OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner undervisning 516x50x64

Her er du: NRK > Undervisning

Oppdatert 20.02.2004 12:30

AKTUELLE SERIER

banner vingeslag 100 blått hovedside
Vikingbyen ved Viksfjorden
Banner DDT 100
 

"Vi er fra Europa" Skolefjernsyn mandag 19.11 NRK1 kl.09.45

Barn og unge fra 16 land

Publisert 09.11.2001 09:47 - Oppdatert 30.11.2001 09:10

Det er ikke mange isbjørner i norske byer! Det er ikke tresko på føttene til alle nederlendere, eller pølser og kål i alle kriker og kroker av Tyskland!
Europa er en spennende verdensdel med ulike myter, språk,og kulturer. Vi skal møte 16 unge mennesker fra 16 europeiske land i samarbeid med mange fjernsynsselskap. Her ser vi inn i hverdagslivet; og bak mytene. Følg sendingene i Skolefjernsyn hver mandag formiddag.


NORGE:Hidra og den milde Sørlandskysten

Vi starter i Norge; med mytene om at vi har et kaldt land befolket av julenisser og isbjørner. Så kommer nyansene, og møtet med virkeligheten. Vi skal ikke til en kald villmark, men til ei øy på Sørlandskysten som har så mildt klima at det vokser varmekjære vekster som kristtorn her.

Stor sommerbefolkning

Lene fra øya Hidra, viser oss hjemstedet sitt. Hidra får besøk av turister om sommeren, men på høsten og vinteren er de fleste husene tomme. Folk på Hidra lever hovedsaklig av fiske og jordbruk. Om vinteren er befolkningen på vel 600 mennesker; men om sommeren kommer turistene, og da øker befolkningen med mange hundre! De kommer for å oppleve den fantastiske Sørlandssommeren med utsikt over havet og idylliske strandsoner med gamle sjøhus.

På gamle kart

Øya Hidra har lenge vært et ettertraktet og kjent landemerke. Verdens eldste kart, som henger i selveste Dogens palass i Venezia, har Hidra nedtegnet, sammen med ni andre norske stedsnavn.
Lene forteller hvordan dagens ungdom på Hidra har det; og hva de lengter etter. Hva er framtidsdrømmen for en øyboer?

NEDERLAND:Klapringen av 16 millioner par tresko?

I det lille landet Nederland bor det 16 millioner mennesker. For å få bedre plass har nederlenderne blitt dyktige til å gjenvinne land fra havet. Det laveste punktet er nesten 7 meter under havet. Det er i nærheten av Rotterdam.
Sacha og Kjeld skal være de unges stemme i programmet. De avliver raskt myten om at alle nederlendere alltid bruker tresko. Tenk hvilket spetakkel det ville bli med klapringen av 16 millioner mennesker med tresko!

Sykkel og skøyter

Nederlendere selger mange tresko til turistene, som kommer til dette hyggelige landet med alle broene og kanalene.
Her er det greit å sykle; og greit å gå på skøyter om vinteren. Det er mange flere sykler enn biler i Nederland. Det er laget spesielle trafikklys for syklister, og spesielle veier og områder for alle som velger sykkelen som framkomstmiddel.

Kaas og klompen

Matmonser har mye å velge mellom i Nederland. Her er både tradisjonell kost og eksotisk mat. Småretter, er veldig populære. Fra snacksautomater kan en velge i snadder som kaas souffle, frikandel, kroket, gehakbal og bami-schijf. Det kan være greit å lære seg noen nederlandske ord som ”kaas”; det betyr ost. Og tresko? Det heter ”klompen”!

POLEN:Hei fra Polen – Do Zobaczenia

Polen har mange naboland
De polske 12-åringene Mateusz og Beata ønsker å ta bedre vare på naturen i landet sitt. Langt unna industrien og de store byene er Tatrafjellene i sør. Her spiser folk fra naturens eget spiskammers. Her serveres varm soppsuppe med små biter av gulrot, persille, selleri og poteter. Lufta i fjellene er frisk; men i den vakre hovedstaden Warszawa er forurensningen et problem; som i de fleste store byer i dette landet.

Skader fra krigens dager

Gamlebyen i Warszawa
Polen ble hardt rammet under den andre verdenskrigen. Her var det nådeløse konsentrasjonsleire for ulykkelige mennesker som ikke passet inn i den tyske diktatoren Hitlers rigide system.I tillegg ble det mange materielle skader på historiske bydeler i hovedstaden Warszawa.
Mange vakre bygninger ble gjenreist etter krigens slutt; for mer enn femti år siden.

Fantasier om framtiden

Våre unge programledere har fantasier om store deilige kremkaker med kirsebær, mens de ser på de historiske husene. Gamlebyen i Gdansk er også noe helt spesielt å vise oss turister. Byen ligger ved sjøen, og her er det strender.
Polen har både hav, fjell og store byer. De unge guidene våre fantaserer seg fram til løsninger på forurensningsproblemet, som gjør at deler av Polen kan virke grå. Hva med å male hele Polen i mange farger! Mateusz og Beata lærer oss til slutt ”hei” på polsk; do zobaczenia!

ITALIA:Fotball viktigere enn Colosseum?

Hva skal Colosseum brukes til?
Når en er 12 år gammel i Italia, er kunnskapen om fotball mye viktigere enn kunnskapen om Colosseum! Dette synes i alle fall den unge romeren som skal gi oss glimt fra ungdommens Italia. Selv går han forbi dette verdensberømte minnesmerke fra Romas storhetstid hver eneste dag. Han har aldri vært på innsiden for å se nærmere på arenaen hvor gladiatorkampene foregikk. - Colosseum er vakker, men til ingen nytte. Arenaen tar opp masse plass; synes vår 12-åring.

Show og kyss

- Dessuten var mange av kampene den gangen mellom fattige stakkarer, som fikk slengt til seg hvert sitt sverd; med beskjed om å ikke gi seg før en døde. Gi folk et show, så vil de stemme på deg! Slik bruker politikere TV i dag. Det er mange slike sterke meninger blant de unge i Roma.Vår unge guide drømmer om å få sitt første kyss på en fotballbane. – Når jeg får mål, skal hun komme løpende over banen og omfavne meg og kysse meg. Så gifter jeg meg med henne!

Pasta og TV

Bestemors pasta smaker
Ellers forteller vår 12-åring oss gjerne om bestemorens pastaretter. – Jeg lar de andre forsyne seg først. Så får jeg mest av sausen som er i bunnen av gryta. Vi får anbefalt pasta med gresskar, med bolognese saus, med bønner og med tomatsaus….Italienske gutter og jenter ser gjerne på den amerikanske badestrandserien ”Baywatch” på TV; og drømmer om å bli reddet av tøffe badevakter av begge kjønn.


DANMARK:Dansk storbydrøm om Steinalderen

Københavneren, Emma, er 10 år. Hun skal lose oss inn i dansk hverdag, samtidig som hun hele tiden forbereder skoleoppgaven sin om Steinalderen. Emma lurer på hvordan barna hadde det for vel 11.000 år siden. Isen trakk seg tilbake, og vakre flate Danmark ble beboelig for mennesker. Måtte barna hente vann til foreldrene sine?

Et fredelig land

Emma bor i en storby sammen med moren, stefaren og søsken. Faren bor på landet med sin nye kone. – Det er veldig vanlig å være skilt i Danmark, sier Emma. Videre kan hun fortelle at det ikke er noen stor forskjell på folk. Det er ikke mange fattige og heller ikke mange rike i landet. Det har vært fred veldig lenge i Danmark. Dette synes hun er spesielt viktig å fortelle videre til andre elever i europeiske land.

Fortiden er spennende

Men hva med Steinalderen? Emma må jo forberede oppgaven sin. Bodde folk først ved havet kanskje? Der var det lettest å skaffe mat til familien. Der tinte vel isen først!
Det er best å gå på et godt museum for å få gode ideer. Her er det gode redskaper laget av flintstein. Det er flest opplysninger om hvordan de voksne levde. Hvordan levde barna egentlig? Fikk de tid til å leke? Det var ingen dataspill; ingen playstation. Hva gjorde danske barn i Steinalderen; og hva gjør de i dag?
Emma setter i gang hele storfamilien, og får ideer nok til skoleoppgaven. Det blir seks sider til sammen; og avslutningen er en drøm om en Steinalderfest!


SVERIGE:Blonde svensker selger Maiblomster

Ikke alle svensker er høye og blonde; men svært mange er det! I alle fall kommer de aller fleste svensker i kontakt med Maiblomster en gang i året. Denne tradisjonsrike symbolske blomsten selges til inntekt for funksjonshemmede barn. Svenske speidere og skoleelever konkurrerer om å selge flest Maiblomster.
Det er en ære å vinne! Det går sport i å selge blomstene til nølende voksne. - Jeg må mase på dem til de sier; ”jeg kan vel kjøpe en…”, sier Alexander til oss.
Speiderne vinner denne gangen. Carolina-troppen samles rundt leirbålet for å feire seieren.

Popjenter forteller

Ellers møter vi den unge popgruppa ”Bubbles” fra Gøteborg. Gruppa består av fem jenter mellom 12 og 14 år. Jentene øver i et studio i Gøteborg, og av og til drar de til andre byer for å opptre for publikum. ”Bubbles” pakker sakene sine, og reiser til Sødertelje. Der står det en stor scene midt på torget, som venter på jentene. Hannah synes det er viktig å forklare oss at de opptrer fordi det er gøy! – Det er ikke press fra et plateselskap som driver oss.

Tanker om utseendet

Hannah og de andre jentene i ”Bubbles” legger vekt på å ikke overdrive sminke når holder konserter. De unngår også trange og korte klær med dype utringninger. – Siden vi er så unge, synes vi det er viktig, sier Hannah.
Sceneshowet denne gangen starter med markeringen av Søderteljes nye rekord i salg av
Maiblomster!


TSJEKKIA: Et resultat av en fredelig deling

Tsjekkia har vært en egen stat siden 1992. Etter en fredelig deling av Tsjekkoslovakia fikk vi to nye europeiske stater: Tsjekkia og Slovakia. Her er det mange naboland! Tsjekkia grenser til Slovakia i øst; Polen i nord; Tyskland i vest og til Østerrike i sør.

Historisk løve

Løven fra flagg og faner er stjerne idag
I programmet fra Tsjekkia introduserer de to unge programlederne oss for den tsjekkiske løven! Løven har prydet flagg og faner til tsjekkiske konger helt fra Middelalderens sagnomsuste dager. Løven er fortsatt svært aktuell. Han er på tsjekkiske mynter, og på den nåværende presidentens flagg. Denne løven er dessuten sulten og tørst. Han anbefaler spesialiteter som tsjekkiske terter i alle varianter, og et krus av det berømte tjekkiske ølet.
De unge programlederne vil vise oss et land omgitt av fjell; og de vil vise fram den vakre tusen år gamle byen Praha.

Tusen tårn

Utsikten er vel verdt all klatringen
Hovedstaden Praha blir kalt byen med de tusen spir; men det er mer enn tusen spir hvis du begynner å telle! De fleste tsjekkere bor i landsbyer og byer. Disse tettbebygde områdene ligger nær hverandre. Det er lett å se nabolandsbyen fra kirketårnet. Det bor 10 millioner mennesker i Tsjekkia. Hvis du kjører bil fra nord til sør i landet, tar det bare en halv dag. Reisen mellom øst og vest tar mer tid. Hvis du ser på fasongen til Tsjekkia i et atlas, skjønner du sikkert hvorfor!


TYRKIA:Bestefar Jordskjelv og brevduer fra Tyrkia

Ali bor i byen Datca ved den vakre tyrkiske delen av Middelhavskysten. Her vokser det kastanjer, oliven og duftende tusenfryd. Ali har mange duer. Han er den første i familien som står opp om morgenen. Han gir duene mat; og lar dem få frihet til å fly hele dagen. Kanskje duene flyr helt til nabofolket i Hellas!

Å forstå jordskjelv

På skolen lærer Ali og kameratene hans mer om det jordskjelvområdet både Tyrkia og Hellas ligger i. De får besøk av en klok mann som kalles ”Bestefar Jordskjelv”. Alle i Tyrkia vet at man må lære mye om jordskjelv, for å kunne beskytte seg når husene rister og bakken beveger seg. Her er det snakk om gode råd for å redde livet i en krise. Bestefar Jordskjelv lærer skolebarna å legge seg på gulvet tett ved siden av pulten. Slik må de ligge til skjelvet er over. Tyrkia og Hellas har tradisjoner for å hjelpe hverandre med redningsarbeid etter jordskjelv.

En hilsen til nabolandet

Den nærmeste greske øya ved Alis hjemby, er øya Simi. Ali blir med faren på fiske. Brevduen ”Nabo” er med på fiskebåten. Ali slipper duen. Simi er langt borte i horisonten; men brevduen til Ali kan sikkert finne fram. Det tar tid før yndlingsduen ”Nabo” kommer tilbake til dueslaget i Datca. Men han kommer tilbake; med et brev festet til benet......

Følg serien i Skolefjernsynet

Europa er en spennende verdensdel! Vi behøver ikke å reise langt for å møte barn og unge, som kan dele sin hverdag med oss. I serien "Vi er fra Europa" i Skolefjernsynet; kan vi gå bak mytene om våre europeiske naboer. Vi sender tre program før jul; og resten av serien på nyåret 2002.


 
 
SØK

Banner bangla 140
SENDINGENE

KONTAKT

10 SISTE UNDERVISNING
20.02.2004 12:30
Sidene oppdateres ikke
08.05.2002 09:10
Hva er dette?
08.05.2002 09:09
Amuletter?
08.05.2002 09:09
Smykker?
08.05.2002 09:08
Mynter?
06.05.2002 09:24
Mer enn en markedsplass.

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 18:00