OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner undervisning 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning

Oppdatert 20.02.2004 12:30

AKTUELLE SERIER

banner vingeslag 100 blått hovedside
Vikingbyen ved Viksfjorden
Banner DDT 100
 

Farvel til Skolefjernsynet

Et vindu mot verden

Publisert 20.12.2001 12:36

Skolefjernsynet ble tidlig et vindu mot verden i norske skolestuer. Programmer ble hentet inn og tilrettelagt og NRKs egne medarbeidere reiste ut og laget pedagogisk tilrettelagte reportasjer. Det som først brakte skolefjernsynets reportasjeteam ut i verden var problemene omkring flyktninger, nød og urettferdighet. Men snart ble det viktig å skildre andre sider ved livet i fjernere himmelstrøk. Programmene hentet inn den virkeligheten som lærebøkene knapt kunne fortelle om.


Slik lever de der

Under denne enkle tittelen som siden er blitt nærmest et munnhell, presenterte vi en serie programmer fra forskjellige land i verden. Serien ble påbegynt i 1971 da UNICEF fylte 25 år, og mottoet for jubileumsåret var "toleranse". Hensikten med serien var å gi norske barn et bilde av hvordan levevilkårene er i andre land. Det ble valgt ut en familie i hvert land og vi fulgte familien i hverdagen. Det var viktig å vise at det ikke er noe rart eller merkelig med fremmede skikker og tradisjoner. Programserien ble etterhvert stadig utvidet, og vi besøkte blant annet Algerie, Ghana, Egypt, Nepal, India, Sri Lanka, Sudan, Tanzania, Ecuador, Zambia, Madagaskar, Tyrkia og Bangladesh.Det ble laget to elevhefter til serien. Ved Japanpris-konkurransen i 1973 ble et av programmene i serien tildelt UNICEF-prisen. I 1996 besøkte vi de samme landene, de samme stedene og så langt det var mulig de samme familiene for å se hva som var skjedd på stedet i løpet av 25 år.

Under ulike forhold

Med utgangspunkt i læreplanene for 6. klasse i grunnskolen ble det laget en serie om samspillet mellom mennesker, dyr og natur under ulike klimatiske og topografiske forhold. Hvordan påvirker de naturgitte forhold menneskes levesett? En så nærmere på hvordan menneskene utnytter naturen og om de eventuelt forbruker den. De områdene som ble besøkt i denne serien var tropene, savannen, ørken, prærien, de store skogene, høyfjellet og Arktis. Det ble laget egne elevark til serien med tabeller over temperator og nedbør, bilder, kart og oppgaver.

Vi reiser i Europa

Heller ikke de mer nære strøk ble glemt. Alle land i Europa fikk sine program. Det ble valgt ut to steder fra hvert land, og serien startet med besøk i ostebyen Gouda og blomsterbyen Alsmeer. Så besøkte vi Østerrike og Italia og arbeidet oss etterhvert videre over hele europakartet. Slik fikk skolene bilder fra levende miljøer til geografibokas mer summariske opplysninger om det enkelte land.

Verdens storbyer

De store byene i verden har visse likheter, men også store forskjeller. Denne serien skildret enkelte storbyen, blant dem Kairo, New York og Washington. Serien var et rent biprodukt idet programmene ble lagt dersom en under arbeid med andre programmer likevel besøkte en av de større byene i verden. På den måten fikk en mer ut av pengene på begrensede budsjetter.

Global forståelse

Denne serien ble laget som en fordypningsserie knyttet opp mot dramaproduksjonen "Gjengangeren". I det første programmet møtte vi forfatteren bak "Gjengangeren", Henning Mankell og fikk utfordret nordmenns bilde av Afrika. Gjennom de seks programmene i serien ble denne utfordringen stadig forsterket, og flere fikk bidra med sine erfaringer og sitt syn, blant dem Graca Machel og sosialøkonomen Tash Tandon. Ellers møter vi representanter for afrikanske bondeorganisasjoner, fra flernasjonale jordbruksselskaper og fra miljøbevegelser og bistandsorganisasjoner. Prosjektet ble laget i samarbeid med Høgskolen i Oslo

Drømmen om kunnskap

120 millioner barn i verden går ikke på skole, blant disse er det dobbelt så mange jenter som gutter. Tidlig på 90-tallet lanserte UNICEF slagordet: "Sats på utdanning av jenter, og du når alle barn med utdanning". I 1999 produserte Skolefjernsynet seks progam om undervisningsprosjekter spesielt rettet mot kvinner i Senegal og Uganda. Programmene ga stoff til forståelse av de hindringer som må fjernes og den innsats som må gjøres for gi jenter den utdanning de ifølge FNs barnekonvensjon har krav på. Det ble også lagt vekt på å vise betydningen av og gevinsten ved å gi jentene denne utdanningen.

Bangla

En norsk jente på 18 år, Helle Haugsgjerd, får reise til Bangladesh og opplever et av verdens fattigste land, men samtidig et mangfoldig land rikt på kultur. De fleste av oss vet bare at Bangladesh ofte er utsatt for flom og at mennesker og dyr drukner i flomvannet. Meningen med serien var å korrigere denne oppfatningen og utvide bildet av landet; kulturen, menneskene og samfunnet. Programserien var tilpasset det nye faget "Nord-sør-kunnskap" i videregående skole.

---------------------------------------------------------------------------
Ansvarlig for denne siden er Egil Eikvil, egil.eikvil@nrk.no


 
 
SØK

Banner bangla 140
SENDINGENE

KONTAKT

10 SISTE UNDERVISNING
20.02.2004 12:30
Sidene oppdateres ikke
08.05.2002 09:10
Hva er dette?
08.05.2002 09:09
Amuletter?
08.05.2002 09:09
Smykker?
08.05.2002 09:08
Mynter?
06.05.2002 09:24
Mer enn en markedsplass.

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:55