange jakt- og fangstsamfunn er det å gi - et adelsmerke. Det viser annen forskning. De takket ikke hverandre for det var naturlig å gi, sier Grydeland.

Kom godt overens

Arkeologer som har gjort utgravinger ved Dhra i Jordan har funnet noe av det samme. Tegn som tyder på at der var det også et fredelig, egalitært samfunn. Det motsatte av hva man før har trodd, nemlig grådigheten og maktens opprinnelse, som nettstedet forskning.no skriver. Utgravingene er fra yngre steinalder.

Kom sjøvegen fra Hamburg

Grydeland sier at de vet ganske sikkert at folkene kom fra Nord-Europa.

Hele Skandinavia, halve Skottland, England og litt av Irland og Nord-Tyskland var dekket av en tykk iskappe. Verdenshavene lå 120 meter lavere enn nå. Elva Elben rant ut i Norskerenna ikke langt fra Stavanger.

- Vi har funnet pilespisser på boplassene i Karlebotn som er likt slått som de man har funnet i dagens Hamburg, forteller Grydeland.

Foto: Svein Erik Grydeland

Det gode liv

Sven Erik Grydeland mener de hadde et godt liv i Karlebotn. Havet var full av mat og trolig jakta de etter rein på land.

Mye kan tyde på at de hadde korte arbeidsuker opp mot 25 timer. Resten av tida brukte de på sosiale aktiviteter. Rykte om det gode livet spredde seg utrolig nok og flere kom til, sier Grydeland.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no