skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Lar folk kjøre i nasjonalparken

Vadsø kommune tillater folk å kjøre på barmark i området som snart blir fredet som Varangerhalvøya nasjonalpark.

Publisert 22.07.2005 16:19.
Av Ingrid Indseth og Knut-Sverre Horn

Det skjer selv om fylkesmannen tidligere har bedt kommunen om å stramme inn praksisen.

Det er bærplukkere og steinsamlere som nå har fått lov til å kjøre i områder langt opp på østsiden av Vestre Jakobselv. Det gjør de i strid med loven, mener Naturvernforbundet, som har klaget vedtakene inn for fylkesmannen.

– Gammel hevd

Turid Bedi i dispensasjonsutvalget forsvarer vedtaket:

– Det med bær er jo gammel hevd, og det her kommer jo også inn under næring. Og når det gjelder stein, så er det spesielle stein som de som plukker mener finnes bare i det området, sier Bedi til NRK.

Ingen dokumentasjon

NRK har fått kopi av søknadene, og de forteller en annen historie:

I søknaden om steinplukking heter det: «Steinen vi bruker er "vanlig stein" og vi jakter ikke på spesielt verdifulle mineraler.» Det finnes ingen dokumentasjon på at den aktuelle steinen kun finnes i Urdelva eller Gåikemouvjåkka. Firmaet mener derimot at kundene er bevisst på smykkesteinens eksakte opprinnelse.

Bærplukkerene kan ikke vise til at de solgte bær i fjor og dermed drev næringsvirksomhet, men kun at de plukket 15 kilo til eget bruk.

Dag Elgvin i Naturvernforbundet mener Vadsø kommune gir ulovlige kjøretillatelser i den framtidige nasjonalparken på Varangerhalvøya. (Arkivfoto: Kai Erik Bull)

Bryter reglene

Dag Elvin i Naturvernforbundet er skuffet over at kommunen tillater kjøringen.

– Reglene sier at det skal ikke gis disp til å plukke bær, unntatt hvis det er næringskjøring. Og i dette vedtaket vi har klaget inn står det ingenting om næringskjøring, sier Elgvin.

– Vi synes det er ille at Vadsø kommune ikke godtar Fylkesmannens klare direktiver fra et par år tilbake, men fortsetter å gi kjøretillatelser inn i det som skal bli nasjonalpark.

Naturvernforbundet frykter at nye hjulspor som er oppdaget i området, har sammenheng med den kjøringa Vadsø kommune har sagt ja til. Elgvin stiller spørsmål ved at det tillates å kjøre til moltemyrer og steinrøyser i snart vernede området, når de samme ressursene finnes tilgjengelig andre steder.

Har fått refs før

Reglene for barmarkskjøring i området som skal bli nasjonalpark er svært strenge, og Fylkesmannen har ved tidligere anledninger understreka ovenfor kommunen at de skal være «svært restriktive» i slike saker. Men Turid Bedi mener at Vadsø kommune har tatt formaningene fra Fylkesmannen alvorlig, og at søkerene har oppfyllt kravene.

– Jeg mener at vi har tatt det til etterrettning, og har vurdert hver sak på nytt grunnlag, sier hun.

– Bør miste retten

Naturvernforbundet er sterkt kritisk til dispensasjonspraksisen i Vadsø kommune, og mener at de bryter regelverket gang på gang.

– Det viser at de neglisjerer overordnet myndighet. Jeg vet ikke om det er bevisst at de ønsker å utfordre statsmakten på dette punkt. Vi ser det sånn at kommunen ikke kan ha ansvar for motorferdselloven når de ikke følger det regleverket som fins.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no