skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Enke får likevel bli i Norge

Staten har snudd i saken mot russiske Irina Usanova. Enken skulle kastes ut fordi hun ikke hadde bodd lenge nok i Norge da mannen hennes døde på havet.

Publisert 04.03.2005 10:31. Oppdatert 04.03.2005 16:03.
Irina Usanova forsørger seg og sønnene gjennom jobben på helsesenteret i Berlevåg. Lokalsamfunnet har slått ring rundt familien, som ble truet av utkastelse etter at Irinas mann døde på havet.
(Foto: Espen Bierud)


Av Knut-Sverre Horn

Men i dag har Usanova stått midt i en strøm av gledestårer, blomster og gratulasjoner: Utlendingsdirektoratet har omgjort sitt vedtak. Nå er de kommet fram til at Usanova har en spesiell tilknytning til Norge, slik at hun omfattes av et unntak i loven.

Usanovas norske mann omkom i en drukningsulykke i januar 2004. Da hadde Irina og mannen vært i gift i bare tre måneder, og etter reglene er det for kort tid til at hun hadde krav på å bli i landet. Dermed gikk det mot utkastelse.

Mulig å gjøre unntak

At den tragiske ulykken skulle få et slikt etterspill, vakte stor oppmerksomhet. Ordføreren og et samlet kommunestyret har stilt seg bak kravet om at UDI måtte omgjøre sitt vedtak.

Arbeiderpartiet på Stortinget har krevd det samme, og Kystpartiets Steinar Bastesen tok saken opp i Stortingets spørretime i januar. Den gang kunne ikke statsråd Erna Solberg si mer enn at saken var til behandling, og at regelverket ga rom for å gjøre unntak i spesielle tilfeller.

Stor støtte

Klokka 09.20 i formiddag ble spenningen utløst: Advokat Jonar Rushfeldt fikk brev fra UDI og kunne ringe Irina med de gode nyhetene.

- Jeg ble veldig glad og gråt, sier Irina til NRK. Hun har opplevd stor støtte i Berlevåg etter det første UDI-vedtaket om å ta fra dem oppholdstillatelsen.

Ressurs for Berlevåg

Sosialleder Evy Leirbekk i Berlevåg kommune forteller at hele Berlevåg viser en enorm glede på vegne av Irina og sønnene.

– Fram til i dag har hun levd under et enormt press, og vært dypt ulykkelig og redd.

– Hvorfor har hele lokalsamfunnet slått ring om familien på denne måten?

– Irina er en ressurs for Berlevåg-samfunnet. Hun jobber på helsesenteret og egner dessuten line, og egnere er det mangel på. Fiskerne så at hun var en kapasitet i egnebua og kjente henne. Og hele samfunnet syntes det var dypt tragisk da mannen hennes omkom, sier Evy Leirbekk.



Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no