Hjertevarmende middag

Enkelte sykehjem gjør mer enn andre for å få eldre til å spise

På hovedkjøkkenet i Lillestrøm skal ertesuppen koke i tre timer

Snart skal de fra dagtilbudet få torsk med ertepuré.

For mange ensomme eldre gir middagstilbudet et kjærkomment avbrekk fra hverdagen.

Halvparten av alle eldre på sykehjem er i fare for å være underernært.

«Jeg prøver å lage middag hver dag, men det kan fort bli at jeg varmer opp ferdigkokte poser.»

Wenche Berntsen

På hovedkjøkkenet lager kokkene supper, sauser og gryteretter for 1000 eldre.

«Det er ikke alltid mulig å dekke næringsbehovet etter hver måltid.»

Morten Berdal Ødegård, kokk, hovedkjøkken

«For eksempel, hvis det er lapskaus ligger næringen relativt lavt, men det vi ser etter er at behovet er dekket i løpet av uke.»

Morten Berdal Ødegård, kokk, hovedkjøkken

For å forebygge undernæring blant eldre hadde husbanken for noen år siden en tilskuddsordning for å hjelpe kommuner med lokal kjøkken. Bare fire kommuner søkte, blant dem Lillestrøm.

76 millioner kroner ble stående igjen.

Ingen andre kommuner søkte om midlene.

18 til bords

På Stalsberg bo- og behandlingssenter er de i gang med middagsserveringen.

Menyen i kveld er satt sammen av både kokker og ernæringsfysiolog

«Fordelen med et slikt tilbud er at vi har mat faglige kompetanse hvor brukeren er, og dette sikrer at de eldre får god kvalitet og ernæringsrik mat.»

• Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog

Lillestrøm er en av få kommuner i landet som har ansatt en klinisk ernæringsfysiolog for å sikre at de eldre får riktig ernæring.

Kommunen opplever at deres modell er med på å bekjempe den negative veksten.

«Det er ikke lovpålagt å ha dette tilbudet, men vi ser at det fungerer for alle.»

Vegar Bakken-Løvaas, Kjøkkensjef

Kommunesektorens organisasjon mener at det ikke er er så enkelt å ha en universell modell for alle kommuner. Andre kommuner velger en modell som fungerer for deres beboere.

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal