skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Slår ring rundt varslerne

Finnmark fylkeskommune skal verne ansatte som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Publisert 10.03.2006 08:05. Oppdatert 10.03.2006 09:19.
Av Petter Myre Eng og Jakob Arvola

Norsk Redaktørforening mener at de nåværende reglene er for uklare når det gjelder hva ansatte kan uttale seg om til pressen. Men disse skal nå bli forandret, sier fylkesrådmann Wenche Pedersen: - Vi jobber nå med en sak som skal til politikerne om ny arbeidsgiverpolitikk. Der har vi nettopp tenkt til å sette søkelyset på det som på fint kalles "whistle-blowing", altså at ansatte i organisasjonen skal kunne gå ut og fortelle det hvis det er forhold i organisasjonen som ikke er bra.

Risikofylt varsling

NORGESKJENT VARSLER: Kari Breirem.
Begrepet varslere ble for alvor introdusert i Norge etter skandalen rundt advokatselskapet BA-HR. Eks-direktør Kari Breirem nektet å signere en kontrakt pålydende 1,5 millioner kroner til selskapet Tønne Consult AS og fikk sparken etter at selskapet mente hun hadde gått ut med bedriftsinterne forhold. Den øvrige selskapsledelsen mente at hun hadde vært en utro tjener i selskapet. I USA ble Lynn Brewer folkehelt etter at hun varslet om forhold i selskapet Enron, en skandale som fikk verdensomspennende følger. De fleste bedrifter, offentlige som private, har strenge regler for hva ansatte kan gå ut med i offentligheten, og lekkasjer av kritikkverdige forhold er ofte avskjedsgrunn nedfelt i internreglementer.



Vil ha nytt regelverk

I Norge er regelverket knyttet mot varsling skjerpet til fordel for varslerne. Likevel føler mange seg usikre på retningslinjene. Og nye regler er nødvendige, mener Norsk Redaktørforening. De nåværende reglene er uklare og ser blant annet ut som om de begrenser de tillitsvalgtes rett til å uttale seg om kritikkverdige forhold. Og det er dumt, mener assisterende generalsekretær Arne Jensen.

- En ting er at man regulerer hvem som skal uttale seg på vegne av fylkeskommunen, men de tillitsvalgte uttaler seg på vegne av de ansatte, og det er noe helt annet.

Generalsekretæren har klare råd til Finnmark fylkeskommune når de nå skal lage et nytt regelverk for sine ansatte.

- For det første bør man ta ut dette punktet om de tillitsvalgte fordi det er egnet til å skape forvirring, og så bør man jo vurdere å slå fast i noen egne punkter at de ansatte, ikke bare de tillitsvalgte, men også andre ansatte, har anledning til å ytre seg på egne vegne.

Fornøyd med åpenhet

Stein Tage Domaas jobber med areal og kulturminnevern i Finnmark fylkeskommune. Han er fornøyd med åpenheten på arbeidsplassen sin, og foretrekker å varsle der først hvis noe er galt.

- Når en sak blir fokusert i media drar det lett med seg en følelse av at her er det et eller annet som er "på gang". Og dermed får du en tilleggsvekt på saken som kanskje ikke eksisterer i utgangspunktet. Dermed er det nesten umulig å komme i medias søkelys uten at du samtidig får en følelse av en negativ dreining på saken.

Like fullt lover fylkesrådmann Wenche Pedersen lover at de nye reglene skal være tydelige på hva de ansatte kan uttale seg om til media og andre.

- Vi skal komme tilbake med gode formuleringer.

- Hvor viktig er ytringsfrihet for Finnmark fylkeskommune?

- Det er meget viktig.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no