OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner undervisning 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning

Oppdatert 20.02.2004 12:30

AKTUELLE SERIER

banner vingeslag 100 blått hovedside
Vikingbyen ved Viksfjorden
Banner DDT 100
 

Farvel til Skolefjernsynet

Litteraturprogram for barn og unge

Publisert 20.12.2001 12:40

Litteraturprogram dukket tidlig opp på Skolefjernsynets sendeplaner. Allerede andre sendeåret presenterte Per Aabel tekster av H.C.Andersen og Johan Herman Wessel, men det var først helt på begynnelsen av 70-tallet at det kom virkelig fart i dette programområdet med en serie om norske forfatterprofiler og like etter en serie om barnelitteratur i Norden.

Norske forfatterprofiler

I denne serien presenterte vi fire store norske forfattere i intervjuer der de fortalte om sine bøker og om det å skrive litteratur. De fire var Tarjei Vesaas, Johan Borgen, Alfred Hauge og Jens Bjørneboe. De fire intervjuene har vært sendt flere ganger i reprise og forsvarer fortsatt sin plass i skolenes videosamlinger.


Nordisk barnelitteratur

Vi tok snart for oss barnas egen litteratur og presenterte Astrid Lindgren, Halfdan Rasmussen, Marita Lindquist, Anne-Cath Vestly, Maria Gripe, Bo Carpelan, Ib Spang Olsen og Torbjørn Egner.
Barna fikk møte dem som hadde skapt alle de kjente figurene: Mesterdetektiven Blomquist, Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberga, Knerten og Lillebror, Elvis Karlsson, Kasper og Jesper og Jonathan og alle de andre kjente og kjære skikkelsene. Til serien ble det laget et hefte som inneholdt utdrag fra bøkene på originalspråket, et viktig bidrag for å gi de unge kjennskap til de andre nordiske språk slik undervisningsplanene sier de skal ha.


Om poesi

Inger Hagerup
Den neste store serien presenterte 16 poeter, blant dem Kjartan Fløgstad, Inger Hagerup, Olav H. Hauge, Rolf Jacobsen, Georg Johannesen, Arild Nyquist, Einar Økland og Jan Erik Vold. Serien bygde på to antologier utgitt av Den Norske Bokklubben, og poetene leste selv noen av tekstene som var å finne i de to bøkene. Gjennom denne serien var det mulig å gi barn og unge et bredt kjennskap til samtidas lyrikere. En serie som fortsatt kan hentes fram fra skolens hyller og vises for nye klasser selv om mye poesi er blitt skrevet siden disse opptakene ble gjort.


Nordisk ungdomslitteratur

Uolevi Nojonen
Høsten 1981 tok vi for oss den nordiske ungdomslitteraturen og presenterte en forfatter fra hvert av de nordiske land. De forfatterne som ble valgt var svært forskjellige både i emnevalg og form. I alle de fem programmene var det laget korte dramatiseringer der ungdomsskoleelever spilte med. De fem forfatterne som ble presentert var Alf Kvasbø og Ingvar Moe fra Norge, Sven Wernstrøm fra Sverige, Inger Fischer Sørensen fra Danmark og Uolevi Nojonen fra Finland.
Det ble laget er et eget elevhefte til denne serien med en bredere presentasjon av forfatterne og deres bøker.


Dramatiseringer

Litteratur ble også presentert i dramatisert form i Skolefjernsynet blant annet gjennom et samarbeid med Det Norske Teatret som lot oss tilrettelegge flere av deres Scene2-forestillinger for studioproduksjon. Dette ga Skolefjernsynet muligheter til å presentere blant andre Arne Garborg og Magli Elster.


En jevn strøm av litteraturprogram

Gunvor Hofmoe
Gjennom åtti- og nittitallet er det blitt produsert en lang rekke enkeltprogram om litteratur der en blant andre har presentert Gunvor Hofmoe, Aksel Sandemose, Torborg Nedreaas, Marie Takvam, Lars Saabye Christensen, Tormod Haugen, Jostein Gaarder, Bertrand Besigye og Gro Dahle. Dessuten har det vært laget regelmessige presentasjoner av litteratur for barn som også har kunnet være til hjelp for foreldre som skulle i bokhandelen for å finne julepresanger.


Litteratur på andre språk

Fremmedspråksprogrammene for ungdom har gitt bred plass for litteraturen. Det har vært sendt både forfatterportretter og rene dramatiseringer. Shakespeare er presentert i et dramatisert portrettprogram og med utvalgte dramatiseringer, et tilbakeskuende portrett, "Lord Byron Lives", som viser oss Lord Byrons siste dager, gir et bilde av poeten. I "Crocodiles in Cream" møter vi Lewis Carroll-
Ellers har vi sendt G.B.Shaws "Androcles and the Lion", Arthur Millers "A View from the Bridge" og J.B. Priestleys "An Inspector Calls". Sammensatte program med dramatiserte tekster av flere forfattere har dessuten vært presentert både på engelsk og tysk.

---------------------------------------------------------------------------
Ansvarlig for denne siden: Egil Eikvil, egil.eikvil@nrk.no


 
 
SØK

Banner bangla 140
SENDINGENE

KONTAKT

10 SISTE UNDERVISNING
20.02.2004 12:30
Sidene oppdateres ikke
08.05.2002 09:10
Hva er dette?
08.05.2002 09:09
Amuletter?
08.05.2002 09:09
Smykker?
08.05.2002 09:08
Mynter?
06.05.2002 09:24
Mer enn en markedsplass.

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:46