skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Publikums mening: LOPPATIND

Et flertall av NRKs nettpublikum vil at Finnmarks høyeste fjell skal hete Loppatind. Nå avgjør Loppa kommune og innbyggerne selv.

Publisert 07.12.2005 07:46. Oppdatert 22.12.2005 18:09.
Høyest i Finnmark – men pussig nok uten navn. (Foto: Ulf Dahlslett)



Av Jenny Duesund, Rolf Jakobsen , Silja Arvola og Jakob Arvola


Svartfjell har hittil hatt æren av å rage høyest i Finnmark, men den æren skyldes en gammel målefeil. Nye målinger viser nemlig at det er nabofjellet som er det høyeste fjellet. Problemet er at det mangler navn.

Fra 7. til 20. desember kunne NRKs publikum foreslå navn
på fjelltoppen. NRK valgte deretter ut åtte navn som gikk videre til finalerunden, med avstemming på nettsidene våre. Forslaget Loppatind gikk seirende ut. Det var kamp til siste slutt, de siste stemmene ble avlagt fire minutter før meningsmålingen sluttet kl 18 torsdag 22. desember. Her er tallenes tale:

Loppatind 29,9 %
Allagáisá/Høytind 20,7 %
Finnmarkstoppen 12,6 %
Nuvsvågtind 10,3 %
Loppatoppen 8,0 %
Finnmarkstind 5,7 %
Jøkulkrona 6,9 %
Nyskolten/Oddaoaivvi 5,7 %

Loppa kommune får nå overlevert samtlige innkomne forslag, og øverst i bunken ligger altså nettbrukernes anbefaling: Loppatind.

Så skal kommunen gjøre sitt - blant annet skal kommunens egne innbyggere få lov til å se på alle forslagene, komme med sine egne og saken skal deretter til behandling i Loppa kommune. Det er til syvende og sist Loppas innbyggere og folkevalgte organer som selv avgjør hva fjellet skal hete.

Store bunker med forslag

Publikum har ikke ligget på latsiden. Her er et utvalg av forslagene vi fikk:

"Siden fjellet rager høyt opp mot himmelen, syns jeg navnet skal være Himmeltinden. Et flott og majestetisk navn" skriver Rebekka Larsen i Hommersåk.

"Loppa(s)nuten synes jeg er passende", skriver Ruth S. Pedersen i Båtsfjord.

Viggo Sandnes fra Bergsfjord foreslår Svartfjelltoppen eller Loppaspiret, mens Venke Hermansen foreslår Loppatinden.

Tor Håvard Sund i Alta mener at Finnmarkstind er det rette navnet.

Aslaug og Hilfred Johansen i Øksfjord foreslår Vinnerfjellet, Seierherren, Nuvtua, Øksfjellet eller Svartfjellnabben.

"Hvorfor ikke kalle fjellet for Storskarven, eller Skarv-toppen. Loppa har jo skarven i kommunevåpnet." skriver Odd-Magne Haugen i Alta.

Loppatinden, mener Irene Ojala er passende.

Feminin jøkel

Willy Flatmo på sin side ser det vakre feminine i fjellet: "Når jeg ser på bildet av den nye toppen i Nuvsvåg, aner jeg konturene av et kvinnebryst. Jeg syns derfor at det nye navnet bør ha noe feminint i seg. June Antonsen er jo en kjent brefører og fjellvandrer som på mange måter har profilert Øksfjordjøkelen og fjella i kommunen for omverdenen på en fin måte - kanskje hun burde hedres med Junitoppen, Juniskaret, Junitinden, Junituppen, Junijøkulen, osv osv - eller kanskje med litt samisk vri, Junivárri osv" skriver han.

Marianne Iversen tror at fjellet allerede har et gammelt samisk navn og ber oss sjekke det. Noen som vet?

"Fjellet ligger midt inne på en jøkel. Derfor er det en selvfølge at navnet må være Jøkelfjellet. Årsaken til at fjellet ikke har navn, er at tidligere syntes det bare så vidt opp av isbreen. Kanskje ennå tidligere ikke i det hele tatt... (Se gamle bilder). Nå har, på grunn av global oppvarming, så mye av breen tint ned, at det man ser nå gjør at man nå kan snakke om et fjell" mener Jarl Hellesvik.

Loppaleppa


Finnmarkstoppen, mener Torfinn Knutsen, Magne Simonsen og Beate Danielsen. Dagfinn Njøten mener på sin side av fjellet bør få det talende navnet Dagtind!

Loppatoppen kommer som forslag fra flere av leserne våre, blant andre Margit C. Pedersen, Marie Pedersen, Elisabeth I. Haug, Tore Skadal, Ragnhild Gustad, Elisabeth Aspaker og Jens Arild Johannessen.

Randi Elisabeth Sandness fra Nuvsvåg har et interessant innspill: "Toppen sees fra Nuvsvåg. Vi i Nuvsvåg har nå bodd under Øksfjord-jøkulen i hundrevis av år, og det er nå på tida at vi får et fjell oppkalt etter stedet vårt. Alle lurer jo på hvorfor det heter Øksfjord-jøkulen, når den vises og ligger majestetisk innerst i Nuvsvåg. Fra før har vi Middagstinden 1185 m, Svartfjellet 1218 m, Breitind 870 m og Smaltind 800 m, så alle disse fjellene er et nydelig skue rundt vakre Nuvsvåg. Nuvsvågtind vil være et navn som passer godt inn sammen med de andre fjellnavnene", skriver
hun i en epost til oss.

"Jeg er også oppvokst i Nuvsvåg, faktisk bodde min familie nesten ved foten av Svartfjellet. I dag har jeg og mine tanter ennå vårt barndomshjem der og vi er utrolig heldige som kan nyte utsikten av Svartfjellet og Øksfjordjøkelen. Jeg vil støtte Randi Sandness sitt forslag om å kalle fjellet "Nuvsvågtinden", et vakkert navn som også gir vårt hjemsted en "plass på kartet", skriver Siw Larsen med røtter i Nuvsvåg og Båtsfjord, nå bosatt i Harstad.

Og Randi får mer støtte: "Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at fjellet burde hete Loppatind, men etter å ha lest Randi Sandness sitt forslag er jeg helt enig med henne i at fjellet bør hete Nuvsvågtind. Ellers må jeg også tilføre at Lopphøgda er et godt forslag, slik som Jens Harald Augustson forslår" skriver Olav Henning Trondal til oss.

Isak J. Turi fra Kautokeino er åpenbart inspirert av kallenavnet på en svært markant ordfører i Loppa for endel år tilbake, Isak foreslår nemlig å kalle fjellet for Loppaleppa!

Hans Roald Johnsen foreslår to likestile navn, et samisk og et norsk: Stuorajiekkigaisa og Storebretind.

Lyle Nelson i Minnesota jobbet i Hammerfest på 1950-tallet. Han leser fortsatt norsk, og skriver i en epost til oss: "I suggest the mountain be given the official name, Navnløse Fjell." Dette er også Erna Strand Nilssen i Honningsvåg inne på når hun foreslår Navnløstinden.

Høgste, mener Bernt Ross, mens Marit Bærøe vil navngi fjellet med Finnmarkskongen. Kongelighet inspirer også Finn Haug på Bekkestua, som mener at Sverretoppen er et passende navn i disse tider.

Vi lever i 2005, høyteknologiens tid, og det mener Christian Fredrik Leknes at vi burde ta konsekvensene av: "Derfor foreslår jeg å kalle Finnmarks høyeste topp for Mpetretoppen, Cdberget, Nettfjellet,
E-mailberget, Tastaturtoppen, Digitalberget, Musflisa, Flatskjermfjellet, Bredbåndberget. Kom ikke på mer jeg nå... :p jaja, dere får få dem." skriver han.

"Isfjellet e et flott navn - kan brukes på samisk også.
Jøkulen bør i alle fall unngås - ikke noe finnmarksord, det er et "fremmedord" hos oss" skriver Wenche Bakken.

Erik Sundland i Vadsø foreslår Nyskolten, på samisk Oddaoaivvi.

Midt i julestria har også navnet Blåfjell kommet på bordet, uten at vi vet om det bor en Turte på toppen. Og sannelig kom det etterhvert også forslag om Ingatoppen!

Petroleumsnavn

Fra Jens Harald Augustson i Hydro kommer det et dypt forslag, i dobbel betydning: "Utenfor Finnmarkskysten, i undergrunnen, finnes en av de største undergrunnshøydene med bergarter av perm og karbon alder i hele det sørvestlige Barentshavet. Denne er kjent og berømt i hele norsk oljeindustri, og heter faktisk allerede "Lopphøgda". Jeg synes at Finnmark fylke og Loppa kommune, for å anerkjenne og ta konsekvensen av at regionen nå går inn i en ny tid, burde, som en fin parallell, selvfølgelig også kalle det høyeste fjellet på land i Finnmark: "Lopphøgda". Alternativt kunne en skille dette fra undergrunnshøyden ved å kalle fjellet "Loppahøgda", - dette for mer direkte å fokusere på selve Loppa kommune" skriver han.

Glemtfjellet

Arvid Nilsen i Lebesby mener at Glemtfjellet, Glemttoppen eller Jomfrutoppen er gode navn. I Nuvsvåg ligger nemlig Jomfrudalen, som kan ses fra fjellet.

Mer kongelig

Per-Gaute Pettersen i Bodø ber om at det kongelige aspektet blir ivaretatt: "Her har man en historisk mulighet til å oppkalle en framtidig (og etter hvert regjerende) monark. Dette gjorde man f.eks. på sydpolen i sin tid (Dronning Mauds land etc.).
Da holder det ikke med Sverretoppen. Mitt forslag er derfor Ingridfjell eller Ingrid Alexandras fjell. Det siste er kanskje mest "korrekt", men det første klinger finest. (Usikker på hva dette blir på samisk; Ingridvarre eller noe slikt?) Jeg er verken finnmarking eller ihuga royalist, men synes faktisk at Ingridfjell klinger ganske bra. Kanskje kan det gi litt nasjonal oppmerksomhet, og man vil helt sikkert oppleve at store deler av kongefamilien på ett eller annet (eller flere) tidspunkt bestiger fjellet - og hvilken pressedekning gir ikke det?" skriver han.

"Jeg foreslår "Mette Marit" eller "Mette Marit's tind".
Mette Marit er vår kommende dronning, og det vil være ikke være så unaturlig å oppkalle en fjelltopp etter en dronning. Mette Marit er som kjent den mest populære av våre kongelige. Det er Mette Marit publikum vil se.
Da tror jeg at denne fjelltoppen med et slikt navn vil bli den mest kjente og mest besøkte i landet for en lang tid fremover" skriver Kurt Magne Stormo fra Alta.

Håkon Isak Vars foreslår Jiehkkevárrri og Brefjell.

Maritha G. Johansen mener Storebror er passende, mens Jonny Jakobsen i Alta er lokaloppvokst og skriver: "Jeg er oppvokst i dalføret under dette fjellet, og husker godt de første somrene, da vi kunne se at det var fjell som tinte fram under isen. Så mitt forslag til navn er: Nytind, Istind eller Fjorddalstind".

"Jeg har tidligere forslått ”JØKULKRONA”, med begrunnelse i at alt blir høyere med en krone på toppen.
Og siden det ganske nylig er avdekket at dette fjellet er det høyeste i Finnmark, passer det vel ekstra godt med en slik beskrivelse" skriver Terje Soløy i Vardø.

Målte feil

NRK Nordnytt kunne tirsdag den 6. desember fortelle at Finnmarks høyeste fjell ikke har noe navn.

Målerne som var i fjellene tidlig på 1900-tallet gjorde feil og kåra Svartfjell i Loppa til det høyeste fjellet i fylket, men æren tilhører egentlig en navnløs topp på 1175 meter som ligger ved Øksfjordjøkulen – også i Loppa kommune.

- Jeg tror jeg vil utfordre den kommende generasjonen til å lage et navn som blir stående for alltid, sier Loppaordfører Arne Dag Isaksen.

Barna i kommunen tar utfordringen fra ordføreren på strak arm og foreslår blant annet Storjøkulen, Øksfjordpiggen, Danielsenberget, Isfjellet, Finnmarksfjellet og Storfjellet.

- Dette blir stas

Nå skal Finnmarks høyeste fjell skal få navn. Loven om stedsnavn har ikke klare rutiner for hvem som får bestemme, men det er naturlig at det er kommunen og fylket som får siste ord. Arne Dag Isaksen mener dette blir stas.

– Dette må vi gjøre skikkelig stas på. Man tror og tar ting som en selvfølge, men så er det sånne ting som dette som velter litt av historia. Et forslag er han i alle fall sikker på det ikke blir - Arne Dags fjell!

– Nei, det er sikkert at det ikke blir. Her må vi komme oss ut med æra i behold og lage en konkurranse, konkluderer ordføreren.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no