skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Storkveitene sto i kø

Søta bror kommer hjem med super-reklame for havfiskeeventyret utenfor Sørøya: Sju kveiter på fire timer – den største veide over 100 kg.

Publisert 07.07.2005 07:50. Oppdatert 07.07.2005 10:30.
Svensken til venstre har faktisk fått fin kveite, han også – han er bare uheldig med målestokken! Rickard Gustafsson er storfiskeren til høyre, mens Ragnar Lagergren har tatt en på 30,6 kg og en på 62,5 kg.
(Foto: Nordic Sea Angling)


Av Knut-Sverre Horn og Skjalg Jensen

Ragnar Lagergrens torsk på 21 kg tok på første nedslepp. Det ble bare en forsiktig oppvarming. (Foto: Nordic Sea Angling)
Tirsdag ettermiddag gikk de ut på havet, og det tok ikke lang tid før verten ved Sørvær Gjestehus, Tor Andreassen, fikk den første telefon om at noe stort var på gang.

Hysteri foran vekta

– Klokka 1930 fikk jeg den første telefonen om at de hadde stor kveite på kroken. De hadde jobbet med den i en time. Ikke så lenge etter ringte de og sa de hadde fått kveita om bord. De visste ikke hva den veide; men den var 1,61 meter lang, så vi tippet på 70-80 kilo, forteller Andreassen.

Men da svenskene kom i land, ble det jubelscener på kaia.

– Kveita veide 103,5 kg. Det var hysteriske tilstander da vi fikk ho på vekta og så hva ho veide. Det var helt vilt, sier Andreassen.

Hurra! Nu kan vi eta nånting annat än den där jäkla surströmmingen!
(Foto: Nordic Sea Angling)

Lang, feit rekke

Men før de kom så langt, hadde svenskene halt om bord flere beist. Et kvarter etter den første kom en 60 kilos kveite, så en på 30 kg. De fire siste var på 10-20 kg – normalt ganske respektabel fisk på stang, men det ser ut som småfisk på bildet...

- Vi har holdt på med dette i mange år, men noe sånt har vi andre opplevd. Folk har selvsagt fått kveite, men ikke så mange og så store på så kort tid, sier Andreassen, som gleder seg over reklameverdien av hendelsen.

– «Fiskefeber» var helt ville og villa lage reportasje, sier han.

Uklar rekord

Verdensrekorden for kveite på sportsfiskeutstyr later til å være omstridt: Den er på 115,8 kg (255.4 pund), ifølge nettsiden til den internasjonale sportsfiskeorganisasjonen IGFA. Det danske magasinet Sportsfiskeren operer derimot med en rekord på 190 kg fra Vannøya i Norge, en notering som slo den daværende verdensrekord (også fra Norge) på 161,2 kg.

Hans treghet reddet svenskenes festmat.
(Scanpix)

Takk til Ludvigsen

Svenskene kan for øvrig være glade for at fiskeriministeren ennå ikke har fått et system for å håndheve den lovfestede grensa på 25 kg fiskefilet, som hver sportsfisker kan ta med seg ut av landet. Kveitene blir dermed festmat på svenske bord.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no