OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner

Her er du: NRK > NRK Utenlandssendingen

Oppdatert 21.04.2004 10:14

NRK NYHETER

HISTORISK STOFF

Redaktør

NRK har et bredt tilbud du kan ta inn også utenom Norges grenser. Via langbølge, mellombølge, internett og nettradio har du en rekke muligheter til å høre norsk radio.

NRK Radio i utlandet
0342 Oslo

Tlf 815 65 900
eller
23 04 70 00 (fra utlandet)

e-post:

Ansvarlig redaktør:
Tommy Hansen

 

"Stemmen fra Norge" pensjonerer seg

Publisert 14.12.2001 14:01 - Oppdatert 14.12.2001 15:17

For mange nordmenn i utlendighet er Einar Lie selve symbolet på kontakten med hjemlandet. Lie startet i NRK for 41 år siden. Da lå en ung Elvis på hitlistene, fjernsynet ble åpnet i Norge og NRK-sjef John G. Bernander var 3 år gammel.

Av Stein Cato Nybakken

- Skjønt, er det noen som fortjener tittelen "Stemmen fra Norge", må det være kortbølgens far Gunnar Nygård. Han var tross alt den første norske stemmen etter krigen som nådde ut til nordmenn i utlandet, sier Lie som ikke synes betgnelsen som har hengt ved ham i en årrekke er ett hundre prosent fortjent. Men selvom mannen ikke føler seg bekvem med betegnelsen, liker han tanken på kanskje å ha betydd noe for nordmenn i utlandet. En stødig, trygg og malmfull Bergens-røst som, ihvertfall på 60- og deler av 70-tallet, var mange norske misjonærer og sjøfolks eneste forbindelse med hjemlandet.

Veien til NRK

At det skulle bli journalistikk var mer en tilfeldighet for den skoletrøtte og unge filologi-studenten på universitetet i Bergen. - Jeg kjedet meg nesten ihjel på universitetet, humrer Lie. - Da var det mye morsommere å delta på andre student-aktiviteter.

Og i denne tåken av kjedsommelighet var det at interessen for journalistikken ble født. Han begynte så smått å skrive for Bergens aviser før han flyttet til Oslo. Planen var god nok - han skulle fortsette studiene på Blindern, men fikk isteden ett ben innefor NRK og etterhvert tok jobben det meste av tiden. I NRK fikk han først jobben som studiovakt. - Jobben var å bistå de som skulle være gjester i sendingene. De måtte vises inn i studio, vannbeholdere skulle fylles og garderoben måtte voktes. Jobben var kort og godt å sørge for generell trivsel hos gjestene, sier Lie.

Flukten til fjersynet

Etterhvert begynte han å freelance i de ulike redaksjonene på Marienlyst før han tilslutt havnet i Utenlandsprogrammet i 1963. - Du må huske på at dette var i fjernsynets barndom. Mange av de som arbeidet i radioen på den tiden hadde lyst til å prøve det nye mediet og det ble etterhvert mange som forlot radioen til fordel for fjersynet, sier Lie. Dette etterlot radioen kraftig nedbemannet og slik gikk til at Einar Lie, etter en kort stemmeprøve og et par anerkjennende nikk, ble ansatt på kontrakt.

- Bli ved din lest

Nå er det slett ikke uvanlig at NRK-ansatte skifter avdeling med ujevne mellomrom for å få nye utfordringer og impulser. - Det hadde sikkert jeg gjort også hadde det ikke vært for at jeg har trivdes så godt her, sier mannen som har holdt stand i Utenlandssendingen i snart 40 år. - Det som er så fascinerende med denne jobben er at ingen dag er lik. Ingen vet hva dagen bringer av nyheter og hendelser. Beviset på det kom en sen kveld i 1991 da en tilsynelatende "normal" nyhetsvakt ble den tristeste kvelden på jobb...
- Golfkrigen hadde akkurat brutt ut og vi hadde innkalt ekstra med folk for å dekke krigen. Sent på kvelden kom plutselig budskapet om Kong Olavs død.
- Det er nok denne kvelden jeg husker best, sier Lie som som mange av hans kolleger syntes det var trist og melde om Kongens bortgang.

Pensjonisten

Einar Lie hadde aldri trodd han skulle ta med seg resten av kollegene og avdelingen når han nå har nådd pensjonistalder.
- Jeg synes det er trist og unødvendig at kortbølgen skal legges ned. Det er fremdeles mange som ikke har tilgang til internett og jeg mener det er et behov for kortbølgen i noen år til. - Det blir spesielt å avvikle den aller siste sendingen på nyttårsaften.

Hva han skal bruke pensjonist-tilværelsen til har han ikke tenkt så veldig mye på. - Jeg burde vel kanskje starte planleggingen snart, sier mannen som har jobbet med alle NRKs kringkastingssjefer.




Utenlandssendingens historie
Historiens siste postkasse (14.12.2001)
50-års jubileet (14.12.2001)
Begivenheter (10.12.2001)
Utenlandssendingen legges ned (10.12.2001)


 
 
SØK

HØR RADIO VIA NETTET


NRK EUROPAKANALEN

10 SISTE NRK UTENLANDSSENDINGEN
18.03.2004 14:40
Europakanalen påska 04
06.03.2003 14:36
Om kortbølgetilbudet
25.09.2002 14:52
Frekvenser fra 271002
25.09.2002 14:31
Finn nyhetene på nettet

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 20:07