OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Opera

Her er du: NRK > NRK Alltid Klassisk > Opera

Oppdatert 31.07.2005 00:56

LES MER:

NRK Nettradio
Høy kvalitet
Lav kvalitet
0342 OSLO
23 04 78 82
---------------

 

Verdis Falstaff

Den som ler sist, ler best!

Publisert 05.12.2001 11:17 - Oppdatert 20.12.2001 09:56

I Falstaff er det så godt som ingenting igjen av den tidligere verdiske operaformen, ingen bravur-arier som i Trubaduren, ingen soloscener med resitativ og arie, ingen smektende duetter, ingen frittstående kor og ingen ballettmusikk. I stedet har Verdi tonesatt teksten i et smidig og uttrykksfullt parlando som følger det talte språk og legger til rette for dramatisk treffsikkerhet.


1. akt
Handlingen utspiller seg i Windsor under Henrik IVs regjeringstid. Vi møter hovedpersonen Sir John Falstaff på vertshuset ”Hosebåndet”, hvor han tilbringer mesteparten av sin tid.
Doktor Cajus stormer inn og anklager Falstaff for å være tyv, men den fete ridderen bare ler av ham. Falstaff avslører så for sine to følgesvenner Bardolf og Pistol at han er i pengenød og derfor har tenkt å forføre to rike fruer i landsbyen; Meg Page og Alice Ford.
Han ber Bardolf og Pistol om å overlevere to brev til fruene men de nekter å sette æren sin på spill for et så nedverdigende oppdrag.
Falstaff kaster dem ut fra vertshuset og gir oppdraget til sin pasje.
De to kvinnene, Alice og Meg, ler godt av Falstaffs ildfulle kjærlighetsforklaringer, men munterheten går over i sinne da de oppdager at brevene har nøyaktig samme innehold.
Sammen med sin nabo Mrs Quickly og Fords datter Nannetta beslutter de seg for å spille den gamle tjukkasen et puss.
Imens har Bardolf og Pistol fortalt Ford om Falstaffs plan. Han blir rasende og vil ta hevn.
Den unge Fenton som er forelsket i Nannetta dukker opp og klarer å stjele et kyss midt i alt oppstyret.

2. akt
Mrs Quickly oppsøker Falstaff på vertshuset og forteller ham at mester Ford er ute mellom to og tre, og at han i det tidsrommet fritt kan besøke den vakre Alice.
Når Mrs Quickly går, kommer herr Fontana. Det er Ford som har kledd seg ut. Han tilbyr Falstaff penger hvis han kan hjelpe ham å erobre Alice Ford. Falstaff aksepterer naturligvis og bryter ut i sang både ved tanken på Fords penger og på en hyrdestund med den vakre Alice.
Falstaff forlater rommet ”for å gjøre seg vakker”. Ford har nå scenen for seg selv og bryter ut i sin berømte sjalusi-arie.
Hjemme hos familien Ford driver damene og forbereder Falstaffs ankomst. Plutselig begynner Nannetta og gråte. Hun forteller at hennes far, Ford, vil at hun skal gifte seg med doktor Cajus.
Men hennes mor og de andre damene er skjønt enige om at han er en gammel tufs og lover å ordne det slik at hun kan gifte seg med den hun elsker, nemlig Fenton.
Klokken er to og alle utenom Alice forlater rommet. Falstaff gjør entré og full av selvtillit går han rett på sak. Alice prøver å holde ham på anstendig avstand.
Som avtalt kommer Meg Page inn i rommet, men spillet blir avbrutt av Fords uventede ankomst. Falstaff gjemmer seg bak et skjermbrett. Ford , Fenton, Cajus, Bardolf og Pistol stormer inn. De gjennomsøker rommet på jakt etter Falstaff uten hell. De leter videre i resten av huset. Så snart de har forlatt rommet gjemmer seg Falstaff i vaskekurven.
I stedet forsvinner Nannetta og Fenton bak skjermbrettet. Når Ford kommer tilbake hører han noen som kysser bak skjermbrettet. Til sin forskrekkelse oppdager han Nannetta og Fenton som passer på å flykte når Bardolf roper at Falstaff er på vei ned trappen.
Alle mennene løper dit. Alice kaller på tjenerne og ber dem om å tømme ”skittentøyet” i Themsen. Synet av den fete ridderen svømmende i Themsens kalde vann, får Ford i bedre humør.

3. akt
Utenfor vertshuset ”Hosebåndet”: Falstaff raser etter sin dukkert i Themsen. Mrs Quickly kommer og forteller ham at det var tjenernes feil og at Alice lengter etter å møte ham igjen. Hun foreslår at de skal møtes i parken ved midnatt. For at ingen skal kjenne ham igjen skal han kle seg ut som den ”svarte jeger”. Quickly og Falstaff går inn på vertshuset. De andre som har overhørt samtalen, planlegger nå hvordan de skal gi Falstaff en lærepenge.
De skal samles i parken, forkledd som alver, troll og nisser, og skremme ridderen.
Ford bestemmer i hemmelighet å vie Nannetta og Cajus i parken når alle er forkledde.
Mrs Quickly har imidlertid skjønt hva han har i kikkerten. Og damene planlegger et mottrekk.

Scene 2
Det er midnatt. Falstaff alias ”den svarte jeger” blir fryktelig redd når han hører alvenes sang. Alice kommer og later til å akseptere hans kjærlighetsforklaringer.
Plutselig dukker Meg opp og forteller at det er en heks i parken. Noen ”alver” kaster seg over Falstaff og begynner å klype og slå ham.
Plutselig kjenner Falstaff igjen Bardolf. Ford forklarer situasjonen og sier at han tilgir Falstaff.
Nå vil Ford, for moro skyld, vie Alvedronningen med en munk. Alice fører da frem et annet par som også gjerne vil være med på seremonien.
Alle lar så maskene falle og Ford innser for sent at han har velsignet et forbund mellom Cajus og Bardolf (som liksom Nannetta var kledd ut til alvedronning) og at det andre paret er hans
datter og Fenton. Ford aksepterer faktum med ordene: ”Den som ikke kan unngå sine sorger, må godta dem med verdighet. Operaens moral får vi i den berømte sluttfugen:
”Alt i verden er spøk og mennesket er født til gjøgler.
Vi er alle narrer! Alle dødelige ler av hverandre.
Men den som ler sist, ler best."

Sir John Falstaff: Jean-Philippe Lafont, baryton
Ford: Anthony Michaels-Moore, baryton
Fenton: Antonello Palombi, tenor
Dr. Cajus: Peter Bronder, tenor
Bardolfo: Francis Egerton, tenor
Pistola: Gabriele Monici, bass
Mrs Alice Ford: Hillevi Martinpelto, sopran
Nannetta: Rebecca Evans, sopran
Mrs. Quickly: Sara Mingardo, alt
Mrs. Meg Page: Eiran James, mezzosopran

Monteverdi choir
Orchestre Révolutionnaire et romantique
Dirigent: John Eliot Gardiner

Ved Maria af Klinteberg Herresthal






 
 
SØK

PROGRAMMER

10 SISTE OPERA
19.07.2005 16:47
Tidlegmusikk til lunsj
16.11.2001 12:20
Hva ville Verdi?
21.09.2001 11:21
Sesongstart i Opera Nå

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 19:32