skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Satser på markedsforskning

Regjeringen presenterer et nytt marint innovasjonsprogram, vil gi mer penger til Fiskeriforskning i Tromsø og penger til fire fiskerihavner i Troms.

Av Robert Greiner. Publisert 14.10.2005 10:03. Oppdatert 14.10.2005 12:44.
I forslaget til statsbudsjett foreslår Regjeringen en bevilgning på 40 millioner kroner til et nytt marint innovasjonsprogram.

- Målet med programmet er å bidra til økt lønnsomhet og konkurransekraft gjennom markedsrettet omstilling i fiskeri- og havbruksnæringen, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

- Styrker norsk sjømat

Kjerneutfordringen for programmets første fase er å styrke oppdretts- og fangstbaserte marine bedrifters evne til markedstilpasning og markedsdrevet innovasjon.

Målgruppen for programmet er marine bedrifter som vil utvikle en strategisk orientering mot globale sjømatmarkeder, for eksempel gjennom å inngå i forpliktende nettverksbasert samarbeid.

Det nye marine innovasjonsprogrammet skal blant annet styrke kunnskapsgrunnlaget og bistå bedriftene i å bygge kompetanse om markedskrav og internasjonalisering, omsette markedskompetanse til strategisk kunnskap og handling i bedriftene, fremme markedsrettet utvikling av nye arter, fremme kommersiell bruk av forskningsresultater og bidra til bedre koordinering av den samlede offentlige innsatsen for marin verdiskaping.

Innovasjon Norge skal stå ansvarlig for gjennomføringen av programmet.

Satser på Fiskeriforskning

Budsjettforslaget innebærer en bevilgning til Fiskeriforskning i Tromsø over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett på 57,3 millioner kroner. Tilskuddet til Marin bioteknologi i Tromsø (MABIT) videreføres på 5 millioner kroner i 2006. Deler av Havforskningsinstituttets budsjett går til drift av forskningsfartøy i havområdene utenfor Nord-Norge og til instituttets avdeling i Tromsø. I tillegg kommer midler som kanaliseres til marin forskning i Nord-Norge gjennom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge, samt bevilgninger til Norges Fiskerihøgskole over Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett.

Det foreslås følgende nye satsinger i budsjettforslaget i 2006:

* Avlsstasjonen for torsk på Kraknes utenfor Tromsø ble innviet i august 2005. Tilskuddet til Fiskeriforskning foreslås økt reelt med 6,6 millioner kroner for å dekke full innfasing av driftskostnader og husleie knyttet til avlsstasjonen.

* Det settes av 3,5 millioner kroner til å styrke markedsforskningen ved Fiskeriforskning i Tromsø.

* Fiskeri- og kystdepartementet har de siste årene gitt til sammen 12 millioner kroner til tilskudd til etablering av marin biobank i Tromsø, og derigjennom fulgt opp forpliktelsene knyttet til etableringen av biobanken. Biobanken åpnes høsten 2005. For å sikre driften i startfasen legger departementet opp til å gi et tilskudd på 2 millioner kroner til drift av banken i 2006.

Satsning på oljevern

- Regjeringen ønsker å styrke oljevernberedskapen, og det blir foreslått en realøkning i bevilgningene til den norske oljevernberedskapen på 12 millioner kroner.

Pengene skal mellom annet brukes til å oppgradere utstyrsstandarden på depotene og følge opp erfaringene etter den store rednings- og oljevernøvelsen ”Barents Rescue 2005”.

I tillegg er bevilgningene til slepefartøy økt reelt med 5,7 millioner kroner for å kompensere for høyere kostnader. Med dette er den samlede bevilgningene til beredskap mot akutt forurensing over Kystverket sitt budsjett på 94,25 millioner kroner, eksklusiv moms.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no