OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner undervisning 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning

Oppdatert 20.02.2004 12:30

AKTUELLE SERIER

banner vingeslag 100 blått hovedside
Vikingbyen ved Viksfjorden
Banner DDT 100
 

Skolefjernsynet NRK1 mandag 26.11 kl.10.30

Unge gutter om ekteskap

Publisert 23.11.2001 10:37 - Oppdatert 24.11.2001 10:22

Gutter blir også tvangsgiftet! I debatten om tvangsekteskap har fokus hittil vært på jentenes situasjon. Møt en tvangsgiftet mann; og fire gutter som har mange håp for framtiden.

Bortglemte gutter

Fire unge gutter snakker åpent om arrangerte ekteskap og tvang
Til nå har mediene fokusert på de unge jentene i debatten om tvangsekteskap. Det har vært en nødvendig fokusering, men nå er det på tide å få fram guttenes situasjon også. Ofte er det vanskeligere for gutter å innrømme at de er blitt tvangsgiftet. Terskelen for å gå ut og aktivt søke hjelp, kan ofte være høyere for guttene.

Historien til Ali

Kjæresteparet "Ali" og "Aisha" har fått mange trusler fra familiemedlemmer
”Ali” forteller en sterk historie. - For noen år tilbake, tok familien min meg med til hjemlandet for å forlove meg bort. Jeg var helt i mot dette, og ville ikke forlove meg med noen derfra. Jeg hadde en jeg var forelsket i her i Norge.

Romeo og Julie i vår tid

Tragedien i livet til "Ali" og "Aisha" minner om historien til "Romeo og Julie"
"Ali” og ”Aisha”, som vi kaller dem, har vært kjærester i flere år. De er som hentet ut av William Shakespeares tragedie ”Romeo og Julie”. Foreldrene til kjæresteparet kom fra det samme opprinnelige hjemlandet. Men foreldrene til ”Ali” hadde allerede sett seg ut en jente for ham som var bosatt i det gamle hjemlandet. ”Ali” ble ikke bare forlovet, men også tvangsgiftet. Etter at han kom tilbake til Norge, gjenopptok han forholdet til kjæresten her i Norge. Begge har mottatt drapstrusler fra hans familie. Derfor kan ingen av dem stå åpent fram i dokumentarprogrammet til Undervisningsredaksjonen. Det er en sterk historie de to unge formidler. Her får vi innblikk i livet til to ressurssterke ungdommer, som har fått en psykisk knekk etter alt som fulgte med i prosessen da han ble tvangsgiftet.

Drømmer om framtiden

Guttene tror det blir lettere å velge selv i framtiden
Adnan, Umer, Yasir og Rizwan er elever i ungdomsskolen og i videregående skole. De har mange tanker og drømmer om framtiden. Håpet er at når det blir tid for giftemål for dem om noen år, vil tidene ha forandret seg. De håper at familien kommer til å støtte dem i det valget de kommer til å gjøre. Har de tenkt over hva foreldrene vil si dersom de ønsker å gifte seg med en norsk jente? De er usikre. Likevel merker vi at optimismen skinner gjennom også her.
UMER: - Uansett om jeg hadde valgt en pakistansk, norsk, afrikansk, eller vietnamesisk jente; ja uansett hvilken del av verden jenta hadde kommet fra; så synes jeg at foreldrene mine skulle vært på min side, og sagt ja, uansett hva du gjør, så støtter vi deg!

Gutter får lite støtte

Marianne arbeider med "Informasjonstelefon om tvangsekteskap"
Marianne Hesleskaug fra "Informasjonstelefonen om tvangsekteskap" påpeker at det er vanskeligere for unge gutter enn for unge jenter å få hjelp.
- Vi har jo ikke Krisesenter for menn her i Oslo. Det vi må ty til er hospitsplasser, og det er ikke noen god løsning for unge gutter. Kanskje er det likevel det vi må bruke, dersom guttene ikke kan bo hos venner eller bekjente. Det vi også ser, er at sosialkontoret er mye mer skeptisk hvis vi kommer med en gutt, enn hvis vi kommer med en jente.

Har du meninger om arrangerte ekteskap og tvangsekteskap?

Bli med selv i debatten om tvangsekteskap

Verdenserklæringen om menneskerettighetene, vedtatt av FNs generalforsamling 10 desember 1948

Artikkel 16:
1. Voksne menn og kvinner har rett til å gifte seg og stifte familie uten noen begrensning som skyldes rase, nasjonalitet eller religion.
2. Ekteskap må bare inngås etter fritt og fullt samtykke av de vordende ektefeller.
3. Familien er den naturlige og grunnleggende enhet i samfunnet og har krav på samfunnets og statens beskyttelse.

Internasjonal konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Vedtatt av FNs generalforsamling 16 desember 1966

Norge ratifiserte konvensjonen 13 september 1972. I kraft 23 mars 1976.
Artikkel 23:
2. Retten for menn og kvinner i gifteferdig alder til å inngå ekteskap og stifte familie skal anerkjennes.
3. Intet ekteskap må inngås uten de fremtidige ektefellers frie og uforbeholdne samtykke.
4. Konvensjonspartene skal ta passende forholdsregler for å sikre ektefellene likestilling med hensyn til rettigheter og plikter ved inngåelse av ekteskap, under ekteskapet og ved dets oppløsning. I tilfelle av oppløsning av ekteskapet, skal barna sikres nødvendig beskyttelse.

Straffeloven - 21de Kapitel. Forbrydelser mod den personlige Frihed


§222. Med bøter eller med fengsel inntil 3 år straffes den, som ved rettsstridig adferd eller ved å true med sådan tvinger nogen til å gjøre, tåle eller undlate noget, eller som medvirker hertil. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes.
Med bøter eller med fengsel inntil 1 år straffes den, som ved å true med anklage eller anmeldelse for en straffbar handling eller med fremsettelse av en ærekrenkende beskyldning rettsstridig tvinger nogen til å gjøre, tåle eller undlate noget, eller som medvirker hertil.
Er forbrydelsen øvet mot nogen av den skyldiges nærmeste, finner offentlig påtale ikke sted uten fornærmedes begjæring, medmindre det kreves av almene hensyn.

Lov om ekteskap. Kapittel 1. Vilkår for å inngå ekteskap


§1. Ekteskapsalder.
Den som er under 18 år, kan ikke inngå ekteskap uten samtykke fra dem eller den som har foreldreansvaret, og tillatelse fra fylkesmannen.
§5a. Lovlig opphold
For å inngå ekteskap i Norge må en utenlandsk statsborger ha lovlig opphold i riket.
Kapittel 3. Inngåelse av ekteskap - vigsel.
§11. Fremgangsmåten ved vigsel.
Ekteskap inngås ved at brudefolkene møter for en vigsler. Mens begge er til stede, skal de erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre. Deretter skal vigsleren erklære dem for ektefolk. Minst to vitner skal være til stede under vigselen.

§16. Ugyldighet


Ekteskap er ikke inngått dersom bestemmelsene i § 11 første ledd, jf. § 12, ikke er overholdt.
Hver av ektefellene kan reise søksmål for å få kjent ekteskapet ugyldig dersom han eller hun er blitt tvunget til å inngå ekteskapet ved rettsstridig atferd.
Adgangen til å reise søksmål bortfaller hvis sak ikke er reist innen seks måneder etter at ektefellen er blitt fri for tvangen. Søksmål kan ikke i noe tilfelle reises senere enn fem år etter ekteskapets inngåelse.

Les mer om lovene som beskytter deg

Straffeloven
Lov om ekteskap

Følg programmene i serien "Med rett til å velge"

Tvangsekteskap - "Med rett til å velge"




SE OGSÅ:
  • Tvangsekteskap - "Med rett til å velge" Jentenes historie og lenker til hjelpeorganisasjoner


  • LENKER
  • FN konvensjon sivile og politiske rettigheter
  • Straffeloven Forbrytelser mot den personlige frihet
  • Lov om ekteskap Om vigsel og om ugyldighet
  • Bli med selv i debatten om tvangsekteskap UPUNKT


  •  
     
    SØK

    Banner bangla 140
    SENDINGENE

    KONTAKT

    10 SISTE UNDERVISNING
    20.02.2004 12:30
    Sidene oppdateres ikke
    08.05.2002 09:10
    Hva er dette?
    08.05.2002 09:09
    Amuletter?
    08.05.2002 09:09
    Smykker?
    08.05.2002 09:08
    Mynter?
    06.05.2002 09:24
    Mer enn en markedsplass.

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 18:37