skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Tar ikke nok jerv

I landets to nordligste fylker sliter jegerne med felle hele kvoten under lisensjakta på jerv. Nå kan det settes i gang ekstratiltak for å få tatt flere.

Publisert 23.02.2006 07:57.
Av Kim Nystøl

Jerven er i utgangspunktet fredet i Norge. Men i enkelte deler av landet, hvor rovdyrene er en plage for sauehold og reindriftsnæring, er det åpnet for å felle et visst antall dyr vært år.

- Dette gjøres for å få ned tapstallene der det er nødvendig, sier leder av rovviltnemnda i Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk.

Få skutt

Men det har ikke lyktes jegerne å ta ut nok dyr. I år skulle de felle 17 i Troms og Finnmark. Bare ti ble tatt, av dem ble 7 tatt i Troms og 3 i Finnmark. Akkurat nå løper det 120 jerv rundt omkring i Troms og Finnmark. Det er litt for mange, for tallene som er fastsatt av Stortinget er 10 ynglende jerv, som tilsvarer 60 individer.

Verst langs kysten

Det er for det meste langs kysten man ikke har klart å ta nok jerv i de to nordligste fylkene. Det er også her det er størst behov for å ta jerven, sier Ørnebakk.

- Det er store tap i disse områdene, og vi har ikke tatt ut nok jerv. Og det er ille, for det er her i kyst og fjordstrøkene det er størst tetthet og kalveområde for rein og beiteområde for sau. Her må vi ta ut flere jerv, sier han.

Tiltak

Nå kan det settes i gang ekstratiltak for å få ned bestanden og sikre tap av andre dyr.

- Vi er i kontakt med direktoratet for naturforvaltning nå, for å ta ut flere dyr der det er store tap. Det kan for eksempel skje gjennom hiuttak, sier Ørnebakk.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no